Serca palmowe – odchudzają i regulują ciśnienie, a to nie wszystko
Serca palmowe zapewniają zdrowie nie tylko naszemu sercu, ale także i innym narządom. Ta niezwykle delikatna przekąska zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Rewelacyjnie wpływa na kondycję włosów i paznokci.
Roślina powinna znaleźć się w diecie nadciśnieniowców, osób starających się o dziecko, a także tych, którzy mają problemy z pamięcią i koncentracją. Czym są serca palmowe i jak możemy użyć ich w kuchni?
Palmito
Serce palmy uzyskuje się z rdzenia pnia określonych gatunków drzew. Coraz częściej jest to palma brzoskwiniowa, ale serce wydobywa się także z palmy kokosowej, euterpy jadalnej i warzywnej oraz sabal.
Niegdyś był to rarytas tak kosztowny, że przygotowywana z niej sałatka Deckenia, nazywana była również "sałatką milionerów".
Dziś serca palmowe możemy nabyć już za ok. 10 zł, ale niestety nie są popularne. Tymczasem można z nich przygotować z nich doskonałą potrawę, która będzie nie tylko pyszna, ale także i zdrowa. Palmito zbija ciśnienie, cukier i cholesterol we krwi, odtyka tętnice i poprawia odporność, a to dopiero początek zalet.
Poprawia metabolizm i odchudza
Jeżeli jesteś na diecie, albo po prostu lubisz eksperymentować w kuchni, to powinieneś zainteresować się sercem palmy.
Roślina ta jest niskokaloryczna – ma ok. 20 kcal w 100 gramach, a ponadto zawiera dużo błonnika i białka, a praktycznie nie ma tłuszczu, glutenu i nie zawiera cholesterolu. Serce palmy doskonale poprawia metabolizm i reguluje perystaltykę jelit. Można je jeść bez obaw, że przytyjemy.
Wzmacnia odporność
Serce palmy można jeść samo, łączyć z dipem, dodawać do risotto, grillować z parmezamem lub smażyć na złoto – jest tyle pomysłów na ten przysmak, że łatwo przemycić go do swojej diety.
Warto także, aby palmito znalazło się w diecie dziecka.
Roślina ta wzmacnia odporność i chroni przez wirusami.
Wszystko dzięki bogactwie prozdrowotnych związków: serca palmowe to moc witaminy A, która poprawia wzrok, witaminy B6 – wzmacniającej system nerwowy oraz witaminy C.
Redukuje ciśnienie
Jeżeli chcesz uzupełnić dietę dziecka o żelazo, to przygotuj dla niego sałatkę z sercami palmowymi. Dzięki zawartości tego składnika mineralnego, roślina chroni przed anemią i poprawia krążenie krwi.
Ponadto palmito zawierają ok. cztery razy więcej potasu, niż ziemniaki, które uchodzą za kopalnię tego pierwiastka. Ale w 100 g kartofli znajduje się 421 mg potasu, a w takiej samej porcji serc palmowy – aż 1806 mg.
Potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni i nerek. Ale także objawami jego niedoboru może być ospałość, problemy z koncentracją, zmęczenie, stres oraz obrzęki rąk i nóg.
Wzmacnia kości
Dziecko cały czas rośnie. Jego dieta musi zatem dostarczać niezbędnych składników, które będą stymulować jego wzrost i rozwój. Serca palmowe to prawdziwa bomba związków prozdrowotnych. Odnajdziemy w nich także wapń, który pozytywnie wpływa na kości i zęby. To doskonała roślina zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Jeśli masz słabe paznokcie, a i twoje włosy ciągle się łamią, również powinieneś włączyć palmito do swojej diety.
Ponadto, zawarty w nim cynk korzystnie wpływa na płodność, reguluje miesiączkowanie i przeciwdziała chorobom prostaty.
Pomoże na stawy
Masz skurcze łydek? A może często drga ci powieka? Takie objawy świadczą o niedoborze magnezu. To ten pierwiastek odgrywa istotną rolę w systemie nerwowym, stąd też ważne jest, aby dostarczać go wraz z pożywieniem – pod tym względem serca palmowe są nieocenione.
To ulubiona przekąska Brazylijczyków. Uzyskanie palmito to jednak bardzo pracochłonny i kosztowny sposób – aby przygotować kilogram serc palmowych, potrzeba aż dwóch palm!
Sałatka z serc palmowych
Potrzebne składniki:
- 2 słoiki pokrojonych i odsączonych serc palmowych,
- 1 średni pomidor, drobno posiekany,
- 0,5 małej cebuli białej lub żółtej pokrojonej na plasterki,
- 2 cebule dymki drobno pokrojone,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki świeżego soku z limonki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- szczypta czarnego pieprzu.
W średniej wielkości misce wymieszaj serca palmowe z pomidorami i cebulą, a w drugiej, małej miseczce oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz. Sos wlej do warzyw i delikatnie wymieszaj. Smacznego!