Produkty zawierające najwięcej żywych kultur bakterii. Wspomagają układ trawienny
Żywe kultury bakterii to pałeczki kwasu mlekowego. Często nazywane są również probiotykami. Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego układu trawiennego.
Bakterie probiotyczne ograniczają namnażanie się bakterii chorobotwórczych, a także obniżają pH w jelitach.
Żywe kultury bakterii działają też ochronnie na ścianki jelit i wzmacniają system odpornościowy, chroniąc nas przed infekcjami. Są szczególnie ważne podczas przyjmowania dużej liczby leków.
Wspomagają pracę układu trawiennego, zapobiegają biegunkom, wzdęciom i zaparciom.
Jakie są najlepsze źródła żywych kultur bakterii? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Często mylony z grzybicą. Może rozwinąć się pod paznokciem lub na szyi
Fermentowane produkty mleczne
Maślanki, jogurty i kefiry są cennym źródłem żywych kultur bakterii. Do produkcji tych produktów używa się mleka i szczepów bakterii kwasu mlekowego.
Bakterie przeprowadzają proces fermentacji mlekowej i przekształcają cukry (w tym laktozę) w kwas mlekowy.
Zanim kupisz maślankę albo kefir, sprawdź skład. Wybieraj te bez dodatku mleka w proszku i zagęstników. Na opakowaniu produktu powinna też widnieć informacja z nazwą konkretnego szczepu użytego do jego produkcji.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kiszone ogórki i kapusta
Kiszone ogórki i kapusta są dobrym źródłem bakterii probiotycznych.
W trakcie procesu fermentacji powstaje kwas mlekowy. Wpływa on korzystnie na równowagę mikroflory bakteryjnej jelit. Kiszonki wpływają pozytywnie na proces trawienia, pomagają usuwać toksyny z organizmu, wspierają układ odpornościowy i zapobiegają otyłości.
Fermentowana żywność wyrównuje poziom hormonu odpowiedzialnego za regulację uczucia sytości i głodu.
Kupując produkty kiszone zwracaj uwagę na ich skład. Najlepsze są takie bez dodatku octu. Ocet sprawia, że produkty nie są kiszone tylko kwaszone, a to obniża ich działanie zdrowotne.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kwas chlebowy
Kwas chlebowy uzyskuje się w wyniku fermentacji chleba żytniego lub razowego. Oprócz pałeczek kwasu mlekowego zawiera też szereg cennych substancji odżywczych. Jest bogaty w witaminy C i E, które spowalniają procesy starzenia się komórek.
Substancje zawarte w kwasie chlebowym pomagają też obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi.
Wybierając kwas chlebowy w sklepie zwróć uwagę na jego skład. Możesz też przygotować kwas chlebowy samodzielnie. Podstawą jest dobrej jakości chleb razowy na zakwasie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zakwas buraczany
Ciemnoczerwony zakwas z buraków jest dobrym źródłem żywych kultur bakterii. Regularne picie zakwasu sprzyja poprawie funkcjonowania układu trawiennego, wspomaga też regenerację mikroflory bakteryjnej jelit. Zakwas z buraków jest też cennym źródłem witamin m.in. B i C, a także żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
Szczególnie polecany jest dla osób borykających się z niedoborami żelaza. Substancje zawarte w zakwasie wspomagają pracę ukłądu odpornościowego, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają poziom cholesterolu LDL.
Korzystnie wpływają również na pracę wątroby i nerek.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kombucha i kimczi
Na koniec szczypta egzotyki. Kombucha to mało znany w Polsce napój, który jednak od jakiegoś czasu zyskuje na popularności. Powstaje z niesfermentowanej zielonej herbaty i grzybka japońskiego. W wyniku ich fermentacji powstają bakterie probiotyczne. Napój działa wspomagająco na układ trawienny.
Kimchi to danie z kuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, najczęściej kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka. Do kimchi używa się też papryczek chilli. Ta potrawa jest doskonałym probiotykiem, zawiera też sporo błonnika, witaminy C, beta-karotenu, wapnia, żelaza i fosforu.
Dla urozmaicenia diety warto sięgać również po te produkty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Jedz codziennie. Paznokcie będą rosły w ekspresowym tempie