Jak wybrać dobry jogurt?
Zalet jogurtów jest wiele. Są lepiej przyswajalne od mleka, pozytywnie wpływają na układ trawienia, zawierają cenne dla organizmu bakterie i często to probiotyki. Jednak jogurt jogurtowi nie równy.
Na półkach w sklepie znajdziemy przecież takie o niskiej zawartości tłuszczu, o kremowej konsystencji czy naturalne. Czym kierować się więc przy wyborze tego najlepszego? I dlaczego z pozoru takie same opakowania tak bardzo różni od siebie ich zawartość?
1. Zawartość szczepów bakterii
Jogurt powstaje z połączenia mleka oraz dobrych bakterii. Najczęściej są to Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus, które w większości przyczyniają się do rozkładu laktozy.
Mitem jest jednak zdanie, że każdy jogurt jest probiotykiem, czyli produktem pozytywnie wpływającym na nasz układ odpornościowy. Są nimi tylko te jogurty, które w swoim składzie zawierają konkretne, żywe bakterie probiotyczne. Leczą one np. biegunki i bóle żołądka spowodowane przyjmowaniem leków. Żywe szczepy przemieszczają się aż do jelit – właśnie dlatego jogurty polecane są podczas kuracji antybiotykowej.
Jak sprawdzić czy dany jogurt zawiera dobre kultury bakterii? Szukajmy na etykiecie gatunku, rodzaju i szczepu bakterii, np. Lactobacillus acidophilus LA-5.
2. Mleko w proszku
W składzie wielu jogurtów naturalnych możemy znaleźć mleko w proszku lub tajemniczo brzmiące białka mleka. Producenci dodają je, by nasze jogurty miały kremową konsystencję.
Nie wszyscy konsumenci je jednak lubią i część z nas poszukuje na półkach jogurtów bez tego typu dodatków. Niektórzy boją się także, że mleko w proszku jest szkodliwe dla zdrowia. Uspokajamy – jest całkowicie bezpieczne.
3. Substancje słodzące
W jogurtach naturalnych często kryją się niezliczone ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. W efekcie osoby, które na diecie sięgają po jogurty, nie chudną. Kilka łyżek dziennie, spożywanych jako przekąski, może nawet doprowadzić do niechcianego przyrostu masy.
Do jogurtów dodawany jest również aspartam – słodzik, który spożywany w nadmiarze, powoduje biegunkę. Właśnie dlatego przed podaniem dziecku tego rodzaju przekąski, sprawdź etykietę.
Smak jogurtu naturalnego nie jest lubiany przez wszystkich. Starajmy się go jednak nie dosładzać. Łyżeczka miodu i garść suszonych lub świeżych owoców powinny pomóc. Nie tylko zmienią one smak jogurtu, ale wpłyną także na poprawę trawienia.
4. Konserwanty
W jogurtach naturalnych tkwi również wiele substancji szkodliwych dla naszego zdrowia. Dodawane są do nich: skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające tj. pektyna i guma guar, regulatory kwasowości czy barwniki.
Badajmy także ich wartość odżywczą, kaloryczność czy zawartość tłuszczów i węglowodanów. Niektóre liczby i procenty mogą nas niemile zaskoczyć.
5. Kto szczególnie powinien jeść jogurty?
Jogurt naturalny jest źródłem witaminy D odpowiedzialnej za wzmacnianie kości i przyswajanie wapnia oraz witaminy A, dzięki której włosy i paznokcie są mocne i lśniące.
To doskonały produkt dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego. Polecany jest również cierpiącym na nietolerancję laktozy.
Jogurt na stałe powinien także zagościć w menu dziecięcym. Zawiera on wiele wapnia i białka – czyli związków niezbędnych do prawidłowego wzrostu dzieci. Pamiętajmy, że najlepszy dla maluchów jest ten naturalny, bez dodatkowych substancji chemicznych.