Wybieramy produkty, które zawierają najwięcej potasu
Potas normuje zbyt wysokie ciśnienie, a także obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz chorób serca. Wpływa także na koncentrację oraz odpowiada za pracę mięśni. Potas kontroluje również pracę nerek.
Występuje w wielu produktach, jednak w naszej diecie często jest go za mało. Osoby dorosłe powinny przyjmować 4700 mg potasu każdego dnia. Niedobór tego pierwiastka skutkuje zmęczeniem, nadciśnieniem oraz zdenerwowaniem.
Pomidory
Dobrym źródłem potasu w diecie są pomidory. Zawierają witaminy: A, D, E, K, PP, a także witaminy z grupy B. Posiadają również wiele składników mineralnych: fosfor, nikiel, kobalt, magnez, sód, wapń oraz żelazo. W 100 g pomidorów mieści się 282 mg potasu!
Te czerwone warzywa mają jeszcze jeden ważny składnik. Jest nim likopen, który aktywnie walczy z komórkami rakowymi.
Słodkie ziemniaki
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, charakteryzują się czerwoną skórką i ciemnopomarańczowym miąższem. Po ugotowaniu stają się sypkie i bardzo miękkie. Słodkie ziemniaki zawierają: beta-karoten, skrobię, błonnik pokarmowy oraz witaminy A i C.
W 100 g batatów mieści się też 320 mg potasu. W czasie gotowania tracą ponad połowę tego cennego pierwiastka. Jest jednak wyjście z tej sytuacji – przygotowujmy je na parze.
Dynia
Dynia do niedawna kojarzyła nam się przede wszystkim z amerykańskim świętem Halloween. Możemy ją kupić w każdym supermarkecie. Ma wiele wartości odżywczych. W składzie dyni znajdziemy: beta-karoten, witaminę A oraz te z grupy B, fosfor i wapń.
Dzięki niskiej kaloryczności (28 kcal w 100 g), dynia polecana jest osobom na diecie. W 100 g dyni znajduje się 340 mg potasu, czyli prawie tyle samo co w wysokokalorycznych bananach!
Banany
Banany są bombą witaminową. Zawierają liczne składniki mineralne, tj. magnez, fosfor czy wapń oraz witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Po banany powinny sięgać osoby cierpiące na nadciśnienie. Dlaczego?
Są źródłem potasu, który obniża ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia. Jeden średniej wielkości banan o wadze 100 g zawiera aż 358 mg potasu! Warto pamiętać jednak, że zaliczane są do owoców wysokokalorycznych (95 kcal na 100 g).
Melon
Melon polecany jest osobom z nadciśnieniem i cierpiącym na miażdżycę. Nie wszyscy jednak wiedzą, że melon może przedłużać trwałość opalenizny. Jest także doskonałym lekiem na choroby oczu.
Melon jest skarbnicą wielu witamin oraz składników mineralnych. Zawiera witaminę C, witaminę A, kwas foliowy oraz potas. W 100 g znajduje się 382 g potasu, czyli 8 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.