Borówka czerwona – właściwości i zastosowanie

Właściwości prozdrowotne borówki brusznicy, rośliny występującej w polskich lasach znane są od bardzo dawna. Ten gorzko-kwaśny owoc wpływa na schorzenia, z którymi zmaga się obecnie wiele osób. Czy znasz zalety tego zapomnianego skarbu lasu?

Jak rozpoznać borówkę brusznicę?

Borówka brusznica jest krzewem osiągającym 15-25 centymetrów wysokości. Gałązki krzewinki grupują się w kępki. Kwitnące kwiaty są koloru jasnego różu, natomiast same owoce są czerwone i błyszczące.

Polecane wideo:

Prozdrowotne działanie borówki czerwonej

Borówka brusznica wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, antyseptyczne oraz bakteriobójcze. Zawiera składniki uszczelniające ściany naczyń krwionośnych.

Surowcem stosowanym do preparatów zielarskich są dojrzałe owoce borówki oraz jej zielone listki. W ich składzie znajdziemy wiele cennych substancji. Są to m.in. garbniki odpowiedzialne za ich cierpki smak oraz za hamowanie rozwoju bakterii, kwasy organiczne czy flawonoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające. Borówki są także źródłem soli mineralnych oraz witamin A, C oraz P.

Borówka brusznica w preparatach

W odpowiednich ilościach tego rodzaju owoce dodawane są do środków stosowanych w leczeniu bólu przy skurczach pęcherza czy w problemach z oddawaniem moczu. Borówkę brusznicę przyjmuje się także w postaci wywaru z liści. W tej formie usuwa z moczu zbyt wysoki poziom zbędnych produktów metabolizmu czy jonów chloru i sodu.

Ale to nie wszystko. Owoce czerwonej borówki działają także w leczeniu biegunki, w zaburzeniach trawienia, wzdęciach oraz w nieżytach jelitowo-żołądkowych. Niwelują także szkodliwe działanie drobnoustrojów.

Wodna postać wyciągu z liści borówki brusznicy łagodnie ściąga błony śluzowe dróg przewodu pokarmowego. W tej postaci doskonale działa przy lekkich problemach żołądkowych oraz przejedzeniu.

Wywar z borówki przygotujesz samodzielnie

Preparaty z borówki znajdziemy w sklepach i aptekach. Możemy jednak przygotować je także samodzielnie. W tym celu do małego garnka wsypujemy łyżkę liści borówki brusznicy, po czym zalewamy je szklanką gorącej wody.

Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, a następnie odstawiamy na 10 minut w inne miejsce. Po wyznaczonym czasie odcedzamy napój i pijemy maksymalnie ok. 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.

W przypadku przedawkowania mogą wystąpić działania niepożądane, tj. przewlekłe zatrucie hydrochinonem. Zatrucie tą substancją objawia się silnymi wymiotami, pobudzeniem oraz skurczami. Osoba zatruta może także skarżyć się na bóle żołądka, zaparcia czy nudności.

Hydrochinon jest związkiem wykazującym silne działanie utleniające. Dzięki swoim właściwościom jest on stosowany jako wywoływacz klisz filmowych oraz środek do niwelowania przebarwień skóry.

Stosowanie borówki brusznicy z innymi preparatami

Lepsze efekty uzyskuje się przy połączeniu borówki brusznicy z innymi roślinami, takimi jak korzeń pietruszki, naowocnia fasoli, liść brzozy czy ziele rumianku. Te wybrane składniki działają na wszystkie problemy związane z układem moczowym.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Napój na przeziębienie Większości z nas przeziębienie kojarzy się z nieprzyjemnie pachnącym napojem, który rodzice przygotowywali nam w dzieciństwie, by szybko zwalczyć objawy infekcji. Mleko, masło, miód i rozgnieciony czosnek - czyli składniki leczniczej...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego. Jest...

Kuchnia

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Chleb Chleb możemy jeść bez obaw nawet jeśli upłynął jego termin ważności. Musimy się jedynie upewnić, czy nie ma na nim śladów pleśni. J****eśli pieczywo jest czerstwe lub wydaje nam się już nieświeże, możemy je wykorzystać do zrobienia grzanek lub tostów. Można...

Kuchnia

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Czy można zmniejszyć kaloryczność ulubionego posiłku? Istnieje wiele sposobów na to, aby zwiększyć wartości odżywcze danego produktu spożywczego, a jednocześnie zachować wszystkie jego walory smakowe. Kurczak z grilla W okresie wiosny i lata często pozwalamy...

Kuchnia

Produkty idealne dla twojej skóry, które masz w kuchni

Produkty idealne dla twojej skóry, które masz w kuchni

Jadalne produkty naturalne korzystne dla twojej skóry Wiele produktów spożywczych stanowi źródło cennych dla skóry witamin oraz mikroelementów. Ich spożywanie może zatem przynieść skórze wiele korzyści. Co więcej, możesz je wykorzystać do domowych zabiegów...

Kuchnia

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Marchewka na zdrowie Marchewka stanowi doskonały dodatek do wielu dań - urozmaica ich walory smakowe, a także ze względu na swoją intensywną barwę nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...