Trwa ładowanie...

Borówka czerwona – właściwości i zastosowanie

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 01.01.2019 21:24
Borówka czerwona – właściwości i zastosowanie
Borówka czerwona – właściwości i zastosowanie (123rf)

Właściwości prozdrowotne borówki brusznicy, rośliny występującej w polskich lasach znane są od bardzo dawna. Ten gorzko-kwaśny owoc wpływa na schorzenia, z którymi zmaga się obecnie wiele osób. Czy znasz zalety tego zapomnianego skarbu lasu?

1. Jak rozpoznać borówkę brusznicę?

Borówka brusznica jest krzewem osiągającym 15-25 centymetrów wysokości. Gałązki krzewinki grupują się w kępki. Kwitnące kwiaty są koloru jasnego różu, natomiast same owoce są czerwone i błyszczące.

2. Prozdrowotne działanie borówki czerwonej

Borówka brusznica wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, antyseptyczne oraz bakteriobójcze. Zawiera składniki uszczelniające ściany naczyń krwionośnych.

Surowcem stosowanym do preparatów zielarskich są dojrzałe owoce borówki oraz jej zielone listki. W ich składzie znajdziemy wiele cennych substancji. Są to m.in. garbniki odpowiedzialne za ich cierpki smak oraz za hamowanie rozwoju bakterii, kwasy organiczne czy flawonoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające. Borówki są także źródłem soli mineralnych oraz witamin A, C oraz P.

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"
Borówka czerwona ma wiele wartości odżwyczych
Borówka czerwona ma wiele wartości odżwyczych (123RF)

3. Borówka brusznica w preparatach

W odpowiednich ilościach tego rodzaju owoce dodawane są do środków stosowanych w leczeniu bólu przy skurczach pęcherza czy w problemach z oddawaniem moczu. Borówkę brusznicę przyjmuje się także w postaci wywaru z liści. W tej formie usuwa z moczu zbyt wysoki poziom zbędnych produktów metabolizmu czy jonów chloru i sodu.

Ale to nie wszystko. Owoce czerwonej borówki działają także w leczeniu biegunki, w zaburzeniach trawienia, wzdęciach oraz w nieżytach jelitowo-żołądkowych. Niwelują także szkodliwe działanie drobnoustrojów.

Wodna postać wyciągu z liści borówki brusznicy łagodnie ściąga błony śluzowe dróg przewodu pokarmowego. W tej postaci doskonale działa przy lekkich problemach żołądkowych oraz przejedzeniu.

4. Wywar z borówki przygotujesz samodzielnie

Preparaty z borówki znajdziemy w sklepach i aptekach. Możemy jednak przygotować je także samodzielnie. W tym celu do małego garnka wsypujemy łyżkę liści borówki brusznicy, po czym zalewamy je szklanką gorącej wody.

Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, a następnie odstawiamy na 10 minut w inne miejsce. Po wyznaczonym czasie odcedzamy napój i pijemy maksymalnie ok. 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.

W przypadku przedawkowania mogą wystąpić działania niepożądane, tj. przewlekłe zatrucie hydrochinonem. Zatrucie tą substancją objawia się silnymi wymiotami, pobudzeniem oraz skurczami. Osoba zatruta może także skarżyć się na bóle żołądka, zaparcia czy nudności.

Hydrochinon jest związkiem wykazującym silne działanie utleniające. Dzięki swoim właściwościom jest on stosowany jako wywoływacz klisz filmowych oraz środek do niwelowania przebarwień skóry.

5. Stosowanie borówki brusznicy z innymi preparatami

Lepsze efekty uzyskuje się przy połączeniu borówki brusznicy z innymi roślinami, takimi jak korzeń pietruszki, naowocnia fasoli, liść brzozy czy ziele rumianku. Te wybrane składniki działają na wszystkie problemy związane z układem moczowym.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze