Trwa ładowanie...
Przechowywanie żywności — jak nie marnować jedzenia i żyć w duchu less waste?

Przechowywanie żywności — jak nie marnować jedzenia i żyć w duchu less waste?

Artykuł sponsorowany

Jak skutecznie ograniczyć ilość marnowanego jedzenia? Równie ważne, co rozsądne planowanie zakupów jest odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce w pojemnikach. Oto garść wskazówek, które mogą się okazać pomocne wszystkim osobom chcącym rozpocząć życie w duchu less waste.

Przechowywanie żywności dawniej i dziś

W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie przechowywanie żywności bez lodówki z zamrażarką. Jak wyglądało to w przeszłości? Przechowywanie żywności dawniej odbywało się w tak zwanej komorze, czyli małym pomieszczeniu sąsiadującym z czarną izbą pełniącą funkcję kuchni. Gromadzono tam większość zapasów niewymagających niskiej temperatury, takich jak ziarno, cebula, czosnek, rośliny strączkowe czy uwędzona kiełbasa, sadło oraz słonina. Przechowywanie żywności w dawnych czasach wymagało również korzystania z ziemianek, czyli wolnostojących piwnic nakrytych drewnianą szopą, w których utrzymywała się temperatura na poziomie kilku stopni Celsjusza. Gromadzono tam ziemniaki, brukiew oraz rzepę, a latem również garnki z mlekiem, chroniąc je w ten sposób przed skiśnięciem.

Z jakich materiałów mogą być wykonane pojemniki do przechowywania żywności?

Dostępne w sklepach pojemniki do przechowywania żywności produkowane są z rozmaitych materiałów. Do wyboru mamy między innymi modele plastikowe. To popularne akcesoria kuchenne pozwalające na wygodne przechowywanie żywności. Są one dostępne w wielu różnych rozmiarach i kształtach, co pozwala na dopasowanie ich do własnych potrzeb. Aby przechowywanie żywności w domu z pomocą plastikowych pojemników było bezpieczne, przed ich zakupem należy się upewnić, że są one przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi i nie zawierają toksycznego BPA.

Jak jeszcze można ułatwić sobie przechowywanie żywności? Pojemniki szklane przychodzą z pomocą! Są one bezpieczne w użytkowaniu, co wynika z tego, że szkło nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością oraz nie zmienia jej zapachu i smaku. Szklane pojemniki i salaterki pozwalają na wygodne przechowywanie żywności w lodówce oraz zamrażalniku. Do czynienia możemy mieć również z wyrobami ze szkła żaroodpornego, które nadają się do podgrzewania i pieczenia w piekarniku.

Przechowywanie zapasów żywnościowych może się odbywać także przy pomocy pojemników metalowych. Dlaczego warto zdecydować się na ich zakup? Są one wytrzymałe, odporne na uszkodzenia i łatwe w utrzymaniu w czystości. Tym, co wyróżnia miski metalowe, jest również brak szkodliwych związków chemicznych, które mogłyby przenikać do produktów spożywczych. W ich przypadku obowiązują jednak specyficzne zasady przechowywania żywności. W metalowych pojemnikach nie można umieszczać kwaśnych oraz słonych produktów spożywczych — mogą one bowiem wejść w reakcję z metalem, wytwarzając szkodliwe dla zdrowia związki. Takie kuchenne akcesoria znakomicie nadają się natomiast do przechowywania kawy czy herbaty.

(Materiał Partnera)

Osoby, którym zależy na tym, aby pojemniki na żywność były nie tylko praktyczne, lecz również estetycznie się prezentowały, mogą zdecydować się na zakup pudełek ceramicznych. Nie wchodzą one w reakcję z jedzeniem, nie wpływają na jego smak czy zapach i cieszą oko niebanalnymi kształtami oraz pięknymi kolorami i zdobieniami.

Przechowywanie żywności — praktyczne triki

Przechowywanie żywności w urządzeniu, jakim jest lodówka — jak powinno wyglądać? Pomiędzy poszczególnymi produktami spożywczymi należy zachować odstęp. Zagwarantuje to optymalny przepływ powietrza. Przechowywanie suchej żywności nie może się odbywać w miejscach zbyt ciepłych i wilgotnych. Godne polecenia jest także przechowywanie żywności próżniowe, które polega na umieszczeniu jedzenia w szczelnym opakowaniu foliowym, zmniejszeniu ciśnienia w jego wnętrzu i zgrzaniu worka poprzez jego hermetyczne zamknięcie. Pomocne mogą okazać się również pokrywki silikonowe do żywności. Szczelnie przylegają one do naczyń, chroniąc produkty spożywcze przed wysychaniem.

(Materiał Partnera)

Jak przechowywać żywność w lodówce i na kuchennych półkach? Gwarancją codziennych sukcesów w życiu w duchu less waste jest zmiana codziennych nawyków i zapoznanie się z tym, jakie powinny być warunki przechowywania żywności.

Artykuł sponsorowany

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza