Jedni kochają, a inni nienawidzą. Chroni serce, jelita i wspomaga odchudzanie
Cykoria to warzywo, które wywołuje ambiwalentne uczucia. Z jednej strony można ją pokochać, z drugiej nienawidzić. Te mieszane uczucia są związane przede wszystkim z jej smakiem - nie każdy bowiem jest w stanie zaakceptować i polubić cierpki, gorzki posmak. Jednocześnie wiele osób docenia cykorię za bogactwo witamin i minerałów. Jak cykoria wpływa na zdrowie?
1. Jak wygląda cykoria?
Cykoria jest rośliną zaliczaną do rodziny Asteraceae, czyli astrowatych. Może osiągnąć całkiem pokaźne rozmiary - rośnie nawet do 120 cm. Jej kwiaty przykuwają uwagę błękitnymi płatkami w dużej ilości, kształtem przypominające języki.
Roślina ta występuje w wielu odmianach, z czego najbardziej popularne są trzy: żółta, czerwona oraz endywia.
Pierwsza z nich wyróżnia się subtelnym smakiem i liśćmi o jasnożółtej barwie. Czerwona ma intensywnie czerwone, bądź purpurowe liście. Trzecia odmiana o tajemniczo brzmiącej nazwie endywia, jest spokrewniona z cykorią. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i posiada długie liście, które doskonale nadają się do sałatek.
2. Co zawiera cykoria?
100 gramów cykorii zawiera 23 kcal, zaś średnich rozmiarów cykoria waży 85 g, czyli ma około 20 kalorii. W jej składzie znajduje się mnóstwo cennych związków, mających korzystny wpływ na organizm.
Warzywo to bogate jest w różnorodne witaminy, m.in. witaminę C, K, E i A oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B9). Stanowi źródło składników mineralnych: magnezu, wapnia, miedzi, selenu i fosforu. W cykorii obecne są także fitosterole, pektyny, fenolokwasy, glikozyd intybina, inulina i żywice. Nie zapomnijmy także o kwasie foliowym, przyczyniającym się do właściwej pracy układu nerwowego.
3. Cykoria i jej właściwości
Właściwości lecznicze cykorii doceniono już w prehistorycznych czasach. Już wtedy wykorzystywano ją na obszarach arabskich i niemieckojęzycznych. Co ciekawe, według ludowych tradycji kwitnące ziele cykorii używane było w celu odpędzania złych mocy i unikania zarazy. Wierzono również, że przynosi szczęście i zapewnia mieszkańcom domu pomyślność i powodzenie.
Chroni przed nowotworami
Substancje zawarte w cykorii, a w szczególności fruktany o przeciwutleniających właściwościach, mogą spowalniać rozwój niektórych nowotworów. Z kolei polifenole i fitochemiczne związki zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi i jelita grubego.
Wspiera odporność
Kolejną cenną zaletą, wynikającą z jedzenia tej rośliny o cierpkim smaku, jest wzmocnienie układu immunologicznego. Wspieranie odporności to zasługa przeciwbakteryjnego działania cykorii na groźne szczepy bakterii.
Chroni serce
Lepsza odporność to nie wszystko. Znajdujące się w cykorii polifenole i fitochemikalia, cenne przeciwutleniacze, mają zdolność wymiatania wolnych rodników z układu krwionośnego. Dzięki temu cykoria przyczynia się do obniżenia występowania chorób serca.
Łagodzi problemy na tle jelitowym
W składzie cykorii znajduje się cenna inulina - cukier należący do grupy fruktanów, który dociera do jelita grubego w niezmienionej formie, wspierając rozwój prebiotycznej mikroflory w okrężnicy. Dzięki temu składnikowi regularne spożywanie cykorii może działać niczym naturalny prebiotyk. Prebiotyki zaś wspierają mikroflorę jelit, chroniąc ją i wspierając jej regenerację. Efekt? Brak kłopotów związanych z zaburzeniem funkcjonowania jelit i lepszy metabolizm.
Wspiera odchudzanie
To warzywo doceniają także osoby dbające o linię, ponieważ zawiera niewiele kalorii. Niezależnie od odmiany jest niskokaloryczną rośliną, którą można jeść bez obaw, jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce. Pamiętajmy, że 100 g cykorii dostarcza zaledwie 23 kalorie.
Niski indeks glikemiczny
Niewielka ilość kalorii to jednak nie wszystko. Wymieniając atuty cykorii warto zwrócić uwagę na to, że ma ona niezwykle niski indeks glikemiczny. IG informuje o tym, w jakim tempie wzrasta poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Im wyższy IG, tym szybciej nastąpi wzrost stężenia glukozy. Indeks glikemiczny cykorii wynosi 15, dzięki czemu jest wręcz polecanym produktem w diecie cukrzyków.
Obniża poziom „złego” cholesterolu
Jedzenie cykorii ma także pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi oraz stężenie cholesterolu we krwi. Zmniejsza poziom tak zwanego „złego” cholesterolu (LDL), który przyczynia się np. do miażdżycy.
4. Jak jeść cykorię?
Cykoria jest dość łatwa w przyrządzaniu, można ją podawać na wiele sposobów. Doskonale smakuje w sałatkach - młode listki cykorii stanowią świetną bazę do sałatek i surówek. Wzbogaca smak zapiekanek z dodatkiem mięsa oraz innych dań warzywnych. Nadaje się jako dodatek do zup. Idealnie sprawdza się także jako przekąska - można ją łączyć z różnymi dipami, np. z hummusem.
Często stosowana jest do faszerowania, jej liście są wręcz stworzone do przygotowania dań tego typu. Cykorię można jeść zatem zarówno na surowo, jak i po upieczeniu, usmażeniu, ugotowaniu lub duszeniu.
Warto również wspomnieć, że korzeń cykorii z powodzeniem od lat wykorzystuje się do mielenia i przygotowywania kawy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl