Trwa ładowanie...

Dynia w diecie dziecka. Kiedy wprowadzać i jakie korzyści daje spożywanie dyni dzieciom?

 Ewa Rosiecka
23.09.2023 20:29
Dynia może być wprowadzona do diety dziecka już w 6. miesiącu życia
Dynia może być wprowadzona do diety dziecka już w 6. miesiącu życia (Adobe Stock)

Dynię dla niemowląt warto wprowadzać już od początku rozszerzania diety. Jest lekkostrawna, a do tego ma mnóstwo witamin i minerałów. Przecier z dyni ma delikatny, słodkawy smak oraz przyjemną, gładką konsystencję. Jakie witaminy ma dynia? Czy może powodować alergię? Jak przyrządzić dynię dla dziecka?

spis treści

1. Dlaczego dynia jest ważnym elementem w odżywianiu dziecka?

Dynia to warzywo, które wzbogaca dietę dziecka o wiele cennych składników odżywczych. Jest nie tylko smaczna, ale także pełna witamin i minerałów, niezbędnych do zdrowego wzrostu i rozwoju malucha.

Jakie są rodzaje dyni? Oto jej odmiany:

  • dynia zwyczajna;
  • dynia piżmowa;
  • dynia makaronowa;
  • dynia prowansalska;
  • dynia Hokkaido;
  • dynia Kamo Kamo;
  • dynia kabocha;
  • dynia moonshine.

2. Od kiedy możemy wprowadzić dynię do diety dziecka?

Zobacz film: "Biały szum trzykrotnie skraca czas potrzebny niemowlęciu do zaśnięcia"

Dynię można podawać dzieciom już od 6. miesiąca życia, gdy rozpoczynamy pierwsze próby wprowadzania do diety dziecka stałych pokarmów.

3. Wartości odżywcze dyni

Dynia to skarbnica wartości odżywczych. Zawiera wiele witamin i minerałów, wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu dziecka.

W dyni znajdziemy:

Jak rozszerzać dietę niemowlaka
Jak rozszerzać dietę niemowlaka

Teorii jest kilka. Zależą one od kraju, pediatry i filozofii życia samych rodziców. Jednak te najpopularniejsze

przeczytaj artykuł

4. Dlaczego dynia jest ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka?

Spożywanie dyni jest istotne dla zdrowia dziecka z wielu różnych względów, m.in.:

  • wspomaga rozwój układu odpornościowego dziecka, pomagając mu zwalczać infekcje;
  • witamina A zawarta w dyni jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju komórek skóry oraz błon śluzowych;
  • witamina K pomaga we wchłanianiu wapnia, co przyczynia się do budowy mocnych i zdrowych kości;
  • regularne spożywanie dyni może pomóc w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi, a także wspomagać serce i układ krążenia dziecka;
  • zawarte w dyni antyoksydanty pomagają w ochronie komórek organizmu dziecka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • błonnik zawarty w dyni wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit;
  • zawarty w dyni kwas foliowy przyczynia się do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, a także do produkcji czerwonych krwinek, co ma wpływ na dostarczenie tlenu do mózgu.

5. Bezpieczeństwo dyni w diecie dziecka

Dynia jest na ogół bezpieczna dla dzieci, jednak należy nadmiaru soli i przypraw. Jednakowo należy pamiętać, że zbyt wczesne wprowadzenie dyni do diety może prowadzić do niestrawności.

Powinniśmy uważać także na alergię na dynię, choć występuje dość rzadko. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek reakcji alergicznych należy skonsultować się z lekarzem.

Objawy alergii na dynię mogą obejmować:

  • wysypkę;
  • swędzenie;
  • obrzęk warg, języka lub gardła;
  • trudności w oddychaniu;
  • wymioty.

W przypadku podejrzenia alergii powinniśmy jak naszybciej skonsultować się z lekarzem.

6. Zastępowanie dyni w diecie dziecka

Jeśli nasze dziecko ma alergię na dynię lub nie toleruje jej smaku, możemy zastąpić ją innymi warzywami i owocami bogatymi w podobne składniki odżywcze, takie jak marchewka, batat, czy brzoskwinie.

7. Jakie danie z dyni możemy podać niemowlęciu?

Z dyni możemy zrobić wiele smacznych dań dla najmłodszych. W ramach rozszerzania diety możemy niemowlęciu ugotować pierwszą zupkę z dyni. Jak ją zrobić?

Potrzebne składniki:

  • 100 g obranej dyni;
  • 0,5 marchewki;
  • 1 mały ziemniak;
  • 1 łyżeczka masła;
  • 1 łyżka kleiku ryżowego.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, ziemniaka i dynię obieramy, z dyni wyjmujemy pestki.
  2. Warzywa kroimy na małe kawałki, następnie wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody; gotujemy do miękkości.
  3. Po ugotowaniu blendujemy lub miksujemy, a gdy zupka jest jeszcze ciepła, dodajemy kleik ryżowy i masło, mieszamy. Gotowe!

Smacznego!

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze