Witamina A dla niemowląt
Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowląt i małych dzieci. Niemal wszystkie noworodki przychodzą na świat z niewielkimi jej zasobami. Przez pierwsze pół roku życia zaleca się karmienie niemowląt wyłącznie mlekiem, by dostarczyć organizmowi wystarczająco dużo tej witaminy. Po ukończeniu 6. miesięca życia powinna być ona przyjmowana z pokarmu, czyli mleka oraz produktów w nią bogatych, a także (jeśli zajdzie taka potrzeba) wraz z suplementami.
1. Karmienie piersią a witamina A
Jedną z zalet mleka matki jest duża zawartość witaminy A. Ponadto w mleku z piersi znajdują się niezbędne dla dziecka składniki odżywcze, woda, substancje poprawiające odporność i wiele innych związków koniecznych do prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Karmienie dziecka piersią chroni przed niedoborem witaminy A i zmniejsza ryzyko infekcji. Jeśli matka ma niedobór tej witaminy, również niemowlę może otrzymywać zbyt małe jej ilości.
Niemowlęta i małe dzieci, u których wystąpił niedobór witaminy A, są bardziej narażone na utratę apetytu, problemy z oczami, niższą odporność na infekcje, częstsze i poważniejsze biegunki, odrę, niedokrwistość z niedoboru żelaza oraz zaburzenia wzrostu. Infekcje i stany zapalne dodatkowo przyspieszają utratę witaminy A. Warto uświadomić sobie, że zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób wiąże się z większym ryzykiem śmierci niemowlęcia. Badania wykazały, że w społecznościach, w których niedobór witaminy A jest powszechny, podawanie jej zmniejsza liczbę zgonów dzieci aż o 23 proc. Witamina A jest szczególnie przydatna w ochronie przed biegunką i odrą. Może też łagodzić objawy malarii.
Najlepszym źródłem witaminy A dla niemowląt jest mleko matki. Lekarze zalecają, by przez pierwsze pół roku życia karmić dziecko wyłącznie w ten sposób. Co ciekawe, skład tego mleka zmienia się w miarę upływu czasu, dostosowując się do potrzeb niemowlęcia. Przez pierwszych kilka dni po porodzie mleko matki, tzw. siara, zawiera trzykrotnie więcej witaminy A niż w późniejszym czasie. Ze względu na skład siara jest czasami określana pierwszą szczepionką dziecka. Między 5. a 14. dniem po porodzie ilość witaminy A w mleku matki się zmniejsza. Wówczas jest jej dwa razy więcej niż w dojrzałym mleku. Od 14. dnia po porodzie do momentu osiągnięcia przez dziecko wieku 6 miesięcy organizm matki produkuje tzw. dojrzałe mleko, które zawiera średnio 250 IU witaminy A w 100 ml. W krajach rozwijających się ilość witaminy A w mleku matki jest zwykle o połowę mniejsza, dlatego zaleca się przyjmowanie suplementów diety z tą witaminą, by dostarczyć dziecku wystarczającą jej ilość. Od 6. miesiąca życia dziecka należy zacząć rozszerzanie diety. Wskazane jest kontynuowanie karmienia mlekiem, które pozostaje najważniejszym źródłem witaminy A i innych składników.
2. Witamina A w diecie niemowlaka
Półrocznemu dziecku oprócz mleka należy podawać produkty zdrowe, wartościowe pod względem odżywczym. W diecie niemowlęcia nie może zabraknąć czerwonych i żółtych owoców oraz warzyw, a także tych ciemnozielonych liściastych, które są dobrym źródłem witaminy A. Dodatkowo można włączyć do jadłospisu niemowlaka małe ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, np. żółtko jaja, ser żółty oraz pastę rybną. Należy przy tym karmić dziecko mlekiem z piersi na żądanie, także w czasie choroby i po powrocie do zdrowia. Karmienie piersią jest szczególnie ważne, gdy niemowlę choruje na odrę, ponieważ ta choroba obniża poziom witaminy A w organizmie.
W okresie karmienia należy zwiększyć spożycie produktów zawierających tę witaminę. Zapotrzebowanie karmiących kobiet na nią jest około 1,5 raza większe niż u pozostałych kobiet.
Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami na temat witamin dla dziecka? Koniecznie odwiedź nasze forum.