Dieta w 1 trymestrze ciąży
Pierwszy trymestr ciąży jest dla dziecka najważniejszy. To wtedy zaczyna rozwijać się jego ciało i mózg. Dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie matki od samego początku.
1. Dieta w pierwszym trymestrze ciąży
W I trymestrze dziecko potrzebuje najbardziej:
- pełnowartościowego białka, a raczej zawartych w nim aminokwasów,
- tłuszczów – głównie nienasyconych omega-3,
- kwasu foliowego oraz witamin z grupy B – są one konieczne do prawidłowego rozwoju komórek nerwowych,
- cukrów – stanowią źródło energii,
- witaminy D – bierze ona udział w budowie kości i zębów; pomaga także rozprowadzać tlen,
- witaminy E – chroni ona m.in. przed poronieniem.
2. Nudności w ciąży
Niestety wiele kobiet odczuwa w tym okresie nudności i wymioty, które utrudniają prowadzenie zdrowej diety. Zaleca się wtedy przyjmowanie często małych i lekkich posiłków. Zwykle organizm dobrze toleruje potrawy, które nie są wyraźne w smaku, np. jogurty, płatki, owoce. Chociaż zdarza się i tak, że kobietom pomaga ostre jedzenie. Jeśli pojawiają się nudności, jeszcze przed wstaniem z łóżka, można zjeść słone krakersy lub ciasteczka imbirowe. Nie ma tutaj jednej reguły, trzeba słuchać organizmu.
Należy także pamiętać o ciągłym przyjmowaniu płynów, szczególnie, gdy dochodzi do wymiotów. Istnieje wtedy niebezpieczeństwo odwodnienia, które może być groźne dla dziecka. Lekarz w takim wypadku może przepisać specjalne środki łagodzące dolegliwości.
3. Dieta przed ciążą
Jeszcze przed zajściem w ciążę warto, aby kobieta wyeliminowała ze swojego jadłospisu niezdrowe jedzenie (wysoce kaloryczne, o niskiej wartości odżywczej), produkty wysoko przetworzone, tłuszcze trans i cukier.
Powinna jeść za to zielone warzywa liściaste, w których znajduje się kwas foliowy (do 20. tygodnia ciąży powinno się go suplementowa w pastylkach) oraz witamina E. Udowodniono, że kwas foliowy chroni przed wadą cewy nerwowej, do której dochodzi, gdy tkanki wokół kręgosłupa dziecka formują się w niewłaściwy sposób. Zaleca się też duże ilości białka, które może być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Witaminy D, jodu i kwasów tłuszczowych dostarczą tłuste ryby. Do woli kobieta może jeść różne owoce i warzywa, które są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, np. fosforu, selenu, magnezu, fluoru i miedzi.
Lepiej, żeby ciężarna nie spożywała surowego mięsa i surowych ryb – mogą być one źródłem zakażenia toksoplazmozą. Unikać powinna też serów pleśniowych – mogą znajdować się w nich zarazki listeriozy, a także niedogotowanych jajek i niedopieczonego drobiu ze względu na ryzyko skażenia ich salmonellozą. Choroby te są groźne szczególnie na początku ciąży.
Ciężarna musi zrezygnować z alkoholu. Substancja przenika łożyska i dociera do dziecka. Może powodować płodowy zespół alkoholowy, który skutkuje wieloma zaburzeniami w rozwoju dziecka. Należy także ograniczyć kawę. Jej nadmiar może doprowadzić do poronienia albo przedwczesnego porodu.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: miseczka mieszanki płatków owsianych z orzechowo-owocowym muesli zalanych mlekiem, szklanka soku ze świeżych owoców.
Drugie śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z masłem i pastą twarogową ze świeżymi warzywami.
Obiad: czysty barszcz czerwony, ryż z lekko podduszonymi warzywami i kurczakiem, surówka z białej kapusty, kompot z suszonych śliwek.
Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami, sucharek.
Kolacja: kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem żółtego sera i sałatą, papryką lub pomidorem i natką pietruszki.