Co należy jeść w ciąży? 3 trymestr ciąży
W III trymestrze większość wagi, jaką kobieta nabiera, przekazuje dziecku. Dlatego też zdrowe odżywianie w końcówce ciąży jest tak istotne. Jeśli dziecko teraz będzie dobrze odżywiane, nabierze odpowiedniej wagi, to jego pierwsze miesiące życia będą zdrowsze. Nie oznacza to jednak, że kobieta ma spożywać duże posiłki. Nie będzie to pewnie nawet możliwe, ponieważ dziecko wypełnia brzuch. Jedzenie 6-7 mniejszych posiłków w ciągu dnia zaspokoi potrzeby żywieniowe organizmu i pozwoli wyeliminować dyskomfort.
1. Dieta w III trymestrze ciąży
Podczas ostatnich trzech miesięcy ciąży kobieta jest najbardziej narażona na niedobory składników odżywczych. Ciało kobiety może przekazywać je wszystkie dziecku i dla samej mamy nic nie zostanie. Osłabiony może w ten sposób zostać system immunologiczny kobiety, który chroni ją i dziecko przed infekcjami i chorobami. System odpornościowy dziecka nabiera sił właśnie w tym okresie i organizm matki wspiera jego budowę. Dlatego tak ważne jest jej prawidłowe odżywianie.
Dziecko najbardziej potrzebuje teraz:
2. Białko w ciąży
Dzienny jadłospis powinien zawierać dużo rodzajów białka – z mięsa, ryb, jajek, mleka, serów, masła, fasoli, soi. W każdym z nich są bowiem inne aminokwasy, których dziecko potrzebuje.
Witaminy z grupy B metabolizują białko, pomagają budować mięśnie dziecka. Dlatego kobieta powinna spożywać pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, pieczone kartofle ze skórką, banany, orzechy, płatki, jajka, mięso.
Wapń pomaga w budowie kośćca. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów mlecznych, soi, migdałów, ziaren sezamu, fig, pomarańczy.
Kobiety, które nie jedzą mięsa, muszą upewnić się, czy dostarczają organizmowi odpowiednią dawkę żelaza. Pomogą im zielone warzywa liściaste.
Potrzebne węglowodany znajdą się w kaszach, ziemniakach. Są one bogatym źródłem skrobi, która przekształca się w glukozę, a tę dziecko magazynuje.
W III trymestrze należy zrezygnować ze słodyczy, słodzonych soków, tłustych smażonych potraw, produktów wysoko przetworzonych, pełnych konserwantów, wzmacniaczy smaków i sodu, a także herbaty i kawy.
3. Dolegliwości w ciąży i dieta
Właściwa dieta w ciąży może także pomóc w złagodzeniu niektórych dolegliwości:
- obrzęki – pojawiają się zwykle wieczorem lub w upalne dni. Jeśli nie towarzyszą im inne dolegliwości, nie trzeba się nimi martwić. Zwykle spowodowane są uciskiem macicy na żyłę, która odprowadza krew. Aby ich unikać trzeba zmniejszyć ilość spożywanej– soli, która zatrzymuje wodę w organizmie.
- próchnica – wzmożone zapotrzebowanie na wapń i wpływ hormonów na organizm kobiety mogą skutkować chorobami dziąseł i próchnicą. Dlatego należy dostarczać ciału jak najwięcej tego składnika. Rozwijające się dziecko pobiera wapń z organizmu matki, i może go dla niej już zabraknąć. W razie potrzeby warto udać się też do stomatologa.
- zgaga – duża ilość progesteronu zwiotcza mięśnie zwieracza przełyku i powoduje cofanie treści żołądka. By nie dokuczała tak bardzo należy unikać tłustych i ciężkich postaw, a także alkoholu.
- anemia – powoduje ją niedobór żelaza. By go nie zabrakło kobieta winna jeść zielone warzywa buraczki, mięso, a by łatwiej się przyswajało – produkty bogate w witaminę C, np. czarna porzeczka, cytrusy. Witamina C ma wpływ także na zmniejszenie powstawania żylaków i obrzęków.
4. Przykładowy jadłospis w III trymestrze
Śniadanie: 2 kromki lekko czerstwego pieczywa z masłem i pastą twarogową, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem lub natką, mleko.
Drugie śniadanie: Sałatka owocowa (owoce egzotyczne, jabłko i winogrona) z ryżem, doprawiona do smaku ziołami.
Obiad: Zupa jarzynowa (bez pora), schab pieczony ze śliwką, pieczone ziemniaki, marchewka gotowana. Kompot lub sok.
Podwieczorek: Talerzyk deserowy fasolki szparagowej lub brukselki z wody.
Kolacja: Kromka ciemnego pieczywa z wędliną lub domową pastą rybną.
Kubek kakao.