2 z 8Właściwości mozzarelli
Mozzarella to podpuszczkowy ser wywodzący się z Włoch, niedojrzewający. Ma delikatny smak i kremową konsystencję, stąd stanowi doskonały dodatek do sałatek. Może też być lekką przekąską, zwłaszcza w duecie z pomidorami.
Produkt najczęściej dostępny jest w postaci większych lub mniejszych kulek w serwatkowej zalewie. Jest to ser stosunkowo tłusty, zawiera ok. 300 kcal w 100 g. Nie jest więc wskazany w diecie tych osób, które dbają o swoją sylwetkę lub chcą pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów.
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczy nasyconych ser mozzarella z ostrożnością powinny spożywać pacjenci z chorobami układu krążenia i cukrzycą typu 2, której często towarzyszy otyłość.
Dyskomfort po jego spożyciu mogą ponadto odczuwać osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO