Trwa ładowanie...

Czym się kierować przy wyborze pieczywa dla dziecka? (WIDEO)

Zobacz film: "Dlaczego powinno się odstawić biały chleb"

Statystyczny Polak zjada rocznie 45 kg chleba, bułek i ciastek. To dużo mniej niż kilkanaście lat temu, kiedy zjadał ponad 100 kg, ale nadal sporo. Na śniadanie wciąż najchętniej wybieramy tradycyjną kanapkę. Zabieramy ją też na drugie śniadanie do szkoły i pracy.

Kanapka przychodzi nam z pomocą, kiedy wieczorem nie mamy pomysłu, co zjeść na kolację. Warto jednak zastanowić się nad jakąś alternatywą, żeby nie przesadzać z ilością spożywanego pieczywa.

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów chleba: chleb pszenny, razowy, żytni, orkiszowy, wieloziarnisty, pełnoziarnisty. Dietetycy zalecają ten ostatni. Jest wypiekany z nieoczyszczonej mąki, dlatego zawiera najwięcej witamin, minerałów i błonnika. Spożywanie chleba i innych produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, cukrzycy i nowotworów.

Kupując chleb, zwróćmy uwagę, że nie każde ciemne pieczywo jest pełnoziarniste. Kolor może być wynikiem dodania barwnika, a nie pełnego ziarna. Pamiętajmy też, że pieczywo wieloziarniste to nie to samo, co pełnoziarniste.

Najmniej wartościowy biały chleb wypiekany jest z wysokoprzetworzonej białej mąki pszennej, pozbawionej cennych składników odżywczych. Zawiera niewiele błonnika, przez co nie daje uczucia sytości. Może też niekorzystnie wpłynąć na zdrowie.

Niektórzy rodzice wprowadzają pieczywo do diety dziecka już od 10 miesiąca życia. W tym okresie zaleca się, aby maluchy spożywały białe pieczywo, przygotowywane z mąki oczyszczonej. Nie posiada ono tyle wartości odżywczych co ciemne, ale jest łatwiej przyswajalne przez organizm malucha.

Po pierwszym roku życia do diety dziecka można włączyć chleb wykonany z mąki z pełnego przemiału, jak np. chleb sitkowy. Pieczywo to zawiera wiele składników odżywczych. Jest bogate w witaminy B i E, błonnik pokarmowy oraz sole mineralne. W tym wieku, maluch może już zacząć jeść chleb lub bułki graham, które są delikatne w smaku.

Pieczywo razowe powinno się wprowadzić dopiero po drugim roku życia. Mimo że jest ono bogatym źródłem składników odżywczych, nie warto wcześniej podawać tego produktu dziecku, gdyż jest ciężkostrawny.

Poznaj inne powody, dla których powinno się odstawić biały chleb.

Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Powody, dla których należy odstawić biały chleb (WIDEO)

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza