Sprawdziliśmy, jak kakao wpływa na zdrowie
Jego walory smakowe i zdrowotne doceniali już Majowie i Aztekowie. Na jego podstawie przygotowywali "napój bogów". Mowa oczywiście o kakao.
Od tamtego czasu proszek z ziaren kakaowca zrobił zawrotną karierę. Dzisiaj jest surowcem, z którego przyrządza się głównie czekoladę. W połączeniu z mlekiem daje pyszny napój, który kojarzy nam sie głównie z dzieciństwem.
Kakao ma wiele właściwości zdrowotnych. Zobacz, jak wpływa na organizm.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jedz przynajmniej raz w tygodniu. Chroni przed nieuleczalną chorobą
Kakao poprawia nastrój
Dopada cię przygnębienie? Choć kakao nie jest lekiem, może poprawiać nastrój. Takie działanie zawdzięcza zawartości dwóch substancji. Mowa o fenyloetyloaminie oraz teobrominie.
Pierwsza z nich przekształca się w organizmie w serotoninę i wywołuje uczucie euforii. Z kolei druga wykazuje właściwości podobne do kofeiny. Może więc delikatnie pobudzać i dodawać energii. Ma też ogromny plus w porównaniu do kofeiny, a mianowicie – nie uzależnia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego. Najważniejszy jest kolor
Kakao a ryzyko zawału
Kakao to bogactwo związków o charakterze przeciwutleniającym. Zawiera m.in. flawanole oraz procyjanidyny. Wpływają one korzystnie na naczynia krwionośne, rozkurczając je i ułatwiając przepływ krwi, dzięki czemu zapobiegają zawałowi serca.
Wypicie kubka gorącego kakao wpływa na organizm podobnie, jak kwas acetylosalicylowy, czyli popularna aspiryna. Rozrzedza krew i zapobiega pojawianiu się skrzepów. Efekt utrzymuje się ok. 6 godz po wypiciu.
Co więcej, badania przeprowadzone na Cambridge University wykazały, że kakao zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej o 37 proc., a udaru mózgu o 29 proc.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: W środku może być pleśń i bakterie, które wywołują problemy jelitowe
Kakao a ciśnienie krwi
Brązowy proszek pomaga utrzymywać ciśnienie tętnicze na optymalnym poziomie. To również zasługa zawartych w nich flawonoli.
Związki te zwiększają dostępność tlenku azotu we krwi, który rozszerza naczynia krwionośne. W efekcie ciśnienie spada. Osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym mogą zatem śmiało włączyć kakao do diety.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kakao a kondycja mózgu
Picie kakao poprawia wydajność pracy mózgu. Już pięć szklanek tego napoju w tygodniu zwiększa przepływ krwi do mózgu. Pozwala to na lepszą koncentrację uwagi, łatwiejsze skupienie i efektywniejsze myślenie.
Co ciekawe, badania opublikowane w "New England Journal of Medicine" wskazują, że kraje, w których często spożywa się kakao mogą poszczycić się większą liczbą Noblistów niż te, w których kakao nie jest popularne.
Brązowy proszek z ziaren kakaowca wpływa także na pamięć. Widać to szczególnie u osób starszych – hamuje u nich proces pogarszania się pamięci, który ma związek ze zmianami degeneracyjnymi.
Zobacz także: Była dzieckiem, gdy zagrała w “Jumanji”. Wyrosła na prawdziwą piękność
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.