Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dagmara Zagrodny

Dlaczego dziecko powinno raz dziennie spożywać mleczny posiłek?

 Agnieszka Gotówka
31.01.2024 23:55
żywienie dzieci
żywienie dzieci (istock)

Mleko jest niezwykle cennym składnikiem diety najmłodszych. Stanowi m.in. źródło wapnia i białka. Nie każde dziecko jednak lubi jeść produkty mleczne. Jak je do tego przekonać?

spis treści

Podstawą diety dziecka do pierwszego roku życia jest mleko. Niemowlęta są albo karmione piersią, albo otrzymują odpowiednie mleko modyfikowane. Z czasem jednak nabiał zastępują inne produkty: warzywa, owoce, mięso. Warto jednak pamiętać, by nie rezygnować z produktów mlecznych i na co dzień włączyć je do jadłospisu dziecka.

1. Jakich składników odżywczych dostarcza nabiał?

Mleko i produkty nabiałowe to bardzo ważne źródło wielu kluczowych składników odżywczych, szczególnie istotnych w diecie dziecka.

– Po pierwsze dostarczają białko, na które dzieci mają znacznie większe zapotrzebowanie niż dorośli, aby prawidłowo rosnąć i się rozwijać. Dodatkowo biorąc pod uwagę fakt, że białko pochodzenia zwierzęcego, w tym białko mleczne, zawiera większość aminokwasów, których organizm człowieka nie jest wstanie sam wyprodukować, to takie źródło białka jest jednym z bardziej pożądanych w diecie najmłodszych – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk.

I dodaje:

– Nabiał to też cenne źródło wapnia, a jest to niezwykle istotne, biorąc pod uwagę fakt, że organizm człowieka w większości "wysyca się" wapniem do 25. roku życia. Mleko i produkty mleczne dostarczają też najmłodszym witaminy, zwłaszcza A i D, a fermentowane produkty, np. kefir, jogurt czy mleko zsiadłe, to dobrodziejstwo bakterii probiotycznych. Zasiedlając przewód pokarmowy, nie tylko wspomagają prawidłowe trawienie, ale również działają korzystnie na układ odpornościowy.

Bardzo cennym składnikiem mleka jest też tłuszcz wykorzystywany jako podstawowe paliwo energetyczne w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Część z nich to tłuszcze nasycone, część nienasycone. Wśród tych ostatnich na uwagę zasługuje kwas linolowy, niezwykle cenny w profilaktyce chorób nowotworowych, cukrzycy, chorób krążenia otyłości oraz stymulujący odpowiedź immunologiczną.

Niestety, nie każde dziecko lubi smak mleka. Zdarza się, że maluchom nie odpowiada też jego konsystencja. I na to jest jednak sposób. Mleko można zastąpić kakao. Z kolei nie ma chyba nikogo, komu nie smakowałby budyń. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, smaczny i pożywny. Można go serwować na drugie śniadanie lub podwieczorek, podając do niego świeże owoce lub syrop owocowy.

2. Kiedy wykluczyć nabiał z diety dziecka?

Są sytuacje, gdy spożywanie nabiału jest w diecie dziecka niewskazane. Dotyczy to alergii pokarmowych oraz nietolerancji laktozy.

– Okazuje się, że 30 proc. polskiego społeczeństwa ma problem z wrodzoną nietolerancją laktozy, która może pojawić się w każdym wieku. Istotne jest, by obserwować swój organizm i sprawdzać, jak reaguje na produkty mleczne. Jeśli po spożyciu mleka pojawiają się bóle brzucha, wzdęcia, gazy, może to sugerować, że organizm może mieć problem z nietolerancją laktozy. Warto w takiej sytuacji sięgnąć po bezlaktozowe produkty mleczne, których w sklepach jest całe mnóstwo, np. mleko, serki czy masło. W przypadku najmłodszych nie sięgałabym po alternatywy roślinne. Nie zawierają one odpowiedniej ilości składników odżywczych, ale też wiele jest w nich składników aktywnych, które nie powinny być w takiej ilości dostarczane do organizmu dziecka np. fitoestrogeny zawarte w mleku sojowym czy tofu – podpowiada Agnieszka Piskała.

Warto jednak zaznaczyć, że profilaktyczne wykluczenie mleka z diety dziecka przynieść może więcej szkody niż pożytku. Niepokojące objawy powinny być skonsultowane z lekarzem, a eliminacja określonych grup produktów potwierdzona badaniami.

Dieta dziecka powinna być zróżnicowana, by w pełni pokryła zapotrzebowanie organizmu na określone składniki odżywcze. Ważne jest też, by była pełna ciekawych smaków i aromatów. Jedzenie ma być przecież przyjemnością. Warto więc dbać również o estetyczny wymiar dań serwowanych naszych pociechom. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej.

Partnerem artykułu jest Winiary

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze