Co jest zdrowsze: łosoś czy pstrąg łososiowy?
1 z 6Ryby - wpływ na zdrowie
Choć ryby są bogactwem prozdrowotnych tłuszczów, nie jemy ich często. Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że zjadamy przeciętnie ok. 12 kg rocznie.
Mimo że sprzedaż ryb rośnie, to goszczą one na naszych stołach rzadko. Jedynie 7 proc. Polaków jada ryby dwa razy w tygodniu, czyli tak jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia.
Najczęściej wybieramy dorsza, śledzie, mintaja, karpia, makrelę. Sięgamy też po łososia. W sklepach coraz częściej można też spotkać łudząco podobnego pstrąga łososiowego. Czym różnią się te gatunki ryb?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Tata kąpie, mama przewija. Jak dzielicie się opieką nad dzieckiem?