Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Spirulina - właściwości, wskazania i przeciwwskazania

Spirulina to alga, która wyróżnia się bogactwem składników mineralnych i silnym działaniem prozdrowotnym
Spirulina to alga, która wyróżnia się bogactwem składników mineralnych i silnym działaniem prozdrowotnym (Zdjęcie spiruliny autorstwa WILLIAM ISMAEL / CC BY-ND 2.0)

Spirulina to ciemnozielona alga, wyróżniająca się spośród innych bogactwem składników mineralnych i silnym działaniem prozdrowotnym. Jest szczególnie zalecana osobom, które nie mają apetytu i nie lubią owoców oraz warzyw. Polecana jest także w anemii. Spirulina - co to jest? Spirulina - na co pomaga? Jakie są właściwości spiruliny?

spis treści

1. Co to jest spirulina?

Spirulina to nazwa handlowa zielono-niebieskich alg, które rosną w ciepłych wodach Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki. Cenne właściwości tej rośliny wykorzystywane były już przez Azteków oraz niektóre plemiona afrykańskie.

Spirulina ma niewielki rozmiar (około 500 mikrometrów) oraz spiralny kształt, od którego pochodzi jej nazwa. Należy do plechowców, nieposiadających wykształconych tkanek, odżywia się poprzez fotosyntezę, wykorzystując zawartość dużej ilości chlorofilu.

Spirulina na skalę przemysłową pozyskiwana jest z alg uprawianych w ciepłych wodach różnych krajów na całym świecie. Najwięksi producenci spiruliny do Chiny, USA, Indie, Tajwan i Tajlandia.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Spirulina - smak? Smak tej rośliny jest słony, lekko grzybowy - będzie pasował do słonych potraw, koktajli warzywnych oraz zup.

2. Skład spiruliny i składniki odżywcze zawarte w spirulinie

Spirulina - skład? Roślina ta zawiera pełnowartościowe białko, które stanowi 70 proc. jej składu i z tego względu szczególnie polecana jest wegetarianom.

Tłuszcz w spirulinie stanowi 7 proc. jej suchej masy i dostarcza przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu eikozapentaenowego, linolenowego, dokozaheksaenowego i arachidonowego.

Spirulina ponadto jest bogata w witaminy i składniki mineralne, takie jak:

Według specjalistów żelazo, które pochodzi od alg, jest ponad dwa razy lepiej przyswajalne niż to, które pochodzi z tradycyjnych produktów mięsnych. Wiąże się to z możliwością wytwarzania kompleksu żelaza z fikocyjaniną znajdującą się w algach, zwiększającą jego biodostępność.

Cenne rośliny, które warto zbierać wiosną
Cenne rośliny, które warto zbierać wiosną [5 zdjęć]

Wiosenne miesiące to nie tylko czas pierwszych owoców czy warzyw, ale też i innych cennych roślin, które

zobacz galerię

3. Jakie są korzyści zdrowotne spożywania spiruliny?

Spirulina - właściwości zdrowotne? Produkt ten charakteryzuje się leczniczymi i odżywczymi właściwościami.

Spirulina - właściwości lecznicze:

  • działa odtruwająco, usuwa metale ciężkie z organizmu (jest stosowana przy zatruciach arsenem);
  • zapobiega udarowi mózgu i miażdżycy;
  • minimalizuje ryzyko wystąpienia oraz rozwoju cukrzycy i schorzeń sercowo-naczyniowych;
  • zwiększa odporność, może nawet pomagać zapobiegać nowotworom;
  • chroni przed marskością wątroby;
  • wspomaga odchudzanie (obniża poziom cholesterolu i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej);
  • zmniejsza stany zapalne;
  • pomaga przy leczeniu grypy, opryszczki i anemii.

4. Czy spirulina jest bezpieczna do spożycia?

Spirulina jest uznawana za bezpieczny i dobrze tolerowany suplement diety. Warto zwrócić jednak uwagę na jej jakość i spożywać jedynie certyfikowane produkty, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł.

Spirulina złej jakości i zanieczyszczona może zawierać szkodliwe dla wątroby substancje. Należy pamiętać również, że tak jak inne algi, spirulina może kumulować metale ciężkie. Powszechnie wiadomo, że nadmiar tych pierwiastków ma negatywny wpływ na zdrowie, dlatego wybierając dla siebie preparat ze spiruliną, należy zwrócić uwagę na jakość danego produktu.

5. W jakiej formie można spożywać spirulinę?

Spirulina - jak stosować? Zazwyczaj stosowana jest w proszku, który można dodać np. do koktajlu, jako zimnoprasowane tabletki lub jako kapsułki.

Skład tego suplementu, bez względu na postać, powinien być zawsze taki sam, jeśli pochodzi od jednego producenta.

Spirulina rano czy wieczorem? Najlepszym rozwiązaniem jest podzielenie dziennej porcji tego produktu na trzy do pięciu dawek, spożywanych razem z posiłkiem. Takie stosowanie ma swoje uzasadnienie zmianami w metabolizmie, które zachodzą w organizmie w ciągu doby.

6. Jakie są zastosowania spiruliny w diecie?

Spirulina - zastosowanie? Najczęstszym zastosowaniem spiruliny jest uzupełnianie niedoborów żelaza. Produkt ten mogą stosować dzieci, młodzież, kobiety, mężczyźni, osoby starsze oraz kobiety w ciąży. W każdym z tych przypadków znakomicie poradzi sobie z niedoborem żelaza i anemią

Zawiera bardzo łatwo przyswajalne składniki, stąd szybkie uzupełnianie braków białka, żelaza czy innych niezbędnych elementów. Spirulina jest również stosowana w alergiach dziecięcych, a niektóre jej składniki oddziałują stymulująco na komórki układu odpornościowego, aktywując w ten sposób szpik kostny.

Produkt ten często jest stosowany przez osoby mające problemy z cerą, paznokciami i wypadaniem włosów - ze względu na zawartość kwasu linolenowego i gamma-linolenowego wpływają pozytywnie np. na stany zapalne skóry. Spirulina jest polecana młodzieży z problemami trądzikowymi oraz osobom z łuszczycą.

Ponadto jest skuteczna w oczyszczaniu przewodu pokarmowego. Reguluje trawienie, szczególnie dobrze wpływa na zaparcia. Dodaje sił, energii oraz poprawia kondycję fizyczną i psychiczną.

7. Czy spirulina może być stosowana jako suplement diety?

Spirulina może być stosowana jako suplement diety.

8. Czy istnieją przeciwwskazania lub efekty uboczne związane ze spożywaniem spiruliny?

Spirulina - przeciwwskazania? Dla kogo spirulina nie jest wskazana? Mimo wielu korzystnych dla zdrowia właściwości, jej suplementacji unikać powinny chorzy na fenyloketonurię.

Spiruliny nie powinny przyjmować także osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, alergię na owoce morza i wodorosty oraz zaburzenia krzepliwości krwi.

Algi morskie mają dużą ilość jodu, dlatego nie powinny jej suplementować osoby uczulone na jod oraz cierpiące na nadczynność tarczycy.

Spirulina - skutki uboczne? Spożywanie spiruliny według zaleceń rzadko powoduje efekty uboczne. Czasem mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak:

Spirulina - z czym nie łączyć tego suplementu? Nie należy go łączyć z lekami immunosupresyjnymi, ponieważ alga wzmacnia odporność, więc działanie leków hamujących odporność może zostać zakłócone.

9. Jak długo należy spożywać spirulinę, aby zauważyć korzyści zdrowotne?

Spirulina - efekty? Ile spiruliny dziennie? Badania wskazują, że produkt ten stosowany przez 3 miesiące w dawce 1g dziennie, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Najlepsze efekty daje jednak stosowanie spiruliny w dawce 2 g dziennie.

Niezwykle ważna jest systematyczność przyjmowania tego suplementu - przyjmowanie wysokich dawek przez krótki czas nie dałoby efektów klinicznych.

10. Czy spirulina jest odpowiednia dla wszystkich grup wiekowych?

Spirulina jest dozwolona dla wszystkich grup wiekowych. Nie powinna być spożywana, jak wyżej wspomniano, przez:

  • chorych na fenyloketonurię;
  • osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne;
  • osoby borykające się z zaburzeniami krzepliwości krwi;
  • osoby uczulone na jod, owoce morza i wodorosty;
  • osoby cierpiące na nadczynność tarczycy.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze