Algi - superprodukt z głębi mórz i oceanów

Algi zawierają bardzo cenne wartości odżywcze i w wielu regionach świata są wykorzystywane przez ludzi jako pokarm oraz uzupełnienie pasz zwierzęcych. Mają również zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w kosmetyce.

Skład alg

Rozróżnia się algi morskie i słodkowodne. Analiza obu typów pozwoliła na wykazanie składników w nich obecnych. Algi zawierają minerały obecne w wodzie, a co ważniejsze są one łatwo przyswajalne przez człowieka. Znajduje się w nich cynk, fluor, fosfor, magnez, potas, jod i żelazo jak również witaminy C, A, B, E i PP.

Polecane wideo:

Stanowią idealne uzupełnienie diety wegetariańskiej, gdyż zawierają dużo białka niezbędnego człowiekowi do sprawnego funkcjonowania. Glony są dobrym źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć.

Algi jako produkty na stołach

Algi znajdują się w naszym jadłospisie niemal codziennie – nawet o tym nie wiemy. Niektóre z nich są używane są do produkcji dodatków żywnościowych. Ich główne zastosowanie to zagęszczanie i żelowanie wpływające na wygląd i konsystencję artykułów spożywczych.

Bardzo powszechnie stosowany jest alginian sodu, czyli sól sodowa kwasu alginowego. Jest on otrzymywany z wodorostów morskich. Nie ma smaku, zapachu, ale dobrze wiąże wodę, dlatego jest stosowany jako zagęstnik np. mas, nadzień owocowych, sosów, majonezów, warzyw w puszkach, koncentratów, sosów, dżemów, lodów, piwa i wielu innych produktów.

Kolejną substancją żelującą jest agar o symbolu E 406. Jest pozyskiwany z czerwonych glonów. Używany jest zamiast żelatyny zwierzęcej, a także do produkcji napojów mlecznych, sosów, ptasiego mleczka, galaretek oraz piwa.

Następnym dodatkiem jest karagen. Ten z kolei otrzymuje się z czerwonych alg oceanicznych. Używamy go jako zagęstnika lub substancji żelującej do produktów mlecznych sosów, wędzonych wędlin, dżemów, galaretek, lodów, śmietany, margaryn, serków topionych oraz wyrobów garmażeryjnych.

Algi a suplementacja

Algi są naturalnym źródłem suplementów. Do najlepiej poznanych należy spirulina. Spirulina pływa korzystnie na procesy starzenia się organizmu, układ immunologiczny, działa osłonowo na żołądek, a co ważniejsze – wspomaga detoksykację organizmu. Jest osobom palącym lub przyjmującym długotrwale leki. Przeciwwskazaniem do stosowania tego suplementu diety jest jedynie ciąża oraz karmienie piersią.

Zastosowanie alg w kosmetyce

Algi zawierają witaminy z grupy B, które regenerują naskórek, beta-karoten oraz witaminy C i E mające działanie przeciwutleniające. Znajdziesz w nich również minerały, aminokwasy i polifenole, które opóźniają procesy starzenia się skóry.

Karagen, kwas hialuronowy oraz siarczan nawilżają skórę. Kwasy tłuszczowe wspomagają ochronę lipidową skóry. Działanie alg redukuje cellulit, wpływa korzystnie na skórę, paznokcie oraz włosy.

Sylwia Michalczyk, 6 miesięcy temu

Superpokarmy

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Superpokarmy
Superpokarmy

Kawior na zdrowie i urodę

Kawior to produkt, który nie tylko sprawia, że cera staje się gładka i jędrna, a włosy nawilżone i odżywione. Dzięki tym małym jajeczkom, organizm otrzymuje wiele cennych substancji odżywczych, o których nie powwinniśmy zapominać. Poznaj moc kawioru Kawior...

Superpokarmy

Mango - najlepszy owoc dla dzieci

Mango - najlepszy owoc dla dzieci

Egzotyczny owoc mango Owoce egzotyczne można podawać dziecku już od 5 miesiąca życia. Moc witamin i składników mineralnych sprawia, że są cenione zwłaszcza ze względu na dobroczynny wpływ na zdrowie maluchów. Do tego są naturalnie słodkie i kuszą kolorami....

Superpokarmy

Dieta św. Hildegardy - na czym polega i kto może stosować?

Dieta św. Hildegardy - na czym polega i kto może stosować?

Oczyszcza z toksyn i metali ciężkich Dieta orkiszowa to doskonały sposób na oczyszczenie organizmu z metali ciężkich i toksyn. Metoda odżywiania polecana jest także parom, które starają się o dziecko oraz kobietom w ciąży. Dieta orkiszowa pomoże pozbyć...

Superpokarmy

Jedz imbir na zdrowie

Jedz imbir na zdrowie

Imbir - nie tylko przyprawa Imbir ma pikantny aromat i jest ważnym składnikiem wielu kuchni na całym świecie. Był używany przez tysiące lat jako lek na wiele bolączek, ze względu na lecznicze właściwości: przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwymiotne...

Superpokarmy

Najcenniejsze źródła probiotyków

Najcenniejsze źródła probiotyków

Jogurt Jogurt stanowi najbardziej znane źródło probiotyków - pozytywnie działających na nasz układ pokarmowy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Naukowcy wykazali, że związki te mogą złagodzić objawy nietolerancji laktozy. Redukują również symptomy...

Superpokarmy

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Zastosowanie bławatka Bławatek (zwany także chabrem bławatkiem, jasieńcem, modrakiem, wasilkiem lub wołoszkiem) jest rośliną jednoroczną, kwitnącą od maja do sierpnia. Dzięki cennym właściwościom stosowany jest w medycynie, np. przy stanach zapalnych...

Superpokarmy

Zioła ojca Klimuszki

 Zioła ojca Klimuszki

Czym są zioła ojca Klimuszki? Ojciec Klimuszko był franciszkaninem, jasnowidzem i zielarzem, który komponował mieszanki ziół na różne schorzenia. Jego przepisy stosuje się do dziś. Zioła ojca Klimuszki można dostać w postaci nalewek, tabletek lub saszetek....

Superpokarmy

Zastosowanie alg morskich w medycynie

Zastosowanie alg morskich w medycynie

Co to są algi morskie? Algi morskie to wodorosty o różnych rozmiarach (od kilku milimetrów do kilku metrów długości), które ze względu na kolorystykę dzieli się na zielenice (o barwie zielonej), krasnorosty (w kolorze czerwonym) i brunatnice (brunatne)....

Superpokarmy

Quinoa - włącz ją do diety swojej i swojego dziecka

Quinoa - włącz ją do diety swojej i swojego dziecka

Wartości odżywcze W komosie ryżowej zawarte jest białko, błonnik oraz minerały. Nieobecność glutenu jest dodatkową zaletą tego produktu, gdyż coraz więcej osób cierpi na nietolerancję tej mieszaniny białek. Idealna na diecie bezglutenowej Komosa ryżowa...

Superpokarmy

Mleko ośle - czy stanie się nowym hitem żywieniowym?

Mleko ośle - czy stanie się nowym hitem żywieniowym?

Czy słyszałeś kiedykolwiek o mleku oślim? Legenda głosi, że jego właściwości doceniła sama Kleopatra, która się w nim kąpała, dzięki czemu zachowywała piękną, promienną i gładką skórę. Ojciec medycyny - Hipokrates leczył tym specyfikiem wszelkie dolegliwości...