Algi - superprodukt z głębi mórz i oceanów

Algi zawierają bardzo cenne wartości odżywcze i w wielu regionach świata są wykorzystywane przez ludzi jako pokarm oraz uzupełnienie pasz zwierzęcych. Mają również zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w kosmetyce.

1. Skład alg

Rozróżnia się algi morskie i słodkowodne. Analiza obu typów pozwoliła na wykazanie składników w nich obecnych. Algi zawierają minerały obecne w wodzie, a co ważniejsze są one łatwo przyswajalne przez człowieka. Znajduje się w nich cynk, fluor, fosfor, magnez, potas, jod i żelazo jak również witaminy C, A, B, E i PP.

Stanowią idealne uzupełnienie diety wegetariańskiej, gdyż zawierają dużo białka niezbędnego człowiekowi do sprawnego funkcjonowania. Glony są dobrym źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć.

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

2. Algi jako produkty na stołach

Algi znajdują się w naszym jadłospisie niemal codziennie – nawet o tym nie wiemy. Niektóre z nich są używane są do produkcji dodatków żywnościowych. Ich główne zastosowanie to zagęszczanie i żelowanie wpływające na wygląd i konsystencję artykułów spożywczych.

Bardzo powszechnie stosowany jest alginian sodu, czyli sól sodowa kwasu alginowego. Jest on otrzymywany z wodorostów morskich. Nie ma smaku, zapachu, ale dobrze wiąże wodę, dlatego jest stosowany jako zagęstnik np. mas, nadzień owocowych, sosów, majonezów, warzyw w puszkach, koncentratów, sosów, dżemów, lodów, piwa i wielu innych produktów.

Kolejną substancją żelującą jest agar o symbolu E 406. Jest pozyskiwany z czerwonych glonów. Używany jest zamiast żelatyny zwierzęcej, a także do produkcji napojów mlecznych, sosów, ptasiego mleczka, galaretek oraz piwa.

Następnym dodatkiem jest karagen. Ten z kolei otrzymuje się z czerwonych alg oceanicznych. Używamy go jako zagęstnika lub substancji żelującej do produktów mlecznych sosów, wędzonych wędlin, dżemów, galaretek, lodów, śmietany, margaryn, serków topionych oraz wyrobów garmażeryjnych.

3. Algi a suplementacja

Algi są naturalnym źródłem suplementów. Do najlepiej poznanych należy spirulina. Spirulina pływa korzystnie na procesy starzenia się organizmu, układ immunologiczny, działa osłonowo na żołądek, a co ważniejsze – wspomaga detoksykację organizmu. Jest osobom palącym lub przyjmującym długotrwale leki. Przeciwwskazaniem do stosowania tego suplementu diety jest jedynie ciąża oraz karmienie piersią.

4. Zastosowanie alg w kosmetyce

Algi zawierają witaminy z grupy B, które regenerują naskórek, beta-karoten oraz witaminy C i E mające działanie przeciwutleniające. Znajdziesz w nich również minerały, aminokwasy i polifenole, które opóźniają procesy starzenia się skóry.

Karagen, kwas hialuronowy oraz siarczan nawilżają skórę. Kwasy tłuszczowe wspomagają ochronę lipidową skóry. Działanie alg redukuje cellulit, wpływa korzystnie na skórę, paznokcie oraz włosy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!