Dieta wegetariańska w ciąży
Istnieje wiele mitów dotyczących wpływu wegetarianizmu na zdrowy przebieg ciąży. Według jednych wegetarianki częściej mają problemy z zajściem w ciążę i częściej dochodzi u nich do poronień. Według innych, wegetarianizm nie ma wpływu na prawidłowy przebieg ciąży. Jaka jest prawda? Wiele wegetarianek obawia się, że gdy zajdą w ciążę ich dieta w pełni nie zaspokoi potrzeb odżywczych dziecka. Tymczasem prawda jest inna. Przy rozsądnym planowaniu jadłospisu i odpowiednim doborze składników dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna, zarówno dla rozwijającego się dziecka, jak i dla przyszłej mamy.
1. Zdrowa dieta wegetariańska w ciąży
Kobiety wegetarianki rodzą zazwyczaj zdrowe dzieci. Muszą jednak bardziej uważać w czasie ciąży niż kobiety jedzące mięso. Należy zwrócić uwagę na odpowiednie dostarczanie niezbędnych składników. Podczas ciąży kobieta stosująca dietę wegetariańską powinna pomyśleć o zgromadzeniu w organizmie odpowiednich zapasów składników odżywczych oraz upewnić się, że spożywa wystarczająco dużo białka, żelaza, wapnia, witaminy D oraz witaminy B12. Jeżeli uważa, że w jej diecie brakuje któregokolwiek z tych elementów, powinna zwrócić się po poradę do lekarza lub dietetyka.
Dziecko wszystkie potrzebne składniki pobiera z organizmu matki, więc np. brak żelaza w diecie może wywołać u przyszłej mamy – anemię. Anemia w ciąży może nie tylko spowodować, że kobieta poczuje się zmęczona, ale też negatywnie wpłynie na rozwój dziecka, a tym samym zwiększy ryzyko nasilenia krwawienia podczas porodu.
Stosując dietę wegetariańską kobieta ciężarna powinna uzupełniać braki aminokwasów pochodzenia zwierzęcego, jadając kombinację białek roślinnych, którą zawierają orzechy, tofu, niełuskane ziarna czy rośliny strączkowe. Przy takim trybie odżywiania dieta ta jest zdrowa i nie powinna mieć negatywnego wpływu na ciążę.
2. Składniki odżywcze w diecie wegetariańskiej
Prawidłowa dieta pełni bardzo istotną rolę w naszym życiu. Dostarcza naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych a co za tym idzie umożliwia prawidłowe rozwijania się i funkcjonowanie. Dlatego tak istotne jest, by zwracać uwagę co, ile i jak jemy. Szczególnie kiedy kobieta jest w ciąży. Konieczne jest zgromadzenie odpowiednich zapasów składników odżywczych, tak by wystarczyło dla zdrowia mamy i jej nienarodzonego dziecka.
Jakie składniki odżywcze mają największe znaczenie w diecie wegetariańskiej podczas ciąży?
- Białko. Sery i jaja to cenne źródło białka. Wegetarianie z racji braku mięsa w diecie powinni zadbać o zapewnienie organizmowi pełnego zestawu aminokwasów, spożywając wysokobiałkowe produkty roślinne. Doskonałym źródłem protein są m. in. produkty sojowe, np. tofu, tempeh i miso czy rośliny strączkowe.
- Żelazo. To niezbędny element odżywczy w diecie. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Podczas ciąży kobieta potrzebuje około 14,8 mg żelaza na dobę. Niedobór tego pierwiastka uniemożliwia wytwarzanie hemoglobiny i powoduje anemię. W związku z tym, że żelazo z pokarmu roślinnego wchłaniane jest gorzej niż żelazo zawarte w mięsie, należy nadrobić zaległości, spożywając rośliny strączkowe, ciemnozielone warzywa liściaste i produkty sojowe. Bogate w żelazo są również suszone owoce. W trakcie spożywania takich produktów warto popijać posiłek sokiem pomarańczowym. Witamina C zawarta w tym soku ułatwia absorpcję żelaza.
- Wapń. Właściwy poziom wapnia jest warunkiem posiadania zdrowych zębów i kości, co ma szczególne znaczenie podczas ciąży. Duże ilości wapnia zawierają brokuły, produkty z soi, suszone figi oraz ziarno sezamowe. W skuteczniejszym wchłanianiu wapnia pomaga witamina D.
- Witamina B12 . Odpowiada za rozwój mózgu i budowę czerwonych ciałek krwi. Można ją znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. jajach czy nabiale.
Dieta przyszłej mamy wegetarianki powinna się składać z dużych ilości świeżych warzyw i owoców, pełnoziarnistego pieczywa, brązowego ryżu, zarodków pszenicy, kiełków, orzechów, pestki dyni i słonecznika, ziarna sezamowego, orzeszków pistacjowych i migdałów, warzyw strączkowych, soi i jej przetworów, tofu, suszonych owoców, olei roślinnych.
Anna Liszewska