Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Anemia w ciąży – czym skutkuje i jak jej zapobiec?

Avatar placeholder
30.11.2018 17:02
Anemia w ciąży
Anemia w ciąży (123rf)

Na anemię, czyli stan obniżonego poziomu hemoglobiny we krwi narażone są szczególnie kobiety w ciąży. Najczęściej wynika ona z niedoboru żelaza. W czasie ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest znacznie większe niż normalnie. Jeśli go nie uzupełnimy, narazimy się na groźne powikłania. Aby ich uniknąć, warto ustalić źródło niedoboru żelaza. Może nim być np. celiakia – genetycznie uwarunkowana, trwała nietolerancja glutenu.

1. Celiakia powoduje zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych

I w konsekwencji niedobory istotnych dla przyszłej mamy witamin i minerałów. Powstają one nawet wtedy, gdy ciężarna zdrowo się odżywia i stosuje suplementację. Co ciekawe, celiakia jest chorobą, która często pozostaje uśpiona, a ciąża może ją uaktywnić, podobnie zresztą jak silny stres, infekcja czy operacja chirurgiczna.

2. Celiakia – choroba ma swój początek w jelicie cienkim

Na skutek trwałej nietolerancji glutenu znikają z niego kosmki jelitowe – te elementy w przewodzie pokarmowym człowieka, które odpowiadają za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu. Kosmki są niszczone przez przeciwciała, które wytwarzają się po zjedzeniu produktu z glutenem, czyli białka zbożowego, którego osoba chora nie toleruje. Skutkuje to zaburzeniami wchłaniania i w rezultacie niedoborem wielu składników pokarmowych. W organizmie matki chorej na celiakię zaczyna brakować m.in. wapnia, żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego.

Niedobór pierwszego ze składników może być przyczyną nadciśnienia tętniczego, skurczów i zaburzeń układu hormonalnego. Zbyt mała ilość żelaza, witaminy B i kwasu foliowego prowadzi z kolei do niedokrwistości, czyli inaczej anemii. Charakteryzuje ją zbyt niski poziom czerwonych krwinek. Tymczasem to właśnie one zaopatrują w tlen wszystkie organy wewnętrzne, również macicę i jajniki. Celiakia i związana z nią anemia może więc utrudnić kobiecie poczęcie dziecka. Trwała nietolerancja glutenu obniża płodność kobiety nawet o 40%. Na tym jednak nie koniec problemów zdrowotnych.

Zobacz film: "Święta bez glutenu. Inspiracje"

Nawet jeśli takiej kobiecie uda się począć dziecko, to choroba może spowodować zaburzenia w jego rozwoju. Dzieci, których matki w czasie ciąży nie leczyły celiakii częściej rodzą się przed terminem i mają niską masę ciała. Celiakia zwiększa też niestety ryzyko poronienia – wynosi ono 15-20%.

3. Osłabienie, bladość, spadek odporności – objawy, które mogą świadczyć o anemii

Kobiety z anemią często odczuwają zmęczenie, senność i spadek koncentracji. Mogą mieć bóle i zawroty głowy oraz problem z wypadaniem włosów i kruchymi paznokciami. Kolejnym objawem anemii w ciąży może być bladość skóry i błon śluzowych, pieczenie języka lub też wygładzenie jego powierzchni oraz przyspieszony puls. Wszystkie te dolegliwości bardzo często towarzyszą anemii, a jej źródłem może być właśnie celiakia. Zwłaszcza jeśli oprócz ww. objawów występują jeszcze bóle brzucha, wymioty, nudności, uporczywa biegunka na przemian z zaparciami czy wzdęcia. Jak możemy się dowiedzieć, czy za tymi problemami kryje się celiakia? Wykonując badanie genetyczne.

4. Test DNA – za jego pomocą można szybko rozpoznać celiakię

I uchronić siebie oraz przyszłe dziecko przed skutkami nieleczonej choroby. Nie ma jednego uniwersalnego badania w kierunku celiakii. Chcąc ją zdiagnozować, w pierwszej kolejności sięgamy najczęściej po testy serologiczne (przy celiakii w organizmie chorego wytwarzają się określone przeciwciała). Jednak badania te mogą dać wynik fałszywie ujemny, np. gdy stosujemy już dietę bezglutenową lub celiakia uaktywniła nam się niedawno. W tej sytuacji diagnostykę lepiej zacząć od testu DNA, który jako jedyny potrafi na 100% wykluczyć trwałą nietolerancję glutenu. Wykonuje się go z wymazu z policzka, a cała analiza twa nie dłużej niż kilkanaście dni. Na czym polega to badanie?

To musisz wiedzieć:

5. Test DNA wykrywa geny związane z celiakią

Chodzi o geny HLA-DQ2 i DQ8. Ich obecność oznacza, że przyczyną anemii rzeczywiście może być celiakia. Wtedy dopiero warto sprawdzić poziom przeciwciał. Jeśli jest on podwyższony, wówczas ostatecznie potwierdza się celiakię (nawet bez wykonywania biopsji). Brak ww. genów pozwala natomiast całkowicie ją wykluczyć, ponieważ ich występowanie jest konieczne do rozwinięcia się tej choroby. W tym przypadku przyczyny anemii trzeba szukać gdzie indziej, bo na pewno nie jest nią celiakia.

6. Celiakia wywołała u Ciebie anemię? Pozbędziesz się jej rezygnując z glutenu w diecie

Jedynym skutecznym lekarstwem na celiakię jest ścisła dieta bezglutenowa. Po wyeliminowaniu glutenu z diety, a więc m.in. wszystkich produktów zawierających. żyto, pszenicę, jęczmień i owies, jelito regeneruje się. Z czasem znów zaczyna wchłaniać składniki odżywcze, włącznie z żelazem i kwasem foliowym, tak potrzebnym wszystkim kobietom w ciąży. Tym sposobem przyszła mama ma szansę szybko pozbyć się anemii. Gdy choroba nie jest bardzo zaawansowana, pierwsze efekty w postaci poprawy samopoczucia można zauważyć nawet po kilku tygodniach. Dieta bezglutenowa powinna być jednak prowadzona w konsultacji z dietetykiem i nie można jej przerywać, ponieważ celiakia jest chorobą, z której nigdy się nie wyrasta.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze