Maca - właściwości i zastosowanie

Maca, zwana z łacińskiego jako Lepidium Mesenii, jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Uprawiana jest jako warzywo korzeniowe, toteż korzeń jest częścią jadalną tej rośliny. Nazwa maca wywodzi się z indiańskiego języka.

Powstała z połączenia dwóch słów – „ma”, co oznacza uprawiana i „ca” oznaczające dobre jedzenie. Maca jest rośliną, która kiedyś rosła w całych Andach. Obecnie występuje tylko w niektórych rejonach Peru na wysokości do 4450 metrów nad poziomem morza.

Polecane wideo:

Należy do roślin posiadających szczególne właściwości odżywcze, ponieważ spożywając ją odżywiamy cały organizm utrzymując lub przywracając jego równowagę. Stanowi główne źródło pożywienia w krajach Ameryki Środkowej i Południowej.

Skład macy

Macę można spożywać na surowo, pieczoną lub przetworzoną, np. w dżemy lub napoje. Popularnym napojem jest maca chicha. Jest jedzona także w postaci wysuszonej i w tej właśnie formie jest dostępna w aptekach. Roślina zawiera dużo białka, węglowodanów, tłuszczów oraz witamin, takich jak, np. A, B1, B2, B6, C, E. Znajdziesz w niej również pierwiastki, takie jak wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas.

Zastosowanie macy

Maca jest środkiem immunostymulującym, który wspomaga leczenie raka żołądka. Jej ogólne zastosowanie dotyczy głównie wzmacniania i regeneruje organizm w stanach niedożywienia, podczas rekonwalescencji, problemów z pamięcią, przemęczenia czy osłabienia.

Specjaliści zalecają ją podczas leczenia chorób nowotworowych czy gruźlicy. Maca wpływa na wzmocnienie i przyrost masy ciała. Z uwagi na zawartość dużej ilości wapnia zalecana jest w osteoporozie, a jako źródło żelaza w anemii.

Składniki w niej zawarte wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

Stosuje się również w leczeniu bezpłodności, gdyż wpływa pozytywnie na układ rozrodczy regulując poziom hormonów płciowych. Jest to wykorzystywane przy nieregularnych okresach oraz problemach z menopauzą. U kobiet podczas menopauzy likwiduje uczucie gorąca, bezsenność i depresję. Maca jest także stosowana w leczeniu bezpłodności i impotencji u mężczyzn.

Na efekty jednak należy cierpliwie czekać. Istotne jest, że regularne spożywanie macy nie ma skutków ubocznych. Roślina ta polecana jest szczególnie ludziom młodym, którzy się uczą, gdyż wspomaga pamięć i pomaga w nauce.

Jest skuteczna w leczeniu depresji. Ponadto poprawia samopoczucie oraz wydajność zarówno fizyczną, jak i umysłową. Wzmacnia układ mięśniowy. Jest preparatem bakteriobójczym wspomagającym gojenie się ran.

Warzywo to stosowane jest z dużym powodzeniem w kosmetyce, jako dodatek do szamponów, kremów, odżywek i past do zębów.

Sylwia Michalczyk, 7 miesięcy temu

Superpokarmy

dyskusje na forum

Artykuły Maca - właściwości i zastosowanie
Superpokarmy

Pszenica samopsza - właściwości i zastosowanie

Pszenica samopsza - właściwości i zastosowanie

Właściwości samopszy Samopsza bogata jest przede wszystkim w białka - szacuje się, że zawiera go o 50 proc. więcej od zwykłej pszenicy (...) . Zastosowanie Mąka z samopszy jest świetnym zamiennikiem zwykłej pszenicy....

Kuchnia

Olej z orzechów laskowych: właściwości i zastosowanie

Olej z orzechów laskowych: właściwości i zastosowanie

. Ma wiele właściwości cennych dla zdrowia i stanu naszej skóry. Wspomaga organizm w walce z infekcjami. A co więcej, pozytywnie wpływa na stan naszego (...) . Właściwości oleju z orzechów laskowych Wyróżnia się znaczną...

Superpokarmy

Wrotycz - właściwości i zastosowanie

Wrotycz - właściwości i zastosowanie

na łąkach, polach i ugorach. Aromatyczny kwiat znany jest przede wszystkim z właściwości odstraszających owady, m.in. muchy, kleszcze i komary (...) posiada wiele właściwości leczniczych. Bogata w olejki eteryczne,...

Ciało w ciąży

Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy

Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy

Mąka ziemniaczana - zastosowanie Mąka ziemniaczana ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym, chemicznym (...) , zmniejsza nudności, redukuje zgagę, a nawet jest pomocny w leczeniu...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Szczaw - właściwości i zastosowanie

Szczaw - właściwości i zastosowanie

przy domu lub bloku. W smaku przypomina nieco cytrynę, a liście są podstawą do przyrządzania zdrowych zup. Jakie ma właściwości i czy można go podawać (...) właściwości tej rośliny. Jedzenie szczawiu pomaga złagodzić...

Superpokarmy

Zastosowanie alg morskich w medycynie

Zastosowanie alg morskich w medycynie

od głębokości, na której rosną w morzu. Właściwości alg morskich Algi morskie, zarówno zielone, czerwone, jak i brunatne, są źródłem minerałów i witamin (...) morskie regenerują i wzmacniają organizm człowieka. Znajdują zastosowanie...

Superpokarmy

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

z wypryskami i pryszczami. Zastosowanie bławatka w kosmetyce i kuchni Ze względu na wiele właściwości odżywczych bławatek wykorzystywany jest w kosmetyce (...) Zastosowanie bławatka Bławatek (zwany także...

Ciąża

Trybula - właściwości i zastosowanie

Trybula - właściwości i zastosowanie

właściwości? Moc schowana w listkach Jej smak przypomina anyż lub pietruszkę. Jest orientalny, ale delikatny. Słodki, lecz nie mdły. Trybula to roślina (...) zdążą podrosnąć i suszy. Zachowują w ten sposób swój charakterystyczny ostry...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

: są bardziej deserowe. Jednak ich zdrowotne właściwości są bardzo podobne. Jedna i druga odmiana tych owoców jest bogata w potas. Powinny zajadać się nimi

Ciąża

Złocień maruna - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Złocień maruna - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Ziołowy środek na ból głowy Znany już od starożytności, stosowany również w kolejnych wiekach, następnie zapomniany, a obecnie przeżywający swój renesans. Złocień maruna - bo o nim mowa - to w Anglii najczęściej kupowany środek ziołowy na migrenę. W roślinie...