Maca - właściwości i zastosowanie

Maca, zwana z łacińskiego jako Lepidium Mesenii, jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Uprawiana jest jako warzywo korzeniowe, toteż korzeń jest częścią jadalną tej rośliny. Nazwa maca wywodzi się z indiańskiego języka.

Powstała z połączenia dwóch słów – „ma”, co oznacza uprawiana i „ca” oznaczające dobre jedzenie. Maca jest rośliną, która kiedyś rosła w całych Andach. Obecnie występuje tylko w niektórych rejonach Peru na wysokości do 4450 metrów nad poziomem morza.

Należy do roślin posiadających szczególne właściwości odżywcze, ponieważ spożywając ją odżywiamy cały organizm utrzymując lub przywracając jego równowagę. Stanowi główne źródło pożywienia w krajach Ameryki Środkowej i Południowej.

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

1. Skład macy

Macę można spożywać na surowo, pieczoną lub przetworzoną, np. w dżemy lub napoje. Popularnym napojem jest maca chicha. Jest jedzona także w postaci wysuszonej i w tej właśnie formie jest dostępna w aptekach. Roślina zawiera dużo białka, węglowodanów, tłuszczów oraz witamin, takich jak, np. A, B1, B2, B6, C, E. Znajdziesz w niej również pierwiastki, takie jak wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas.

2. Zastosowanie macy

Maca jest środkiem immunostymulującym, który wspomaga leczenie raka żołądka. Jej ogólne zastosowanie dotyczy głównie wzmacniania i regeneruje organizm w stanach niedożywienia, podczas rekonwalescencji, problemów z pamięcią, przemęczenia czy osłabienia.

Specjaliści zalecają ją podczas leczenia chorób nowotworowych czy gruźlicy. Maca wpływa na wzmocnienie i przyrost masy ciała. Z uwagi na zawartość dużej ilości wapnia zalecana jest w osteoporozie, a jako źródło żelaza w anemii.

Składniki w niej zawarte wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

Stosuje się również w leczeniu bezpłodności, gdyż wpływa pozytywnie na układ rozrodczy regulując poziom hormonów płciowych. Jest to wykorzystywane przy nieregularnych okresach oraz problemach z menopauzą. U kobiet podczas menopauzy likwiduje uczucie gorąca, bezsenność i depresję. Maca jest także stosowana w leczeniu bezpłodności i impotencji u mężczyzn.

Na efekty jednak należy cierpliwie czekać. Istotne jest, że regularne spożywanie macy nie ma skutków ubocznych. Roślina ta polecana jest szczególnie ludziom młodym, którzy się uczą, gdyż wspomaga pamięć i pomaga w nauce.

Jest skuteczna w leczeniu depresji. Ponadto poprawia samopoczucie oraz wydajność zarówno fizyczną, jak i umysłową. Wzmacnia układ mięśniowy. Jest preparatem bakteriobójczym wspomagającym gojenie się ran.

Warzywo to stosowane jest z dużym powodzeniem w kosmetyce, jako dodatek do szamponów, kremów, odżywek i past do zębów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!