Trwa ładowanie...

Chlorella

Avatar placeholder
18.11.2014 10:39
Chlorella
Chlorella

Chlorella jest jednokomórkowym, słodkowodnym glonem. Jest to organizm samożywny, ponieważ zawiera barwnik zwany chlorofilem. Nazwa Chlorelli wywodzi się od łacińskich słów „mały” i „zielony”. W większości uprawiana jest w Japonii i Tajwanie. Ten zielony glon do swoich odbiorców trafia w postaci tabletek lub płynnego ekstraktu. Jest bardzo ważnym i popularnym produktem ze względu na właściwości oczyszczające organizm.

1. Skład Chlorelli

Chlorella w swoim składzie zawiera witaminę B12, chlorofil oraz dużo rzadkich makro- i mikroelementów. Istotne jest, że prawie 60% jej składu stanowi białko, 20% węglowodany, a tylko 10% tłuszcze. Warto dodać, że białko Chlorelli zawiera aż 19 aminokwasów. Zawiera dużo lizyny a także witamin i związków mineralnych. Stanowi bogate źródło karotenu, żelaza, jodu, cynku i kobaltu. Bardzo ważny jest także obecny w Chlorelli związek o nawie chlorofil. Jego struktura chemiczna przypomina hemoglobinę, dlatego jest używany do leczenia anemii.

2. Zastosowanie Chlorelli

Chlorella, dzięki obecności karotenu, używana jest do usuwania uszkodzeń skóry. Zapobiega również rozwojowi raka płuc. Natomiast chlorofil zawarty w aldze wpływa na wzrost, przemianę materii i przyśpiesza gojenie ran. Jest stosowany także w leczeniu owrzodzeń oraz podaje się go osobom z nadciśnieniem. Ponadto chlorofil zawarty w Chlorelli wpływa na zwalczanie bakterii, zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach, łagodzi bóle, buduje czerwone krwinki krwi, normuje ciśnienie, wzmacnia mięśnie serca, zwiększa odporność organizmu, zapobiega wczesnemu starzeniu się, eliminuje wolne rodniki, przyśpiesza gojenie ran i reguluje procesy trawienia. Warto wspomnieć, że niedawno odkryto, iż glon ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Chlorella pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Sprawia to, że jest używana do oczyszczania i odtruwania organizmu, np. w salonach kosmetycznych. Ponadto jest stosowana jako dieta dla osób otyłych. Działa na florę bakteryjną, jako probiotyk oraz jak naturalny antybiotyk. Glon jest bardzo skuteczny w walce z nadciśnieniem oraz pozytywnie wpływa na wątrobę, wszelkie uczulenia, trądzik oraz zapalenia stawów. Jeśli chodzi o beta karoten obecny w Chlorelli, to badania wykazały, że jest skuteczny w walce z chorobami serca, zaćmą a nawet wpływa na układ odpornościowy, który pomaga w walce z wirusami, w tym z wirusem grypy. Glon ten zawiera tak zwany Czynnik Wzrostu Chlorelli (CGF), który odpowiedzialny jest za spowolnienie procesów starzenia się. Czynnik ten jest także odpowiedzialny za odnowę i poprawę działania komórek. Alga posiada również zdolności odtruwające, które odkryto już wiele lat temu. Błona komórkowa tego glonu składa się z trzech warstw ochronnych. Warstwy te są odporne na czynniki zewnętrzne i stanowią podstawę tych właściwości.

3. Dawkowanie Chlorelli

Ilość przyjmowania glonu zależy od masy ciała, codziennego menu, stresu, środowiska, a nawet stylu życia. Z reguły zaleca się, aby osoby dorosłe spożywały dziennie od 12 do20 tabletek. Natomiast dzieci od 4 do 12 tabletek dziennie. Dzieciom poniżej 3 lat należy tabletkę rozkruszyć i dodać do pożywienia. Spożywanie tabletek można stosować zarówno przed, jak i po posiłku lub pomiędzy posiłkami – nie ma to znaczenia. Należy tylko popijać je szklanką wody.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze