Fasola w diecie dziecka. Wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Fasola to dla dzieci (i nie tylko!) doskonałe źródło białka oraz witamin z grupy B. Zawiera także duże ilości wapnia, dzięki któremu kości malucha są mocne i silne. Wielu rodziców boi się jednak podawać ją dzieciom z uwagi na ewentualne bóle brzucha i wzdęcia. Jak tego uniknąć? Kiedy można wprowadzić fasolę dziecku? Czy fasola może uczulać dzieci? Sprawdź!
1. Dlaczego fasola jest ważnym elementem w odżywianiu?
Fasola jest jednym z najbardziej wartościowych składników w diecie dziecka. To roślina strączkowa, która dostarcza wiele korzyści zdrowotnych i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Fasola występuje w wielu odmianach, m.in. w:
- mniejszej;
- większej;
- czerwonej;
- białej.
Można ją kupić suchą lub gotową z puszki.
Fasola dla niemowlaka to dobry pokarm, ponieważ jest sycący, miękki, łatwo można go przetrzeć oraz połączyć z innymi produktami.
2. Od kiedy można wprowadzać fasolę do diety dziecka?
Wprowadzanie fasoli do diety dziecka powinno być stopniowe i zaczynać się po 6. miesiącu życia, jednak nie od niej powinniśmy zacząć rozszerzanie diety. Dobry moment to mniej więcej 7. miesiąc życia.
Specjaliści zalecają rozpoczęcie wprowadzania fasoli od niewielkich ilości, gotowanej lub duszonej, zaczynając od łyżeczki do herbaty, a następnie stopniowo zwiększając ilość w miarę dostosowywania się dziecka do nowego smaku.
Warto pamiętać jednak, że fasolka po bretońsku dla niemowlaka nie jest dobrym pomysłem, podobnie jak zupa grochowa. Możemy je bezpiecznie podawać, gdy dziecko skończy 18 miesięcy.
3. Wartości odżywcze fasoli
Fasola zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich jak m.in.:
- białko;
- błonnik;
- żelazo;
- kwas foliowy;
- witaminy z grupy B;
- potas;
- wapń;
- magnez;
- cynk.
4. Dlaczego fasola jest ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka
Fasola ma korzystny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka, ponieważ dostarcza składników odżywczych potrzebnych do utrzymania dobrej kondycji. Kwas foliowy i inne składniki odżywcze wspierają zdrowy rozwój mózgu i układu nerwowego.
Fasola jest źródłem wapnia i magnezu, które są niezbędne do budowy mocnych kości i zębów.
5. Bezpieczeństwo fasoli w diecie dziecka
Fasola jest bezpiecznym składnikiem diety dziecka, pod warunkiem, że jest odpowiednio gotowana i podawana we właściwych ilościach. Powinniśmy unikać surowej fasoli, ponieważ może zawierać substancje antyodżywcze (utrudniające lub uniemożliwiające wchłanianie się składników odżywczych). Gotowanie fasoli eliminuje te ryzyka.
Jak gotować fasolę, aby uniknąć wzdęć i bólu brzuszka? Najważniejsze jest przygotowanie: przed przyrządzeniem fasoli powinniśmy ją namoczyć (kilka godzin, jednak nie dłużej niż 12).
W dalszej kolejności wylać wodę, w której fasola się moczyła, postawić garnek z nową wodą oraz z fasolą na gazie i gotować na większym ogniu jeszcze około 15 minut. Po pojawieniu się piany zbieramy ją i gotujemy do miękkości na mniejszym gazie.
6. Alergia na fasolę
Alergia na fasolę występuje rzadko, a jej objawy mogą obejmować wysypkę, swędzenie, obrzęk ust i gardła, czy problemy z oddychaniem.
7. Zastępowanie fasoli w diecie dziecka
Jeśli dziecko jest uczulone na fasolę lub nie przepada za jej smakiem, istnieją alternatywne źródła białka i tłuszczu, które możemy wprowadzić do diety.
Aby zastąpić witaminy i minerały dostępne w fasoli, możemy wprowadzić do diety dziecka warzywa, owoce, produkty mleczne i pełnoziarniste produkty zbożowe.