Trwa ładowanie...

Produkty, które zwiększają ryzyko cukrzycy (WIDEO)

Cukrzyca jest bardzo niebezpieczną chorobą. Dlatego podczas leczenia nie wolno bagatelizować diety. W cukrzycy typu 1 objawy pojawiają się gwałtownie, a należą do nich wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu i zmęczenie. W przypadku cukrzycy typu 2, cały proces następuje stopniowo. Pojawia się suchość w ustach i częste napady głodu, senność i zaburzenia widzenia.

Czynnikami ryzyka rozwoju choroby są: otyłość, BMI powyżej 30, infekcje w dzieciństwie, cukrzyca u krewnego, a także stres i zła dieta. Podstawowym badaniem diagnostycznym cukrzycy jest pomiar cukru we krwi.

W trakcie choroby bardzo istotna jest dieta. Dobrze jeść produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż i płatki owsiane, ponieważ są bogate w błonnik. Ważnym elementem diety jest białko, dzięki któremu insulina jest prawidłowo przyswajana.. Dużo tego składnika znajduje się np. w jajkach.

Poziom cukru we krwi obniża także ocet jabłkowy, dlatego dobrze jest go dodawać do sałatek i potraw.

Są także produkty, które należy wykluczyć z diety, ponieważ zwiększają ryzyko cukrzycy.

Chcesz wiedzieć jakie? Zobacz nasze WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.