Produkty, które zwiększają ryzyko cukrzycy (WIDEO)
Cukrzyca jest bardzo niebezpieczną chorobą. Dlatego podczas leczenia nie wolno bagatelizować diety. W cukrzycy typu 1 objawy pojawiają się gwałtownie, a należą do nich wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu i zmęczenie. W przypadku cukrzycy typu 2, cały proces następuje stopniowo. Pojawia się suchość w ustach i częste napady głodu, senność i zaburzenia widzenia.
Czynnikami ryzyka rozwoju choroby są: otyłość, BMI powyżej 30, infekcje w dzieciństwie, cukrzyca u krewnego, a także stres i zła dieta. Podstawowym badaniem diagnostycznym cukrzycy jest pomiar cukru we krwi.
W trakcie choroby bardzo istotna jest dieta. Dobrze jeść produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż i płatki owsiane, ponieważ są bogate w błonnik. Ważnym elementem diety jest białko, dzięki któremu insulina jest prawidłowo przyswajana.. Dużo tego składnika znajduje się np. w jajkach.
Poziom cukru we krwi obniża także ocet jabłkowy, dlatego dobrze jest go dodawać do sałatek i potraw.
Są także produkty, które należy wykluczyć z diety, ponieważ zwiększają ryzyko cukrzycy.
Chcesz wiedzieć jakie? Zobacz nasze WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.