Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (868 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Probiotyki w alergii

Avatar placeholder
03.11.2014 13:25
Probiotyki w alergii
Probiotyki w alergii

Choroby alergiczne występują u coraz większej liczby ludności i bardzo szybko się rozprzestrzeniają. Śmiało można je określić jako „epidemia XXI wieku”. Co ciekawe, największy odsetek alergików notuje się w krajach wysoko rozwiniętych, a Polska zalicza się do społeczeństw, gdzie zachorowalność na alergię jest najwyższa. Schorzenia na tle alergicznym występują najczęściej u dzieci i niemowląt. Wśród pacjentów między 6 a 7 rokiem życia uczulenie ma około 45% osób, między 13 a 14 – 47%, natomiast u osób między 20 a 44 rokiem życia problem ten dotyczy aż 52% populacji. Jednym ze skuteczniejszych sposobów na profilaktykę alergiczną są probiotyki, które poprzez regulację mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego aktywizują układ odpornościowy.

spis treści

1. Maraton alergiczny

Alergia to uczulenie, które pojawia się w wyniku nietolerancji układu immunologicznego na niektóre substancje. Zmiany chorobowe mogą pojawić się już w pierwszych miesiącach życia i występować pod różnymi postaciami. Różnorodność objawowa wiąże się ze wzrostem dziecka i określana jest mianem maratonu alergicznego. Najpopularniejszym przykładem tego zjawiska jest rozwój astmy oskrzelowej u pacjentów, u których w wieku dziecięcym występowały symptomy alergii pokarmowej w postaci atopowego zapalenia skóry. Wiele dzieci z biegiem lat uodparnia się na alergie, ale nie u wszystkich nietolerancję na niektóre pokarmy da się wyeliminować. Badania wykazują, że astma oskrzelowa lub katar sienny w 60% przypadków rozwija się u osób, które w dzieciństwie chorowały na atopowe zapalenie skóry. Ryzyko pojawienia się alergii wzrasta (nawet do 80%) u pacjentów, których członkowie rodziny cierpieli z powodu różnych uczuleń. Maraton alergiczny można jednak przerwać. Wystarczy, że choroba zostanie odpowiednio wcześnie wykryta właściwie rozpoznana i leczona.

2. Objawy alergii u dzieci

Nietolerancja niektórych pokarmów może pojawić się bardzo wcześnie, nawet u kilkumiesięcznych niemowląt. Składnikiem, który najczęściej wywołuje reakcje uczuleniowe jest krowie mleko, rzadziej się zdarza, aby dziecko miało

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

alergię na mleko matki. Popularnymi alergenami są również: orzechy, pszenica, jaja kurze, orzeszki ziemne, soja oraz ryby. Objawy alergii pokarmowej mogą wystąpić nawet u około 20% małych pacjentów, mogą być zróżnicowane oraz występować w różnych narządach. Zazwyczaj spotyka się reakcję dwu- lub wielonarządową, pojawiającą się najczęściej w układzie oddechowym i pokarmowym oraz na skórze.

Zmiany pojawiające się na skórze określa się mianem atopowego zapalenia skóry, które charakteryzuje się takimi objawami jak: suchość skóry, intensywny świąd oraz skłonność do tworzenia się zakażeń, która się zwiększa w wyniku drapania się dziecka po ciele. Atopowe zapalenie skóry u małych dzieci zazwyczaj obejmuje policzki oraz kończyny po ich wyprostowanej części, zaś u dzieci starszych pojawia się na zgięciach stawów, dłoniach, stopach oraz karku.

Jeżeli uczulenie związane jest w układem pokarmowym, objawia się to najczęściej zwiększoną częstotliwością wypróżnień i wymiotów oraz zmianą konsystencji stolca. Rodzaj symptomów może być uzależniony również od wieku pacjenta – niemowlęta często cierpią wtedy na kolki, natomiast dzieci starsze miewają bóle brzucha. U dzieci, które uczulone są na białko mleka krowiego często występują infekcje górnych dróg oddechowych, np. zapalenie oskrzeli oraz nieżyt nosa i zapalenie ucha środkowego. Objawy alergii u niemowląt powodują że są one dużo bardziej płaczliwe oraz muszą się zmagać z sapką. Trochę starsi pacjenci cierpią z powodu innych dolegliwości – są to między innymi: nadpobudliwość emocjonalna, ból głowy oraz bezsenność. Choć symptomy reakcji uczuleniowych mają zazwyczaj charakter przewlekły, u niektórych dzieci bardzo szybko pojawiają się takie zmiany jak obrzęki i pokrzywka, a czasem dochodzi nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

3. Badania diagnostyczne alergii

We właściwym diagnozowaniu chorób alergicznych pomagają odpowiednio wykonane badania. Mogą to być:

  • testy skórne przeprowadzone z użyciem różnych alergenów,
  • ocena stężenie immunoglobulin typu IgE w surowicy krwi,
  • badanie przeciwciał przeciwko różnym alergenom w klasie IgE.

Badania to jednak nie wszystko. Często się zdarza, że u małych dzieci mogą one wyjść negatywnie, dając fałszywy obraz faktycznego stan rzeczy. Aby uniknąć nieporozumień i pomyłek warto poddać dziecko obserwacji, a wszelkie zauważone zmiany zanotować, aby później skonsultować je z lekarzem. Ma to bardzo duże znaczenie, ponieważ to rodzice są pierwszymi osobami, które mogą rozpoznać pierwsze objawy alergii. Wiele z nich jest bardzo typowa i łatwa do sklasyfikowania jako reakcja uczuleniowa, np. sapka, biegunka, zaczerwienione policzki, wzdęty brzuszek, kolka, sucha skóra. W przypadku dzieci starszych, powody do niepokoju mogą dawać podkrążone oczy oraz tzw. salut alergiczny, czyli odruchowe pocieranie nosa.

4. Zaburzona flora bakteryjna jelit czynnikiem ryzyka alergii

Dolegliwości na tle alergicznym są niestety dziedziczne. 40% prawdopodobieństwa wystąpienia alergii zależy od uwarunkowań środowiska, w jakim przebywa pacjent (tryb życia, zażywane

antybiotyki), zaś 60% to geny. Nie bez znaczenia są również warunki higieniczne oraz zanieczyszczenia przemysłowe i komunikacyjne, których największy stopień występuje w krajach skandynawski i dlatego na tamtych obszarach odsetek alergików jest najwyższy.

Rozwój alergii związany jest również z mikroflorą jelitową oraz zachodzącymi wewnątrz jej zmianami. Jak wykazują badania, w państwach wysoko rozwiniętych zmieniona flora bakteryjna jelit w bardzo dużym stopniu przyczynia się zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób alergicznych. Przesadny reżim higieniczny ma negatywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ ogranicza kontakt z bakteriami jelitowymi, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju zdolności immunologicznych organizmu. Powoduje to, że kolonizacja przewodu pokarmowego jest zaburzona. Specjaliści potwierdzają, że niemowlęta szczególnie narażone na uczulenia maja znacznie mniejszą ilość bakterii jelitowych typu Bifidobacterium i Lactobacillus.

5. Probiotyk, czyli sprzymierzeniec w walce z alergią

Dzięki wiedzy czerpanej z mikrobiologicznej teorii rozwoju alergii odkryto skuteczne sposoby zapobiegania chorobom alergicznym. Jednym z nich jest stosowanie probiotyków, czyli niepatogennych organizmów wyizolowanych z przewodu pokarmowego osób zdrowych i wykorzystanych do leczenia pacjentów uczulonych. Działanie danego probiotyku uzależnione jest od jego rodzaju. Do regulowania zaburzeń składu mikroflory bakteryjnej używa się preparatów doustnych, ale tylko niektóre zawarte w nich szczepy bakterii mają działanie antyalergiczne. Warto pamiętać, że w lecznictwie alergii nie powinno się stosować nie sprawdzonych i nie przetestowanych klinicznie probiotyków. Uwzględnia się jedynie te, które posiadają odpowiednie certyfikaty jakości.

Ochrona jelitowa jest szczególnie ważna u małych dzieci, które mają słabo wykształcony ekosystem. Dzięki stosowaniu preparatów probiotycznych, zawierających przebadane szczepy bakterii, u dzieci uczulonych na białko mleka krowiego objawy skórne są znacznie mniejsze, tolerancja na mleko większa, a zachorowalność na infekcje dróg oddechowych rzadsza.

6. Stosowanie probiotyków w leczeniu alergii

Probiotyki najlepiej podawać dzieciom do drugiego roku życia, ponieważ w tym okresie rozwija się mikroflora jelitowa, a układ odpornościowy przyzwyczaja się do tolerancji na alergeny. Preparat powinien być stosowany w myśl zasady „im dłużej, tym lepiej”. Jest to związane z rozwojem dziecka, który ma wpływ na skład flory bakteryjnej jelit. Dlatego warto zwrócić uwagę na styl życia dziecka, jego dietę oraz stosowane leki. W rodzinach, w których były przypadki chorób alergicznych, probiotyki można podawać również w czasie ciąży.

Główną zaletą stosowania probiotyków jest możliwość zmniejszenia częstotliwości wystąpienia alergii, a także jej następstw, np. atopowego zapalenia skóry. Niemowlęta mogą być chronione będąc jeszcze w brzuchu matki, dlatego zaleca się przyjmowanie preparatu kobietom ciężarnym. Lek jest równie skutecznym środkiem także jako wsparcie podstawowej terapii antyalergicznej. Badania potwierdzają, że probiotyki największe efekty dają, gdy podawane są u małych dzieci, które cierpią z powodu alergii pokarmowej oraz atopowego zapalenia skóry.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze