Trwa ładowanie...

Pieczywo pełnoziarniste. Czym różni się od białego pieczywa?

 Ewa Rosiecka
09.07.2023 21:08
Pieczywo pełnoziarniste zawiera mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych
Pieczywo pełnoziarniste zawiera mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych (Adobe Stock)

Pieczywo pełnoziarniste powstaje na bazie mąki nieoczyszczonej, dzięki czemu stanowi dobre źródło błonnika oraz cennych witamin. Jest odpowiednie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Łatwo je rozpoznać - ma brązowy kolor, jest cięższe od pieczywa tradycyjnego i lekko mokre. Jakie są różnice między pieczywem pełnoziarnistym a pieczywem zbożowym? Jakie są korzyści zdrowotne spożywania pieczywa pełnoziarnistego? Sprawdź!

spis treści

1. Pieczywo pełnoziarniste - jakie to?

Pieczywo pełnoziarniste przygotowuje się z mąki nieoczyszczonej, co oznacza, że przed zmieleniem z ziaren nie jest usuwana warstwa zewnętrzna (tzw. okrywa nasienna), która zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Zwykle do produkcji chleba pełnoziarnistego używa się ziaren żyta, choć można je wyprodukować z każdego rodzaju zboża.

2. Czym różni się pieczywo pełnoziarniste od pieczywa białego?

W skład mąki białej wchodzi samo bielmo - wcześniej oczyszczone nasiona (w czasi produkcji odsiewane są łupiny i zarodki, przez co traci ono większość wartości odżywczych). Mąka żytnia z pełnego przemiału jest ciemniejsza i grubsza niż biała pszenna.

Zobacz film: "Co należy wiedzieć na temat fizjologii dwulatka?"

Pieczywo ze zwykłej mąki można łatwo rozpoznać, ponieważ jest twarde, zbite i ma blady kolor. Pieczywo pełnoziarniste jest ciężkie, mokre o kolorze brązowym, ponadto długo pozostaje świeże.

Pieczywo mrożone - fakty i mity
Pieczywo mrożone - fakty i mity

Uderza zaraz po wejściu do sklepu. Roznosi się po alejkach i zachęca do kupna. Aromat świeżego pieczywa.

przeczytaj artykuł

3. Pieczywo pełnoziarniste - skład

Pieczywo może występować w formie bułek, chleba i bagietek, wypiekane z mąki graham lub razowe, ale zawsze jest przygotowane na zakwasie i bez konserwantów.

Do pieczywa pełnoziarnistego dodawane są takie składniki jak m.in.:

  • słonecznik;
  • siemię lniane;
  • otręby;
  • pestki z dyni.

4. Jakie składniki odżywcze znajdują się w pieczywie pełnoziarnistym?

Pieczywo pełnoziarniste to doskonałe źródło błonnika, który wspomaga pracę jelit, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia wahań cukru we krwi.

W pieczywie pełnoziarnistym znajdziemy ponadto mnóstwo niezbędnych dla zdrowia witamin i substancji odżywczych, takich jak:

Czy pieczywo pełnoziarniste może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała? Pieczywo pełnoziarniste dłużej utrzymuje uczucie sytości, ponieważ ma dość niski indeks glikemiczny. Spożywając je, łatwiej jest zatem kontrolować wagę i zrzucić zbędne kilogramy.

5. Pieczywo pełnoziarniste - dla kogo?

Pieczywo pełnoziarniste zalecane jest osobom, którym zależy na dobrym zdrowiu i unikają silnie przetworzonych produktów. Jest to także świetna propozycja dla diabetyków oraz osób objętych ryzykiem pojawienia się cukrzycy.

Produkt ten nie jest zalecany dla osób, które nie tolerują glutenu, a także nie sprawdza się w przypadku wrażliwego układu pokarmowego.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze