Skrobia modyfikowana jako dodatek do żywności – bezpieczny czy nie?
Skrobia modyfikowana niemal od razu kojarzy się z czymś niezdrowym, chemicznym. A można ją znaleźć w wielu produktach, również tych dla dzieci. Czy faktycznie trzeba jej unikać?
Skrobia modyfikowana to jeden z najczęściej stosowanych dodatków do żywności. Ma bardzo szerokie zastosowanie, jest łatwo dostępna, a przy tym wyróżnia się unikalnymi właściwościami.
Najczęściej stosuje się ją jako zagęstnik lub polepszacz konsystencji. Wykorzystywana jest również w przemyśle włókienniczym, tekstylnym, papierniczym i farmaceutycznym.
1. Co to jest skrobia modyfikowana?
Skrobia to węglowodan, który w roślinach odpowiada za magazynowanie energii. Jest obecna w zbożach, nasionach, niektórych warzywach i owocach. W celu osiągnięcia pożądanych cech, poddaje się ją działaniu czynników zewnętrznych:
- fizycznych (temperatura, ciśnienie),
- chemicznych (substancje chemiczne),
- enzymatycznych.
W ten sposób zmianie ulega struktura cząsteczek skrobi.
Modyfikacja nie ma tu zatem nic wspólnego z ingerencją w strukturę DNA rośliny. Oznacza jedynie, że skrobia została zmieniona w sposób naturalny.
Skrobię modyfikowaną, jaką stosuje się w przemyśle spożywczym, najczęściej pozyskuje się z kukurydzy, ziemniaków, tapioki oraz pszenicy.
2. Zastosowanie skrobi modyfikowanej
W przemyśle spożywczym skrobia modyfikowana wykorzystywana jest na szeroką skalę. Znaleźć ją można na etykietach takich produktów jak:
- dania gotowe,
- desery błyskawiczne (kisiele, budynie),
- jogurty naturalne i smakowe, kefiry,
- panierki,
- sosy,
- ciasta w proszku,
- makarony.
I to chyba nie tyle sama skrobia modyfikowana budzi wątpliwości, ale jakość produktów, do których których jest dodawana. Będąc w otoczeniu emulgatorów i barwników, również i ona traktowana jest jako chemiczny dodatek do żywności.
O ile można wytłumaczyć obecność skrobi modyfikowanej w składzie kisielu czy budyniu, o tyle trudno zrozumieć, dlaczego dodaje się skrobię do jogurtu naturalnego, dżemu owocowego, śmietany czy wędlin. W tych produktach określoną konsystencję można z powodzeniem uzyskać w naturalny sposób.
Na etykiecie skrobia modyfikowana może być określona symbolem E (E1404, E1410–E1414, E1420, E1422, E1440, E1442, E1450–E1452).
Przeczytaj koniecznie
- Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało
- Sekret zdrowia ukryty pod ziemią
- 5 faktów na temat karmienia piersią, o których nie miałaś pojęcia
- Tran czy olej z wątroby rekina? Poznaj różnicę i wybierz świadomie
- Te kolory będą stymulowały rozwój Twojego dziecka
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
3. Bezpieczeństwo stosowania skrobi modyfikowanej
Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności uznali skrobię modyfikowaną za bezpieczny dodatek do żywności. Nie określono przy tym żadnych limitów dotyczących jej stosowania, co oznacza, że wolno używać jej w minimalnej ilości, jaka jest potrzebna, by otrzymać pożądany efekt (np. właściwą konsystencję).
Niektórzy badacze sugerują, że skrobia modyfikowana może stanowić narzędzie w walce z otyłością, jeśli użyje się ją jako zamiennik części tłuszczu, jaki obecny jest w produkcie. Ma ona bowiem niższą wartość energetyczną niż tradycyjna skrobia. Tę jej cechę wykorzystują dzisiaj producenci żywności typu „light”.
Skrobia modyfikowana nie posiada żadnych walorów prozdrowotnych. Stanowi jedynie dodatek do produktów spożywczych, który ma na celu poprawę ich konsystencji.