Idealne pieczywo dla twojego dziecka
Kupując pieczywo, często kierujemy się jego świeżością, zapachem i wyglądem. Następnym razem powinniśmy zwrócić również uwagę na jego wartość odżywczą, która jest uzależniona od rodzaju mąki używanej do wypieku. Czym się kierować przy wyborze pieczywa dla dziecka?
1. Pieczywo w diecie dziecka – kiedy wprowadzić?
Niektórzy rodzice wprowadzają pieczywo do diety dziecka już od 10 miesiąca życia. W tym okresie zaleca się, aby maluchy spożywały białe pieczywo, przygotowywane z mąki oczyszczonej. Nie posiada ono tyle wartości odżywczych co ciemne, ale jest łatwiej przyswajalne przez organizm malucha.
Po pierwszym roku życia do diety dziecka można włączyć chleb wykonany z mąki z pełnego przemiału, jak np. chleb sitkowy. Pieczywo to zawiera wiele składników odżywczych. Jest bogate w witaminy B i E, błonnik pokarmowy oraz sole mineralne. W tym wieku, maluch może już zacząć jeść chleb lub bułki graham, które są delikatne w smaku.
Pieczywo razowe powinno się wprowadzić dopiero po drugim roku życia. Mimo że jest ono bogatym źródłem składników odżywczych, nie warto wcześniej podawać tego produktu dziecku, gdyż jest ciężkostrawny.
Jego dietę można wzbogacić także o pieczywo z pestkami dyni, ziarnami słonecznika, soją, śliwką i sezamem, które dostarczają organizmowi witaminę E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe.
Są one pieczone z mąki pszennej z pełnego przemiału, mieszanej lub żytniej. Dodaje się do nich owoce lub ziarna. Dzięki temu wzbogacone są o błonnik, składniki mineralne i witaminy. ****
Chleb chrupki (ryżowy, kukurydziany, pszenny, żytni) można podawać maluchowi jako przekąskę, np. podczas wspólnego wyjścia.
Ważne, by pieczywo, jakie dajemy naszemu dziecku, było różnorodne i dostarczało właściwych substancji odżywczych.
2. Jakiego pieczywa unikać?
Zwróć uwagę na jego etykietę, skład i termin ważności. Chleb z dłuższą datą przydatności do spożycia prawdopodobnie zawiera konserwanty, dzięki którym tak szybko nie pleśnieje.
Poleca się też sprawdzić czy produkt ma w swoim składzie polepszacze (lecytyna sojowa, mąka sojowa) i karmel, który barwi pieczywo na ciemny kolor.
Co więcej, pediatrzy nie zalecają podawania maluchom pieczywa tostowego. Warto też unikać bułek z oczyszczonej mąki pszennej.
Nie przechowuj chleba w foliowych torebkach, ale w specjalnym pojemniku. Po pojawieniu się na kromce pleśni, nie zastanawiaj się i wyrzuć cały bochen. Naturalne pieczywo jest świeże maksymalnie przez dwa dni.
3. Przepis na chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie dostarczy organizmowi twojego dziecka podstawowych składników odżywczych. Żyto zawiera wiele cennych substancji, takich jak białko, lipidy, węglowodany, minerały (sód, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, fosfor), witaminy z grupy B oraz aminokwasy.
Pieczywo przygotujesz samodzielnie w domu. Potrzebujesz do jego wykonania kilku składników, foremki i papieru do pieczenia.
3.1. Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego;
- 500 g mąki żytniej jasnej;
- 450 ml letniej wody;
- 1,5 łyżeczki soli.
3.2. Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do głębokiej misy i wymieszaj dokładnie z solą. Następnie do składników dodaj zakwas, wodę i przez chwilę wyrabiaj ciasto. Formę do pieczenia wyłóż papierem i włóż do niej wyrobione ciasto.
Wyrównaj wierzch i przykryj ściereczką na około pięć godzin. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza, skrop wierzch masy wodą i wstaw do niego formę. Chleb piecz przez około 40 minut.