Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Idealne pieczywo dla twojego dziecka

Avatar placeholder
09.07.2016 11:46
Dzieci jedzą pieczywo
Dzieci jedzą pieczywo (123RF)

Kupując pieczywo, często kierujemy się jego świeżością, zapachem i wyglądem. Następnym razem powinniśmy zwrócić również uwagę na jego wartość odżywczą, która jest uzależniona od rodzaju mąki używanej do wypieku. Czym się kierować przy wyborze pieczywa dla dziecka?

1. Pieczywo w diecie dziecka – kiedy wprowadzić?

Niektórzy rodzice wprowadzają pieczywo do diety dziecka już od 10 miesiąca życia. W tym okresie zaleca się, aby maluchy spożywały białe pieczywo, przygotowywane z mąki oczyszczonej. Nie posiada ono tyle wartości odżywczych co ciemne, ale jest łatwiej przyswajalne przez organizm malucha.

Po pierwszym roku życia do diety dziecka można włączyć chleb wykonany z mąki z pełnego przemiału, jak np. chleb sitkowy. Pieczywo to zawiera wiele składników odżywczych. Jest bogate w witaminy B i E, błonnik pokarmowy oraz sole mineralne. W tym wieku, maluch może już zacząć jeść chleb lub bułki graham, które są delikatne w smaku.

Pieczywo razowe powinno się wprowadzić dopiero po drugim roku życia. Mimo że jest ono bogatym źródłem składników odżywczych, nie warto wcześniej podawać tego produktu dziecku, gdyż jest ciężkostrawny.

Zobacz film: "Przekarmianie dzieci"

Jego dietę można wzbogacić także o pieczywo z pestkami dyni, ziarnami słonecznika, soją, śliwką i sezamem, które dostarczają organizmowi witaminę E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe.

Są one pieczone z mąki pszennej z pełnego przemiału, mieszanej lub żytniej. Dodaje się do nich owoce lub ziarna. Dzięki temu wzbogacone są o błonnik, składniki mineralne i witaminy. ****

Chleb chrupki (ryżowy, kukurydziany, pszenny, żytni) można podawać maluchowi jako przekąskę, np. podczas wspólnego wyjścia.

Ważne, by pieczywo, jakie dajemy naszemu dziecku, było różnorodne i dostarczało właściwych substancji odżywczych.

2. Jakiego pieczywa unikać?

Zwróć uwagę na jego etykietę, skład i termin ważności. Chleb z dłuższą datą przydatności do spożycia prawdopodobnie zawiera konserwanty, dzięki którym tak szybko nie pleśnieje.

Poleca się też sprawdzić czy produkt ma w swoim składzie polepszacze (lecytyna sojowa, mąka sojowa) i karmel, który barwi pieczywo na ciemny kolor.

Co więcej, pediatrzy nie zalecają podawania maluchom pieczywa tostowego. Warto też unikać bułek z oczyszczonej mąki pszennej.

Nie przechowuj chleba w foliowych torebkach, ale w specjalnym pojemniku. Po pojawieniu się na kromce pleśni, nie zastanawiaj się i wyrzuć cały bochen. Naturalne pieczywo jest świeże maksymalnie przez dwa dni.

3. Przepis na chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie dostarczy organizmowi twojego dziecka podstawowych składników odżywczych. Żyto zawiera wiele cennych substancji, takich jak białko, lipidy, węglowodany, minerały (sód, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, fosfor), witaminy z grupy B oraz aminokwasy.

Pieczywo przygotujesz samodzielnie w domu. Potrzebujesz do jego wykonania kilku składników, foremki i papieru do pieczenia.

3.1. Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego;
  • 500 g mąki żytniej jasnej;
  • 450 ml letniej wody;
  • 1,5 łyżeczki soli.

    3.2. Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do głębokiej misy i wymieszaj dokładnie z solą. Następnie do składników dodaj zakwas, wodę i przez chwilę wyrabiaj ciasto. Formę do pieczenia wyłóż papierem i włóż do niej wyrobione ciasto.

Wyrównaj wierzch i przykryj ściereczką na około pięć godzin. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza, skrop wierzch masy wodą i wstaw do niego formę. Chleb piecz przez około 40 minut.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze