Sposoby na zaparcia
Jednym ze wstydliwych i bardzo nieprzyjemnych dolegliwości po porodzie są problemy z wypróżnianiem się – zaparcia. Twardy kał zalega w jelitach i jest oddawany z dużym wysiłkiem. Zaparciom niejednokrotnie współtowarzyszą zaburzenia czynnościowe jelita grubego. Należy pamiętać, że do zaparć przyczyniają się też często nieprawidłowe nawyki żywieniowe i nieodpowiedni tryb życia – mała zawartość błonnika w pokarmach, dania ciężkostrawne, jedzenie w pośpiechu, stres, mała ilość wypijanych płynów, brak ruchu. Jak radzić sobie z zaparciami? Jakie są sposoby na zaparcia? Oprócz zastosowania doraźnych metod, należy wprowadzić długotrwałe zmiany w codziennym życiu.
1. Jak radzić sobie z zaparciami?
Zaleganie stolca w jelitach przez dłuższy czas zatruwa nasz organizm. Jak domowymi sposobami pozbyć się tej nieprzyjemnej dolegliwości?
- Jedz suszone owoce – suszone śliwki, morele i figi można wymoczyć w wodzie, a następnie zjeść kilka przed położeniem się spać. Niektórzy zalecają również picie wody, w której moczono suszone owoce.
- Jedz produkty bogate w błonnik – błonnik reguluje pracę układu trawiennego, pobudza ruchy robaczkowe, zapobiega zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn. Co zawiera dużo błonnika? Między innymi chleb razowy, otręby, marchew, jabłka, groch, fasola, soja, kapusta, cebula i brukselka.
- Pij wodę z miodem – wieczorem rozpuść łyżkę miodu w szklance ciepłej (ale nie we wrzątku) wody, a rano wypij przygotowaną miksturę.
- Zastosuj zestaw „burak + kminek” – obierz i zetrzyj buraka na drobnej tarce. Dodaj łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko ze sobą i zjedz na czczo przynajmniej 10 łyżek.
- Przygotuj mieszankę ziołową – do przygotowania mieszanki potrzebujesz: 50 g suszu z kory wierzby, liścia melisy, korzenia omanu, ziela dziurawca, kłącza rzewienia, korzenia kozłka, korzenia arcydzięgla, ziela drapacza i kwiatu ślazu. Łyżkę stołową ziół zalewasz wrzątkiem, parzysz pod przykryciem przez 15 minut. Pijesz po obiedzie i kolacji.
- Jedz owsiankę – do niedużego garnka wlej wody i dodaj łyżkę masła. Wsyp ¾ szklanki płatków owsianych, dwie łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, łyżkę pestek dyni, łyżeczkę siemienia lnianego, garść rodzynek, moreli i suszonych śliwek. Na koniec dodaj pół szklanki otrębów orkiszowych lub pszennych. Garnek wstaw na mały ogień i ciągle mieszaj. Kiedy owsianka zacznie wrzeć, jest gotowa do spożycia. Można jeść ją z dżemem albo z jogurtem.
- Przygotuj lekką zupę – do przygotowania zupy potrzebujesz: marchewki, pietruszki, 3 ziemniaków i małego selera. Warzywa miksujesz mikserem i zalewasz pół litrem wody. Gotujesz 15 minut, dodając 2 łyżki siemienia lnianego i 2 łyżki otrębów. Jedz rano na czczo.
- Pij napar ze śliwek – 5 suszonych śliwek zalej szklanką wrzątku i odstaw na noc. Rano zjedz śliwki i wypij napar. Śliwki zawierają dużo kwasów organicznych, beta-karotenu, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, błonnika i witamin C, E oraz PP.
2. Zaparcia - o czym jeszcze pamiętać?
O czym jeszcze powinni pamiętać ludzie mający problem z zaparciami? O aktywnym trybie życia – można wprowadzić w swój grafik codzienny spacer, jazdę na rowerze itp. Warto też spożywać kefiry i jogurty, które usprawniają pracę jelit. Unikać jedzenia zbyt dużej ilości czekolady. Jeść o stałych porach, bez pośpiechu, a także pić przegotowaną wodę 30 minut przed posiłkiem. Niektórzy zalecają wypijanie soku z ogórków kiszonych albo soku z gruszek.