Dieta w zaparciach
Dieta w zaparciach powinna bazować na błonniku, który ułatwia trawienie i usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach. Zaparcia w ciąży to powszechny problem przyszłych mam. Zaparcia dotyczą aż 8 na 10 kobiet ciężarnych. Przyczyną zaparć w ciąży są zmiany hormonalne zachodzące w organizmie kobiety, skutkujące spowolnieniem pracy układu pokarmowego. W późnych miesiącach ciąży za zaparcia może również odpowiadać powiększająca się macica oraz stosowanie suplementów żelaza. Jak się odżywiać, aby zniwelować problemy z wypróżnianiem się?
1. Błonnik na zaparcia
W czasie ciąży przyszła mama powinna stronić od farmakologicznego leczenia różnych dolegliwości ciążowych. Lekarze w przypadku problemów ciężarnej z zaparciami nie wdrażają terapii lekowej, lecz zalecają zmianę diety. Dieta przy zaparciach powinna być bogatoresztkowa, tzn. powinna bazować na zwiększonym spożyciu błonnika. Przyjmowanie błonnika wraz z laktulozą pozwala kobietom w ciąży cierpiącym na zaparcia stolca zwiększyć liczbę wypróżnień. Wypróżnianie się staje się łatwiejsze, mniej bolesne, znikają bóle brzucha, wzdęcia, obłożony język i problemy z hemoroidami. Ponadto, spożywanie błonnika w ciąży pomaga ciężarnym z cukrzycą ciążową lub otyłością, ponieważ stabilizuje poziom glukozy we krwi i ułatwia utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Błonnik pokarmowy zawarty jest przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych, takich jak chleb z pełnego ziarna, płatki zbożowe, muesli, nasiona roślin, migdały, orzechy itp.
2. Działanie zdrowotne błonnika
Badania kliniczne dowodzą, że błonnik pokarmowy wpływa na redukcję masy ciała i pomaga w problemach z nadwagą bądź otyłością. Dzięki spożywaniu produktów pełnoziarnistych można nie tylko zniwelować problemy trawienne i kłopoty z wypróżnianiem się, ale również znacząco zmniejszyć tkankę tłuszczową. Przy regularnym spożyciu błonnika, utrata wagi wynosi średnio 0,5 kg tygodniowo. Ponadto, dodatkowym efektem jest spadek poziomu „złego” cholesterolu, przyczyniającego się do nadciśnienia tętniczego i chorób układu krwionośnego.
Jakie jeszcze zalety ma spożywanie błonnika w ciąży? Błonnik:
- pochłania wodę, co pozwala na zwiększenie objętości pokarmu,
- przyspiesza transport treści pokarmowej przez jelita i nadaje odpowiednią konsystencję stolca,
- zapewnia bezbolesne wypróżnianie się i daje uczucie sytości,
- pomaga redukować masę ciała,
- redukuje przyswajanie do krwi glukozy, cholesterolu i soli kwasów żółciowych,
- zapobiega niedoborowi makro- i mikroelementów,
- nie powoduje skutków ubocznych, takich jak wzdęcia czy gazy.
Poza błonnikiem, na zaparcia w ciąży pomaga jedzenie posiłków rozwodnionych, np. zup, lekkich sosów, picie kompotów bądź soków. Naturalnym źródłem błonnika są również świeże warzywa i owoce. Z owoców najlepiej sięgać po gruszki, jabłka, morele, figi, maliny, porzeczki, ponieważ zawierają duże ilości błonnika i pektyn. Z warzyw dobre są brokuły, pomidory, ogórki, sałata. Należy jednak stronić od gotowanej marchewki, ponieważ ma właściwości zaciskające, a także od warzyw wzdymających, takich jak: kapusta, brukselka, fasola, bób, groch, kalafior.