Śliwki suszone - właściwości zdrowotne
Dodajemy je do kompotu, ciasta, jemy solo. Śliwki suszone są pełne antyoksydantów, witamin i innych składników odżywczych. Co ciekawe – innych od tych, które znajdziemy w śliwkach świeżych. Niestety, nie cieszą się wśród Polaków zbytnim powodzeniem. A szkoda, bo są naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz także: Nie wyrzucaj skórki z ananasa. Możesz zrobić z niej napój detoksykujący organizm
Właściwości odżywcze śliwek suszonych
Śliwki suszone to bogactwo składników odżywczych. Zawierają witaminę A, mają jej aż 5 razy więcej niż świeże. Znajdziemy w nich także rzadko występującą w owocach witaminę E oraz pakiet witamin z grupy B. Do swojej diety powinni je włączyć sercowcy, ponieważ śliwki suszone są źródłem potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.
Przeczytaj także: 4 objawy, które mogą świadczyć o tym, że masz zatkane tętnice
Śliwki kontra cukrzyca
Dobra wiadomość dla cukrzyków i osób borykających się z nadwagą. Błonnik zawarty w śliwkach pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, sprawia, że szybciej czujemy się nasyceni, a przez to rezygnujemy z podjadania. Śliwka suszona ma go aż 7 razy więcej niż świeża.
Co więcej, w suszonych śliwkach znajdziemy pektyny. Substancje te spowalniają wchłanianie cukrów, dzięki czemu organizm czerpie energię z rezerw, czyli tkanki tłuszczowej, a my chudniemy. Wszystko oczywiście w granicach normy. Śliwki suszone są dość kaloryczne (300 kcal w 100 g), dlatego kilka owoców dziennie wystarczy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zapobiegają zaparciom
Pewnie nie raz słyszałeś, że zjedzenie kilku śliwek suszonych jest remedium na zaparcia. Jest w tym sporo racji. Błonnik zawarty w tych owocach ma ogromną moc. Ułatwia trawienie i delikatnie przeczyszcza. Warto jednak zachować umiar i nie jeść za dużo suszonych owoców.
Walczą z cholesterolem
To jednak nie wszystko. Błonnik jest niezwykle cennym składnikiem suszonych śliwek, ponieważ ma wiele dobroczynnych właściwości. Oczyszcza organizm z żółci, a co za tym idzie – obniża poziomu cholesterolu. Z kolei potas reguluje ciśnienie tętnicze.
Przeczytaj także: Zbija cholesterol i trójglicerydy. Pij codziennie na czczo
Walczą z osteoporozą
Śliwki są doskonałym źródłem wapnia, magnezu i polifenoli. To właśnie te składniki sprawiają, że suszona wersja owoców pomaga zapobiegać osteoporozie. Jeść je powinny szczególnie kobiety w okresie menopauzy lub zbliżające się do tego czasu. Dlaczego? To właśnie one są najbardziej narażone na chorobę związaną z problemami z łamliwością kości.
Chronią przed nowotworami
Śliwki można także traktować jako element profilaktyki nowotworowej. Uważają tak specjaliści, zauważając, że suszone owoce zawierają polifenole. Związki te chronią komórki przed zniszczeniem. Z kolei antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, które uważa się za czynnik rakotwórczy.
Przeczytaj także: Lekarz gwiazd zdradza, jakie produkty chronią przed rakiem piersi