Chroni przed nowotworem, reguluje hormony. Jedz codziennie
Nie jest prawdą, że spożywanie soi zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi. Do takich wniosków doszła lek. Kristi Funk, której pacjentką była Angelina Jolie. Potwierdzają to badania prowadzone od 2009 roku przez Cancer Research UK, National Cancer Institute w USA oraz National University of Singapore. W soi znajdują się antyestrogeny, które hamują działanie hormonów.
To właśnie pod kontrolą lek. Funk, w 2013 r. Angelina Jolie przeszła zapobiegawczą podwójną mastektomię. Aktorka zdecydowała się na to, gdy odkryła, że nosi w sobie gen BRCA1 zwiększający ryzyko raka piersi i jajników.
Nie tylko unikanie alkoholu, papierosów i codzienne ćwiczenia fizyczne działają w profilaktyce nowotworowej. Ważne jest także to, co jesz.
Co powinnaś wybierać, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi? Oto lista stworzona przez Kristi Funk.
Zobacz też: Najlepszy wiek do zawarcia małżeństwa. Wyliczył go algorytm
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Niebezpieczne substancje w warzywach i owocach
Zdaniem Funk kobiety powinny regularnie spożywać warzywa z rodziny kapustnych. Glukozynolany zawarte w kalafiorze, brokułach, kapuście i brukselkach wykazują bowiem silne właściwości antyrakowe. Działają przeciwzapalnie i hamują rozwój komórek rakowych.
Co jeszcze poleca lekarka? Jagody, truskawki, maliny i jeżyny, które są bogate w antyoksydanty. Funk proponuje jeść je codziennie. W okresie jesienno-zimowym wybierajmy te mrożone. Możemy np. zrobić z nich koktajl.
Jak czytamy w magazynie "Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry", jagody hamują namnażanie się komórek rakowych. Dzięki temu zwiększają zdolność zdrowych komórek do ich niszczenia.
Dodawaj kurkumę i sięgaj po grzyby
W profilaktyce raka piersi ważne jest też korzystanie z zalet kurkumy, a dokładniej – kurkuminy, czyli substancji aktywnej w niej zawartej. To właśnie ona wykazuje działanie antynowotworowe. Funk proponuje, by kurkumę dodawać do ulubionych napojów.
Na liście polecanych produktów znalazły się też grzyby. To wspaniałe źródło substancji mineralnych i witamin. Według "International Journal of Cancer" ich regularne jedzenie chroni przed rozwojem komórek nowotworowych w piersiach.
Potwierdza to analiza jadłospisu mieszkanek Chin. U kobiet, które spożywały ok. 10 gramów grzybów dziennie, rak piersi występował zdecydowanie rzadziej.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Garść orzechów
W diecie kobiet nie może zabraknąć orzechów włoskich. W ich składzie znajdziemy m.in. gamma-tokoferol, czyli jedną z form witaminy E. Hamuje ona działanie enzymu znajdującego się w komórkach nowotworowych.
Orzechy to również źródło fitosteroli – substancji regulujących poziom hormonów u kobiet i mężczyzn. Blokując receptory estrogenu, przyczyniają się one do zahamowania namnażających się komórek rakowych. Potwierdzają to badania opublikowane w czasopiśmie "Journal of Nutrition and Cancer".
Zobacz też: Objawy ciąży w pierwszym miesiącu
Granat i herbata
Lekarka słynnej aktorki poleca też spożywanie granatów. Są one bogate w błonnik pokarmowy, który przyczynia się do zahamowania rozwoju raka piersi. Natomiast zawarty w nich kwas ellagowy wykazuje silne właściwości przeciwutleniające.
Gdzie jeszcze znajdziemy kwas elagowy? W malinach, truskawkach oraz żurawinie.
W profilaktyce polecana jest też zielona herbata. Wszystko to za sprawą zawartych w niej polifenoli, czyli silnych antyoksydantów hamujących namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Herbata wykazuje też właściwości przeciwrakowe. Zostało to potwierdzone w badaniach opublikowanych w "National Institute of Health's".
Mieszkanki Japonii, które wzięły udział w tym badaniu, w porównaniu do innych kobiet, miały mniejsze stężenie estrogenu w moczu. To bezpośrednio łączy się z niskim ryzykiem zachorowania na nowotwór. Skąd taki wynik? Piły codziennie jedną filiżankę zielonej herbaty.
Sprawdź również: Ministerstwo Zdrowia przeznaczy 90 milionów złotych na zakup nowych szczepionek. Skąd ten pośpiech?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl