Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru

Imbir to nie tylko smaczny dodatek do zup i dań mięsnych. Znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Często pijemy herbatę imbirową, gdy dopadnie nas przeziębienie. Pomaga wtedy m.in. złagodzić ból gardła, ponieważ ma działanie odkażające. Zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze.

Już niewielka ilość imbiru ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jak się okazuje, wystarczy spożywać 3 g tej przyprawy dziennie, aby wywołać pozytywne reakcje w organizmie.

Co dzieje się z naszym ciałem, kiedy zjemy kawałek imbiru?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, z którego dowiesz się, kto powinien sięgać po imbir

Zobacz też: Miesiąc urodzenia decyduje o zdrowiu dziecka? Tak sugerują naukowcy

Imbir wykazuje wiele właściwości prozdrowotnychImbir wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych
Źródło zdjęć: © (123rf) Imbir wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych

/ 3Przez tydzień piła herbatę imbirową. Oto rezultaty

Na skutek zjedzenia imbiru jama ustna zostaje odkażona i odświeżona. To dlatego jest on dodatkiem do sushi — czyści nasze kubki smakowe, abyśmy mogli delektować się kawałkami tego japońskiego dania. Rzadko wybieramy jeden rodzaj sushi, a imbir zapobiega mieszaniu się smaków.

W trakcie pierwszej godziny od zjedzenia imbiru realizuje on funkcję termiczną, dlatego warto wypić herbatę z tym składnikiem, gdy wrócimy do domu zmarznięci. Skutecznie rozgrzewa organizm. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, więc warto go stosować w przypadku przeziębienia (działa napotnie). Tym samym przynosi też ulgę osobom borykającym się z chorymi stawami.

Ponadto imbir oddziałuje na florę bakteryjną żołądka. Ma ochronny wpływ na ten organ wewnętrzny, zapobiega powstawaniu wrzodów. Zawarty w nim olejek eteryczny i substancje odpowiadające za ostry smak (gingerol i shogaol) pobudzają perystaltykę jelit, zwiększając wydzielanie soków trawiennych i śliny, dzięki czemu wszystkie składniki odżywcze dostarczone wraz z pożywieniem zostają strawione. Składniki te działają także żółciopędnie.

/ 3Druga godzina po spożyciu imbiru

Imbir - dostępny w postaci korzenia i sproszkowanej - ma działanie detoksykujące
Imbir - dostępny w postaci korzenia i sproszkowanej - ma działanie detoksykujące © (123rf) Imbir - dostępny w postaci korzenia i sproszkowanej - ma działanie detoksykujące

W kolejnej godzinie od momentu spożycia imbiru organizm jest oczyszczany ze zbędnych produktów przemiany materii. Zwalczane są pasożyty ulokowane w jelitach. Imbir działa też moczopędnie, dzięki czemu pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i zwalczyć obrzęki.

Imbir sprawia też, że dolegliwości bólowe zanikają. Eliminuje m.in. ból menstruacyjny (wyniki badań naukowców z Shahid Beheshti University of Medical Sciences w Teheranie dowodzą, że jest równie skuteczny jak ibuprom i kwas mefenamowy) i zmniejsza bóle migrenowe (łagodzi towarzyszące im mdłości). Warto też dodawać go do potraw, gdy zauważymy pierwsze oznaki PMS. Ponadto imbir redukuje stres, dzięki czemu zwiększa i poprawia wydajność umysłową i koncentrację uwagi.

Co więcej, imbir pobudza krążenie krwi, dzięki czemu przyspiesza spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Ułatwia też trawienie tłuszczu. Zdaniem japońskiego naukowca L.K. Hana, imbir uruchamia proces termogenezy (wytwarzania ciepła w organizmie). Tym samym stymuluje układ metaboliczny i pomaga schudnąć osobom borykającym się z nadwagą.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat przypraw przyspieszających przemianę materii

/ 3Napar z imbiru

Wystarczy przyjmować 3 g imbiru dziennie, aby zaobserwować jego pozytywny wpływ na stan zdrowia (należy do grupy bardzo ostrych przypraw o działaniu drażniącym, więc nie można spożywać go w nadmiarze). Możemy dodawać go w postaci surowej albo sproszkowanej do potraw kuchni azjatyckiej, a także ciast (marchewkowego) i zup (z dyni). Warto też wykorzystać imbir do przygotowania naparu.

Napar z imbiru — lista składników:

  • 3 g mielonego imbiru,
  • 1 szkl. wody,
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie),
  • sok z cytryny (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Gotujemy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy sproszkowany imbir. Odstawiamy na 5 min, aby się zaparzył. Na koniec, żeby poprawić walory smakowe, możemy dodać sok z cytryny i miód. Gotowe!

Źródła

  1. zdrowyportal.org
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące