Trwa ładowanie...

Kasza jaglana - właściwości, detoks jaglany, przepisy

Avatar placeholder
31.08.2020 19:37
Kasza jaglana
Kasza jaglana (123rf)

Jaglanka to doskonały zamiennik dla ziemniaków, ryżu czy markaronu. Jest smaczna i tania, a do tego zawiera w sobie wiele witamin i składników mineralnych - zawiera ich znacznie więcej niż pszenica, jęczmień czy żyto. Ponadto kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego jest bezpieczna nawet dla osób z celiakią.

spis treści

1. Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest lekkostrawna i może być stosowana w celu rozszerzania diety niemowlętom, jak również polecana jest osobom, które mają problem z żołądkiem lub jelitami.

100 gram suchej kaszy jaglanej zawiera:

  • 346 kcal,
  • 71,6 g węglowodanów,
  • 2,9 g tłuszczu,
  • 10,5 g białka,
  • 3,3 g błonnika,
  • 10 mg wapnia,
  • 100 mg magnezu,
  • 2,2 mg cynku,
  • 4,8 mg żelaza,
  • witamina B1, tiamina 0,73 mg,
  • witamina B3, niacyna 2,3 mg.
Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Ze względu na zawartość krzemionki, kasza jaglana ma zbawienny wpływ na naszą urodę. Sprawia, że włosy stają się mocne i lśniące, a paznokcie nie rozdwajają się. Ponadto krzem zapobiega odwapnieniu kości, dlatego chroni przed osteoporozą. Duże pokłady witaminy E oraz lecytyny sprawia, że kasza jaglana doskonale wpływa na pracę mózgu - poprawia pamięć i koncentrację.

Regularne spożywanie jaglanki pozytywnie wpłynie na poziom cholesterolu we krwi.

2. Detoks kaszą jaglaną

Kasza jaglana jest doskonała do oczyszczania organizmu z toksyn oraz złogów. To też sposób na zrzucenie nadwagi, ale uwaga - detoks jaglanką nie może trwać zbyt długo, ponieważ tzw. monodiety, czyli diety opierające się głównie na jednym produkcie, są szkodliwe dla organizmu - mogą prowadzić do poważnych niedoborów.

Jaglanka jest zasadotwórcza, dlatego pomaga odkwasić organizm, ale zanim rozpoczniesz detoks kaszą jaglaną, dobrze się do niego przygotuj - przynajmniej przez 2 tygodnie wystrzegaj się żywności przetworzonej, fast foodów, słodyczy i alkoholu. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Codziennie pij wodę alkaliczną, czyli taką, która ma zasadowe pH. Staraj się wypijać kilka szklanek takiej wody dziennie.

Detoks jaglany powinien trwać 10 do maksymalnie 15 dni. Pierwsze dwa dni to wprowadzenie do detoksu i oczyszczenie organizmu. W tym celu jemy tylko krupnik jaglany. Przez pozostałe dni detoksu jemy kaszę jaglaną wyłącznie z warzywami lub owocami (np. kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem, papryka pieczona z jaglanką, zapiekanka z kaszy jaglanej z cukinią).

Codziennie rano wypij szklankę wody alkalicznej. Na czczo warto także pić kleik z siemienia lianego - wystarczy, że 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalejesz szklanką gorącej wody. Po wystygnięciu wypij kleik, a dopiero potem zjedz śniadanie.

3. Przepis na oczyszczający krupnik jaglany

Potrzebne składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 litra wrzątku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • warzywa (por, cebula, 2 ząbki czosnku, gałązka naci selera, 2 marchewki, 2 pietruszki, ¼ korzenia selera, 2 ziemniaki, natka pietruszki),
  • przyprawy (½ łyżeczki kminku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, szczypta kurkumy, ½ łyżeczki kozieradki, ½ łyżeczki suszonego tymianku, ¼ łyżeczka pieprzu , szczypta imbiru w proszku, szczypta suszonej bazylii, ½ łyżeczki majeranku, szczypta chili, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, sól).

Przygotowanie krupniku z jaglanki:

Kaszę wypłucz na sitku i wsyp do gotującego się wrzątku. Dodaj masło, kminek, pokrojonego w talarki pora, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Gotuj przez 10 minut.

Następnie dodaj liście laurowe, majeranek, chili, lubczyk, zmiażdżoną w dłoni gałązkę selera, obrane, ziele angielskie, kurkumę, kozieradkę, tymianek, pieprz, imbir, bazylię, drobno pokrojone (lub starte) marchew, pietruszkę, seler oraz 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę. Posól do smaku i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Jaglanka doskonale smakuje posypana natką pietruszki.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze