Czekolada w ciąży

Czekolada jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także substancji aktywnych - polifenoli, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. W czekoladzie jest obecna również kofeina, która w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na przebieg ciąży.

Prozdrowotne właściwości czekolady

Spożywanie czekolady w ciąży

Czekolada jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także substancji aktywnych - polifenoli, które korzystnie...

Czekolada produkowana jest przede wszystkim z kakao, mleka, tłuszczu, cukru i ewentualnie bakalii (orzechy, rodzynki, migdały). Kakao korzystnie wpływa na zdrowie, gdyż zawiera mnóstwo polifenoli. Dlatego najbardziej prozdrowotne właściwości wykazuje czekolada, w której kakao stanowi powyżej 40% masy, czyli gorzka czekolada. Duża zawartość polifenoli nadaje jej charakterystyczny gorzki smak. Obecność tych związków w ciemnej czekoladzie jest prawie trzykrotnie wyższa w porównaniu do białej czekolady.

Polecane wideo:

Spożywanie bogatej we flawonoidy czekolady przynosi wiele korzystnych efektów zdrowotnych dla organizmu człowieka. Przeciwdziała rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, ponieważ polifenole obecne w czekoladzie poprawiają funkcje naczyń krwionośnych. Konsumpcja czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, rozwoju demencji starczej oraz poprawia procesy zapamiętywania. Co więcej, spożywanie gorzkiej czekolady chroni przed próchnicą, ponieważ substancje w niej zawarte obniżają liczbę bakterii w jamie ustnej. Ponadto czekolada stymuluje w mózgu wydzielanie endorfin oraz serotoniny, które wywołują pozytywne uczucia oraz działają przeciwdepresyjnie. Czekolada wpływa również korzystnie na stan skóry. Spożywanie 20 g czekolady chroni skórę przed negatywnym działaniem promieniowania UV.

Czekolada a przebieg ciąży

W licznych badaniach wykazano, że czekolada korzystnie wpływa na zachowanie dziecka. Dzieci, których matki w czasie ciąży spożywają regularnie około 30 g czekolady, w wieku 6 miesięcy są spokojniejsze oraz szybciej „nawiązują” kontakt z otaczającym je światem. Jest to spowodowane tym, że będąc płodem, były mniej narażone na skutki stresu, gdyż spożywanie czekolady powoduje zwiększenie wydzielania hormonu szczęścia. Ponadto wykazano, że spożywanie czekolady w czasie ciąży zmniejsza ryzyko występowania stanu przedrzucawkowego oraz nadciśnienia ciążowego. W przebiegu stanu rzucawkowego dochodzi do upośledzenia przepływu krwi w łożysku, powodując niedotlenienia płodu, a także wzrostu ciśnienia krwi u ciężarnej (>140/90). Jednakże należy zachować umiar w spożyciu czekolady, ze względu na zawartą kofeinę, która może zwiększać ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu, urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej. Ponadto może być przyczyną poronień, jeśli czekolada spożywana jest w ilości większej niż 200 g na dzień.

Co więcej, czekolada jest bardzo kaloryczna (około 500 kcal/100 g). Nadmierne spożycie czekolady prowadzi do otyłości, a tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób (miażdżyca, cukrzyca, nowotwory).

mgr Aneta Kościołek, ponad rok temu

Węglowodany

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Węglowodany
Węglowodany

Słodycze w ciąży - na ile można sobie pozwolić?

Słodycze w ciąży - na ile można sobie pozwolić?

Od czwartego miesiąca ciąży niemal wszystkie kobiety mają większy apetyty. Sprzyja temu stabilizacja hormonalna. W tym okresie kończy się również czas, gdy większość przyszłych matek odczuwa poranne mdłości. Na ile mogą sobie pozwolić? Kobieta potrzebuje...

Węglowodany

Witamina D - fakty oraz mity

Witamina D jest wytwarzana przez organizm w wyniku działania na skórę promieniowania UVB. Wokół witaminy D i jej działania narosło już kilka mitów: witaminy D nie podajemy niemowlętom urodzonym w miesiącach letnich - nieprawda. Narodziny latem nie...

Węglowodany

Spożywanie czekolady w ciąży

Spożywanie czekolady w ciąży

Czekolada jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także substancji aktywnych - polifenoli, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka

Desery

Ciasto z czekoladą

Ciasto z czekoladą

Czekolada zawarta w kakao daje organizmowi magnez oraz żelazo, wspomagając tym samym układ odpornościowy i wzmacniając pracę mózgu. Maliny natomiast

Napoje i drinki

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czekolada jest dobra na wszystko - zarówno w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jak i gdy mamy zły humor lub chcemy po prostu się rozgrzać

Omlety, placki, racuchy

Naleśniki z czekoladą

Naleśniki z czekoladą

Czekoladowe naleśniki to świetny pomysł na to, jak być najedzonym i w dobrym humorze. Placki zawierające czekoladę z pewnością zasmakują każdemu i poprawią nastrój w każdej sytuacji.

Ciasta i ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Czekolada to ważny składnik odżywczy, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Przede wszystkim magnez, który jest potrzebny do prawidłowej pracy mózgu osób w każdym wieku i kondycji umysłowej.

Dieta w ciąży

9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży

9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży

(np. do sosów do makaronu, które zyskują dzięki niemu kremową konsystencję). Zobacz także: Czekolada w ciąży Mozzarella Mozzarella, czyli kolejny włoski (...) świecie. Cheddar jest bardzo aromatyczny i ma charakterystyczny,...

Ciąża

Jedzenie, które zwalcza cellulit

Jedzenie, które zwalcza cellulit

z cellulitem. Przeczytaj także: Amulety, mikstury, upuszczanie krwi. Tak kiedyś usuwano ciąże Łosoś i oliwa z oliwek Zawarte w tłustych rybach kwasy (...) predysponujących do wystąpienia cellulitu. Przeczytaj także: Nawet z dwójką...