Czekolada w ciąży

Czekolada jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także substancji aktywnych - polifenoli, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. W czekoladzie jest obecna również kofeina, która w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na przebieg ciąży.

1. Prozdrowotne właściwości czekolady

Spożywanie czekolady w ciąży
Spożywanie czekolady w ciąży

Czekolada jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także...

zobacz galerię

Czekolada produkowana jest przede wszystkim z kakao, mleka, tłuszczu, cukru i ewentualnie bakalii (orzechy, rodzynki, migdały). Kakao korzystnie wpływa na zdrowie, gdyż zawiera mnóstwo polifenoli. Dlatego najbardziej prozdrowotne właściwości wykazuje czekolada, w której kakao stanowi powyżej 40% masy, czyli gorzka czekolada. Duża zawartość polifenoli nadaje jej charakterystyczny gorzki smak. Obecność tych związków w ciemnej czekoladzie jest prawie trzykrotnie wyższa w porównaniu do białej czekolady.

Zobacz film: "Jak dbać o siebie w czasie ciąży?"

Spożywanie bogatej we flawonoidy czekolady przynosi wiele korzystnych efektów zdrowotnych dla organizmu człowieka. Przeciwdziała rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, ponieważ polifenole obecne w czekoladzie poprawiają funkcje naczyń krwionośnych. Konsumpcja czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, rozwoju demencji starczej oraz poprawia procesy zapamiętywania. Co więcej, spożywanie gorzkiej czekolady chroni przed próchnicą, ponieważ substancje w niej zawarte obniżają liczbę bakterii w jamie ustnej. Ponadto czekolada stymuluje w mózgu wydzielanie endorfin oraz serotoniny, które wywołują pozytywne uczucia oraz działają przeciwdepresyjnie. Czekolada wpływa również korzystnie na stan skóry. Spożywanie 20 g czekolady chroni skórę przed negatywnym działaniem promieniowania UV.

2. Czekolada a przebieg ciąży

W licznych badaniach wykazano, że czekolada korzystnie wpływa na zachowanie dziecka. Dzieci, których matki w czasie ciąży spożywają regularnie około 30 g czekolady, w wieku 6 miesięcy są spokojniejsze oraz szybciej „nawiązują” kontakt z otaczającym je światem. Jest to spowodowane tym, że będąc płodem, były mniej narażone na skutki stresu, gdyż spożywanie czekolady powoduje zwiększenie wydzielania hormonu szczęścia. Ponadto wykazano, że spożywanie czekolady w czasie ciąży zmniejsza ryzyko występowania stanu przedrzucawkowego oraz nadciśnienia ciążowego. W przebiegu stanu rzucawkowego dochodzi do upośledzenia przepływu krwi w łożysku, powodując niedotlenienia płodu, a także wzrostu ciśnienia krwi u ciężarnej (>140/90). Jednakże należy zachować umiar w spożyciu czekolady, ze względu na zawartą kofeinę, która może zwiększać ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu, urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej. Ponadto może być przyczyną poronień, jeśli czekolada spożywana jest w ilości większej niż 200 g na dzień.

Co więcej, czekolada jest bardzo kaloryczna (około 500 kcal/100 g). Nadmierne spożycie czekolady prowadzi do otyłości, a tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób (miażdżyca, cukrzyca, nowotwory).

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!