Wędliny zwiększają ryzyko raka. Zalecenia WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sklasyfikowała przetworzone produkty mięsne jako czynnik zwiększający ryzyko raka. Na liście produktów prawdopodobnie zwiększających ryzyko nowotworu znalazło się też czerwone mięso. Dlaczego te produkty są groźne?
1. Wędliny i przetworzone mięso pełne konserwantów
Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która podlega pod WHO zaliczyła przetworzone produkty mięsne do grupy substancji rakotwórczych dla człowieka. W tej samej grupie znajduje się m.in. alkohol.
WHO ostrzega, że spożywanie ok. 50 g wędlin dziennie może zwiększać ryzyko zachorowania na raka trzustki, raka jelita grubego i raka prostaty.
Dlaczego mięso jest groźne? Z badań wynika, że naturalnie występujące w czerwonym mięsie żelazo hemowe, sprzyja powstawaniu nowotworów, poprzez stymulowanie tworzenia rakotwórczego związku N-nitrozowego. Związek ten uszkadza komórki jelita.
Zobacz też: Doktor Ania ostro o kabanosach. ''Dlaczego dajecie je swoim dzieciom?''
Przetworzone mięso, czyli wędliny, parówki, kiełbaski itp., zawierają dodatkowo konserwanty i inne substancje chemiczne. Spożywane w dużych ilościach zwiększają ryzyko wystąpienia zmian rakowych. Podczas obróbki termicznej powstają m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mają potencjał rakotwórczy.
Eksperci zwracają też uwagę, że osoby jedzące duże ilości mięsa, spożywają zwykle mniej owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych.
2. Ograniczenie spożycia wędlin
W raporcie IARC znajdziemy również wytyczne odnośnie spożywania mięsa. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka zaleca się spożywanie nie więcej niż 455 g gotowanego czerwonego mięsa na tydzień.
Wytyczne WHO przypominają to, o czym wszyscy wiemy. Nasza dieta powinna być urozmaicona, a przy jedzeniu powinniśmy zachować umiar. Opieranie swojego jadłospisu na smażonym lub w inny sposób przetworzonym mięsie nie jest dla nas zdrowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl