Owoce – niebezpieczna przekąska dla dzieci?

Lato to doskonały czas na wzbogacenie diety dzieci w owoce. Wybieramy te najbardziej soczyste, kuszące zapachem i smakiem. Najczęściej podajemy je dzieciom w formie przekąsek między posiłkami. Okazuje się, że popełniamy duży błąd. Owoce w dużych ilościach wcale nie są takie zdrowe, jak wszyscy uważają.

Zbyt słodkie

Najnowsza piramida zdrowego żywienia, stworzona przez Instytut Żywności i Żywienia, zakłada jak najczęstsze jedzenie owoców – zajmują one szczególnie ważne miejsce w schemacie. Wraz z warzywami powinny stanowić dziennie ok. połowę przyjmowanego przez nas pożywienia. Więcej jednak powinniśmy jeść warzyw, najlepiej w surowej formie. W owocach bowiem znajdują się duże ilości cukru.

Polecane wideo:

W ich składzie znajdziemy glukozę, fruktozę czy sacharozę – cukry, które spożywane w nadmiarze, mogą powodować przyrost wagi, a nawet cukrzycę. Często wybierane przez rodziców banany, mimo że są źródłem magnezu, cynku, miedzi, fluoru i jodu, są też wysokokaloryczne. W 100 gramach znajduje się aż 95 kcal. Spożywanie produktów o dużej zawartości cukru przyczynia się też do rozwoju grzybów i pasożytów.

Powodują alergie

Kolejnym argumentem za tym, aby rozsądnie podejść do ilości owoców w diecie dziecka, są alergeny. Truskawki czy cytrusy mogą powodować u dzieci uczulenie – w tym wypadku najlepiej podać na początek małą ilość jednego rodzaju owoców. Dzięki stopniowemu wprowadzaniu nowych produktów będziemy mogli zauważyć, czy maluch nie ma uczulenia.

Pamiętajmy także, że owoce, takie jak czereśnie czy śliwki, mogą wywoływać u dzieci działania niepożądane – bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki.

Szkodliwe dla zębów

Należy pamiętać też o tym, że zawarte w owocach cukry i kwasy organiczne są szkodliwe dla mlecznych zębów dzieci. Mają one bowiem cieńszą warstwę szkliwa. Owoce ją zmiękczają, co prowadzi do powstawania próchnicy, a z czasem do ubytków. Największy wpływ na zęby mają jednak słodycze i to na ich obecność w diecie dzieci powinniśmy zwracać szczególną uwagę.

Na zęby najmłodszych działają także napoje słodzone oraz soki owocowe. Rodzice powinni pamiętać, by nie podawać ich dzieciom przed snem, w nocy czy pomiędzy posiłkami. Gdy maluch prosi o coś do picia – wybierajmy wodę.

Eksperci polecają, by dzieci jadły surowe jabłka. Nie tylko nabędą umiejętności gryzienia i przeżuwania, ale także wpłynie to na prawidłowy wzrost szczęki i żuchwy. Błonnik zawarty w tych owocach działa również na perystaltykę jelit oraz na produkcję śliny.

Owoce w diecie dzieci

Nie oznacza to jednak, że owoce musimy całkowicie wyeliminować. Jedzone z umiarem mogą przynieść wiele korzyści, ponieważ są źródłem kwasów organicznych. Te z kolei wspierają produkcję soków trawiennych, co łączy się z poprawą apetytu u malucha.

Owoce wprowadzamy do diety dziecka jeszcze zanim ukończy ono pierwszy rok życia. Podajemy je jako przecier lub sok.  

Starszym dzieciom podajemy 2-3 porcje owoców dziennie, gdzie jedna porcja to np. pół banana, siedem truskawek czy szklanka soku.

Owoce są bogactwem witaminy C, dzięki której organizm przyswaja żelazo z produktów takich jak zboża, groch, fasola, soja czy szpinak. Najwięcej znajdziemy jej w porzeczkach, truskawkach, kiwi, mango czy melonie. Witamina A (czyli karoten) występuje w morelach, arbuzie, mandarynkach, wiśniach czy czereśniach. Owoce jagodowe natomiast to moc wapnia, żelaza i miedzi.

Owoce, chociaż mają kilka wad, przynoszą też wiele korzyści. Wystarczy tylko nie przesadzać z ilością owoców w codziennym jadłospisie dziecka.  

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Aspartam Istnieje około 10 000 udokumentowanych przypadków ostrych reakcji na aspartam. Podejrzewa się jego związek z migreną, pogorszeniem wzroku, depresją i rakiem mózgu. W związku z tym unikajcie sztucznych słodzików. Puszkowane jedzenie Puszkowane...

Kuchnia

Produkty, które są bogate w białko

Produkty, które są bogate w białko

Czyste białko ciężej spotkać, niż by się to mogło wydawać Lokale typu fast food pompują prawie wszystkie posiłki aromatami i chemią. Aby uniknąć negatywnych skutków dla zdrowia, wybieraj zdrowe produkty, kiedy to tylko możliwe, i zaprzyjaźnij się z osobami...

Kuchnia

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem. Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta...

Kuchnia

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Przyprawy Aby zwalczyć stan zapalny w organizmie, wskazane jest stosowanie takich przypraw, jak imbir i kurkuma. Jest to świetna wiadomość dla osób cierpiących na alergię, ponieważ wiele dolegliwości - m.in. ból zatok - powodowanych jest właśnie odpowiedzią...

Kuchnia

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Cenne kiwi z doliny Jangcy Zielny, smaczny i zdrowy. Kiwi, czyli owoc aktinidii, pochodzi z doliny rzeki Jangcy w Północnych Chinach. Nazywany był chińskim agrestem. Obecna nazwa powstała w 1974 r. dzięki Normanowi Sondagowi - amerykańskiemu importerowi...

Kuchnia

Jedzenie idealne na lato

Jedzenie idealne na lato

Zmiana diety na lato? Lato to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych. W tym czasie nasz organizm jest szczególnie narażony na odwodnienie oraz niedobory witamin i minerałów. To właśnie dlatego warto wzbogacić dietę o owoce sezonowe, które zawierają...

Kuchnia

10 korzyści z jedzenia jaj

10 korzyści z jedzenia jaj

Stanowią bogactwo składników odżywczych Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, fosfor oraz selen. Zawierają cenne dla organizmu...

Kuchnia

Czosnek - cudowny sposób na podniesienie odporności

Czosnek - cudowny sposób na podniesienie odporności

Czosnek - naturalny antybiotyk Czosnek przez wielu zielarzy, jak i zwolenników medycyny naturalnej uznawany jest za cud natury. Badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe właściwości. Dodatkowo czosnek stosowany jest przy...

Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.