Dlaczego wędlina jest różowa? Odpowiedź jest zaskakująca. Kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożywanie
Okazuje się, że różowa wędlina, którą dostaniemy w większości sklepów wcale nie musi tak wyglądać. Kolor zawdzięcza używanemu do jej produkcji azotynu sodu (E250). Spożywanie go w nadmiarze może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.
1. Różowa wędlina
Wybierając szynkę często zwracamy uwagę na jej charakterystyczny różowy kolor i połysk. Jednak, gdy przygotujemy ją samodzielnie w domu, mięso będzie wyglądać zupełnie inaczej. Jak to możliwe?
Wszystkiemu winny jest jeden składnik wykorzystany do procesu tworzenia wędliny, a dokładniej podczas procesu peklowania. Azotyn sodu (E250), bo o nim mowa, nie jest niezbędnym do tego składnikiem. Jednak producenci używają go nagminnie nie chcąc zawieść oczekiwań konsumentów co do wyglądu ich ulubionych mięs.
2. Azotyn sodu w wędlinach
Nadmierne spożywanie azotynu sodu może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia przyjęła, że dziennie nie powinniśmy zjeść go więcej niż 0,06 mg/kg masy ciała. Zbyt duża dawka może spowodować zaburzenie hemoglobiny we krwi, a co za tym idzie ograniczyć dostęp tlenu, co spowoduje zatrucie organizmu. W efekcie mogą pojawić się wtedy bóle i zawroty głowy, a także astma i zapalenie nerek.
Gdzie jeszcze znajdziemy azotyn sodu? Producenci używają go do produkcji m.in. szynki, parówek, kiełbas, wędzonek, konserw i serów podpuszczkowych. Kupując tego typu żywność warto więc zwrócić uwagę na etykietę znajdującą się na opakowaniu, a także kolor mięsa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl