Ten niezawodny trik przedłuży świeżość chleba i bułek. Każda rodzina powinna go znać
Jak przedłużyć świeżość pieczywa? Jest na to niezawodny spodób, który warto znać.
1. Obierki z jabłka – niezastąpiony trik na przedłużenie świeżości pieczywa
Do chlebaka – bo tam powinniśmy przechowywać pieczywo – wystarczy włożyć obierki z jabłka lub całe jabłko. Soki zawarte w tym owocu przedłużają świeżość pieczywa. Kto raz spróbował tej metody, będzie ją praktykował już zawsze.
Przy okazji warto również wspomnieć, że chleb i bułki najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach, które również przedłużą jego świeżość. Z kolei w plastikowych workach pieczywo szybciej pleśnieje.
2. Mrożenie chleba
Jeśli nie mamy czasu na codzienne wizyty w sklepie, warto spróbować mrozić pieczywo. Zaręczamy, że po wyciągnięciu z zamrażarki i rozmrożeniu nie różni się ono znacząco od chleba przyniesionego prosto ze sklepu lub piekarni. Co ciekawe, chleb możemy trzymać w zamrażarce nawet do trzech miesięcy, a i tak nie straci on swoich wartości odżywczych.
3. Prosty trik z wodą i piekarnikiem
Warto znać również patent na szybkie odświeżenie pieczywa. Delikatnie czerstwy chleb wystarczy zamoczyć na kilka minut w wodzie, a następnie włożyć – również na kilka minut – do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu będzie ciepły i chrupiący, a kanapki z nim przepyszne!
Stosując tych kilka sprawdzonych sposobów zapewnimy dzieciom pyszny posiłek, szczególnie w szkole, kiedy potrzebują one zastrzyku energetycznego do nauki i zabawy z rówieśniakami.
Zobacz także: Olejek złodziei. Wierzono, że chroni przed wirusami i epidemią. Świetnie sprawdza się podczas przeziębienia
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl