Trwa ładowanie...

Jak zamrozić chleb, żeby był świeży i chrupiący?

Mrożenie pieczywa jest bardziej skomplikowane, niż może się to wydawać na pierwszy rzut oka. Jeśli nie chcemy, żeby chleb smakował jak tektura, nie wystarczy po prostu włożyć go do zamrażarki.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

1. Mrożenie pieczywa

Zamrożenie chleba jest świetnym pomysłem, bo zawsze możesz mieć pod ręką świeże, chrupiące pieczywo. Jest tylko jedno "ale".

Chleb trzeba umieć zamrozić, inaczej będzie smakował jak tektura.

Tessy Nguyen, założycielka Taste Nutrition Consulting, podzieliła się swoim patentem. Dietetyk radzi zamrażać pieczywo w trzech etapach:

  1. Zawinąć chleb (w plasterkach lub w całości) w warstwę papieru pergaminowego lub woskowego.
  2. Ponownie zawinąć chleb folią lub opakowaniem wielokrotnego użytku z wosku pszczelego.
  3. Umieścić podwójnie owinięty chleb w szczelnym, zamkniętym pojemniku wielokrotnego użytku. Powinien to być szklany lub plastikowy pojemnik o twardych ściankach lub silikonowa torebka wielokrotnego użytku.
Pieczywo szkodzi. Zobacz, na co się narażasz
Pieczywo szkodzi. Zobacz, na co się narażasz [5 zdjęć]

Jeszcze kilkanaście lat temu statystyczny mieszkaniec naszego kraju kupował ponad 100 kg pieczywa. Obecnie...

zobacz galerię

Tessa Nguyen zwraca uwagę, że jeśli jednak zdecydujemy się zamrozić chleb w plasterkach, lepiej owinąć każdy plasterek z osobna i dopiero wtedy włożyć je do szczelnego pojemnika.

Zamrażanie pojedynczych kawałków chleba może okazać się dobrym pomysłem, bo codziennie możesz rozmrażać tyle kromek, ile potrzebujesz, nie marnując przy tym jedzenia

"Potrójne zawijanie chleba może wydawać się przesadnym, ale pomaga zatrzymać wilgoć w pieczywie i powoduje, że nie smakuje jak reszta zamrażarki" — mówi Nguyen.

Najlepiej jest zamrażać chleb w ciągu jednego lub dwóch dni po upieczeniu.

2. Jak rozmrażać chleb?

Aby prawidłowo rozmrozić cały bochenek chleba bądź jego duży kawałek, warto włożyć go najpierw lodówki na całą noc. Następnie chleb można ogrzać w piekarniku o temperaturze, aż będzie ciepły i lekko chrupiący. Zwykle wystarcza 20 minut. Sposób ten szczególnie sprawdza się w przypadku drożdżowego pieczywa: bagietek, bułek oraz chlebów kanapkowych.

Pojedyncze kromki chleba, można rozmrażać bezpośrednio w tosterze w ustawieniu "rozmrażanie". Można je również wstawić do piekarnika, aż zostaną podgrzane i lekko chrupiące na zewnątrz (około pięciu minut).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.