Pieczywo szkodzi. Zobacz, na co się narażasz

Jeszcze kilkanaście lat temu statystyczny mieszkaniec naszego kraju kupował ponad 100 kg pieczywa. Obecnie mówi się o 45 kg rocznie. Zamiast chleba i bułek coraz częściej sięgamy po nabiał, mięso czy warzywa i owoce. To dobrze.

Z drugiej jednak strony 3,75 kg pieczywa miesięcznie to i tak o wiele za dużo. Najczęściej bowiem kupujemy chleb i bułki mrożone, bez wielu substancji odżywczych. Te zawsze są dostępne w hipermarketach.

Produkty wypiekane z białej mąki mogą powodować wiele dolegliwości zdrowotnych. Spożywane regularnie przyczyniają się do powstawania wielu chorób przewlekłych.

W jaki sposób pieczywo szkodzi?

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Ostrożnie z bukszpanem i barwnikiem. Zawierają trujące substancje

Magdalena Bury

/ 5Szkodliwy chleb

Jeszcze kilkanaście lat temu statystyczny mieszkaniec naszego kraju kupował ponad 100 kg pieczywa. Obecnie mówi się o 45 kg rocznie. Zamiast chleba i bułek coraz częściej sięgamy po nabiał, mięso czy warzywa i owoce. To dobrze.

Z drugiej jednak strony 3,75 kg pieczywa miesięcznie to i tak o wiele za dużo. Najczęściej bowiem kupujemy chleb i bułki mrożone, bez wielu substancji odżywczych. Te zawsze są dostępne w hipermarketach.

Produkty wypiekane z białej mąki mogą powodować wiele dolegliwości zdrowotnych. Spożywane regularnie przyczyniają się do powstawania wielu chorób przewlekłych.

W jaki sposób pieczywo szkodzi?

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Skutkuje cukrzycą

Białe pieczywo powoduje nagły skok glukozy we krwi. Podobnie wpływa na nas chleb barwiony sztucznym karmelem, który przypomina razowy. Wysokie stężenie cukru powoduje również amylopektyna A - węglowodan, składnik pszenicy.

Częste sięganie po kromki białego chleba może spowodować insulinooporność. To dolegliwość, w której insulina nie radzi sobie z obniżaniem poziomu glukozy we krwi. Efektem jest hiperglikemia. Wraz z częstym oddawaniem moczu, zmęczeniem, nieustannym pragnieniem i omdleniami stanowią symptomy cukrzycy.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź również: Naukowcy obliczyli, ile waży miłość. Dowód na to, że tyjemy po ślubie

/ 5Kancerogenne składniki

Glifosat to związek zakwalifikowany w 2015 roku przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako prawdopodobnie kancerogenny. Pomimo tego, producenci nadal stosują go przy uprawach zbóż.

Już w 2014 roku w Wielkiej Brytanii badania wykazały, że glifosat zawierało 60 proc. chleba znajdującego się na sklepowych półkach. W składzie znalazły się też inne pozostałości po opryskiwaniu roślin.

Ten kancerogenny związek "siedzi" również w pieczywie, który spożywają Polacy.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Zły nastrój

Dr William Davies, amerykański kardiolog, w 2011 roku opisał zjawisko zwane "pszenny brzuszek". Lekarz twierdzi, że pszenica działa na nasz organizm jak trucizna. Skutkiem jej spożywania są zaburzenia nastroju – szybkie irytowanie się, problemy z koncentracją, a nawet depresja.

Z badań epidemiologicznych wynika, że u 30 proc. osób po rezygnacji z pszenicy nastrój znacznie się poprawił. Davies dodaje, że u niektórych dochodziło nawet do remisji ciężkich chorób psychicznych, np. schizofrenii.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Jedz nawet na diecie. Niskokaloryczne mięso o dużej zawartości cynku i selenu

/ 5Osłabione kości

Kości każdego człowieka po 25. roku życia słabną z każdym dniem. U mężczyzn po 50. proces utraty masy kostnej wynosi ok. 1 proc. rocznie. Kości kobiet słabną jeszcze szybciej.

Na nasz układ kostny duży wpływ ma dieta. Amerykańska badaczka Jean Mayer uważa, że jednym z głównych szkodliwych czynników są produkty mączne. Według niej to pieczywo zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu. W jaki sposób?

Skutkiem zwiększonej kwasowości krwi jest uwalnianie wapnia z kości do krwiobiegu. Właśnie ten składnik przywraca odpowiednie pH. W efekcie u osoby regularnie spożywającej pieczywo może pojawić się osteoporoza.

Na śniadanie najczęściej jesz kanapkę i pijesz kubek kawy? Kup paczkę ziaren aromatycznej kawy na stronie Coffeedesk.pl kody rabatowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące