Smażony kurczak zwiększa o 13 proc. ryzyko śmierci. Nie podawaj dziecku
Mięso drobiowe polecane jest jako zdrowe i pozytywnie wpływające na organizm. Nowe badania nie pozostawiają jednak złudzeń. Dieta, w której codziennie znajduje się smażony kurczak, może być zagrożeniem dla życia.
1. Smażony kurczak zwiększa ryzyko śmierci
Porcja smażonego kurczaka brzmi bardzo apetycznie, lecz sięganie po nią każdego dnia, może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia. Smażony kurczak spożywany codziennie oznacza, że ryzyko zgonu wzrasta o 13 proc. Wystarczy już jedna porcja.
Niestety, smażone ryby lub owoce morza okazują się niewiele lepszą alternatywą. Sięganie po nie oznacza o 7 proc. wyższe ryzyko śmierci.
Smażone ziemniaki to przysmak, który podobnie jak kurczak czy ryba, również często gości na polskich stołach. Ryzyko śmierci dla ich wielbicieli jest 2 razy wyższe niż u osób, które jedzą ziemniaki gotowane lub po prostu zastępują je innymi dodatkami do dania głównego.
Wei Bao, adiunkt epidemiologii na University of Iowa podkreśla, że czynnik, który wykazuje najwyższą szkodliwość to smażenie. Jedzenie tak przygotowanych potraw, to prosta droga do chorób serca i układu krążenia.
Wei Bao i współpracujący z nim zespół badaczy przyjrzeli się nawykom żywieniowym ponad 100 tys. kobiet między 50. a 79. r.ż. Badania dotyczyły osób hospitalizowanych w klinikach pomiędzy 1993 a 1998 rokiem. Następnie przez średnio 18 lat obserwowano stan zdrowia pacjentek. Zadawano im pytania o częstość spożywania smażonego kurczaka, ryb, frytek, tacos, ziemniaków etc. Uwzględniono również wykształcenie, dochody, inne składniki diety oraz czynniki społeczne.
2. Smażenie i nadmiar soli powodują choroby serca i układu krążenia
Ustalono, że statystycznie smażone jedzenie zwiększa prawdopodobieństwo zgonu o 8 proc., jednak kurczak wiódł niechlubny prym na tej liście. Większe ryzyko śmierci wiązało się ze zwiększonym prawdopodobieństwem zapadalności na choroby serca i układu krążenia. Nie zauważono jednak bezpośrednich związków smażonej żywności z rozwojem nowotworów u pacjentów.
Proces smażenia to właśnie czynnik powodujący ryzyko śmierci. Choć badania prowadzono na grupie kobiet, porównanie z mężczyznami wskazuje, że płeć nie ma znaczenia, gdy chodzi o podatność na szkodliwy wpływ smażonej żywności.
Produkty tłuste, z dużą zawartością sodu, mocno przetworzone, żywność z lokali typu fast food – to najgorsze, co możemy zjeść. Jedzenie takie jest również wysokokaloryczne.
Smażenie w domu jest nieznacznie bardziej bezpieczne, ponieważ wówczas używane bywają lepszej jakości tłuszcze. Naukowcy zalecają jednak, aby jak najrzadziej przygotowywać w ten sposób jedzenie.
Zachęcają do diety śródziemnomorskiej, która może mieć zbawienny wpływ na serce. Te ustalenia potwierdzają również wyniki badań prowadzonych w Europie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl