Nie jedz tego na śniadanie. Nigdy nie podawaj dzieciom
Szybkie tempo życia wymusza kompromisy. Zamiast zdrowego domowego śniadania, sięgamy po gotowe przetworzone produkty albo stołujemy się w fast foodach. To błąd, który może powodować rozwój śmiertelnych chorób.
1. Przetworzona żywność może powodować raka
Zdrowa dieta może znacząco zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednak źle dobrane składniki mogą powodować odwrotny skutek.
Niewłaściwie dobrane śniadanie, w którym zamiast pełnoziarnistego chleba sięga się po produkty przetworzone lub "śniadaniowe" menu z fast foodów, może realnie przyczynić się do utraty zdrowia i życia. Już jeden plasterek bekonu dziennie zwiększał ryzyko raka jelita grubego. Podobny wpływ miał niedobór pełnoziarnistego pieczywa.
Złe żywienie, jak zauważono w Tufts University, przyczynia się do co 20. przypadku zachorowania na raka. Podobny odsetek chorób nowotworowych powoduje nadużywanie alkoholu.
Naukowcy ustalili czynniki największego ryzyka. Zaliczyli do nich zbyt małe spożywanie warzyw i owoców, zbyt mało produktów pełnoziarnistych, zbyt mało nabiału w diecie. Sytuację pogarsza nadmierne spożywanie przetworzonej żywności, czerwonego mięsa i słodzonych napojów gazowanych.
Każde 10 proc. żywności przetworzonej w diecie, przekłada się na 14 proc. większe ryzyko przedwczesnego zgonu. Naukowcy z Department of Nutritional Sciences w Rutgers University zwrócili uwagę na to, że przetworzona żywność wydaje się łatwym, szybkim, smacznym i dostępnym pożywieniem. Dlatego wraz ze wzrostem tempa życia, przybywa zwolenników takiego jedzenia.
Badania prowadzono na przestrzeni 3 lat w National Health and Nutrition Examination Survey, a następnie niezależnie analizy wykonano w US Centers for Disease Control and Prevention. Rezultaty były spójne.
Spożywanie przetworzonej żywności bardzo mocno rzutuje na zwiększenie ryzyka nowotworów. Zgodnie z amerykańskimi danymi, 60 proc. diety Amerykanów to właśnie takie jedzenie. W Wielkiej Brytanii i Kanadzie szacuje się, że to ponad 50 proc.
Według informacji podanych w "Journal of the American Medical Association" zmiana menu i sięganie po żywność organiczną, znakomicie zmniejsza ryzyko raka. Zauważono wyraźne różnice, jeśli chodzi o prawdopodobieństwo zachorowania m.in. na chłoniaka lub raka piersi u kobiet po menopauzie.
Dieta, w której znajdują się hamburgery i frytki, odpowiada każdego roku za 80 tys. nowych przypadków raka. Takie żywienie powoduje również wzrost masy ciała, co może powodować rozwój kolejnych chorób nowotworowych.
American Cancer Society wykazało, że otyłość ma związki z rozwojem raka piersi, jelita grubego, przełyku, nerki i trzustki. Podejrzewa się również wpływ na rozwój raka pęcherzyka żółciowego, wątroby, szyjki macicy, jajników, prostaty i chłoniaków. Największym problemem jest rak jelit, który jest najczęściej rozpoznawanym nowotworem. Zdarza się u coraz młodszych pacjentów.
W trosce o zdrowie swoje i swoich najbliższych wyeliminuj z diety żywność przetworzoną. Lepiej więcej czasu poświęcić na skomponowanie zdrowego śniadania, niż przypłacić zdrowiem, a nawet życiem złe wybory.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl