Trwa ładowanie...

Jedzenie, które może zwiększać ryzyko zgonu. Wielkie francuskie badania potwierdzają

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 26.06.2021 11:59
Przetworzona żywność zwiększa ryzyko śmierci i zachorowania na raka
Przetworzona żywność zwiększa ryzyko śmierci i zachorowania na raka (123rf.com )

Wpływ diety na stan zdrowia nie budzi wątpliwości. Jakość spożywanych posiłków przekłada się na poziom funkcjonowania całego ciała. Zauważono, że przetworzona żywność może realnie skracać czas życia. Sprawdź, czego unikać.

spis treści

1. Przetworzona żywność może powodować przedwczesną śmierć

Francuscy naukowcy dokonali analiz wpływu spożywanej żywności na prognozowaną długość życia. Pod lupę wzięto żywność przetworzoną, czyli dania gotowe do spożycia dostępne w masowej sprzedaży.

Naukowcy zauważyli, że ich regularne spożycie zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu. Wyniki badań opublikowane zostały przez American Medical Association w "JAMA Internal Medicine".

Zobacz film: "Jak wysokoprzetworzone produkty wpływają na organizm?"

Na przestrzeni 8 lat analizowano dietę i stan zdrowia 45 tys. osób po 45. r.ż. Co pół roku weryfikowano ich stan zdrowia i jakość żywienia. Po siedmiu latach badań odnotowano blisko 700 zgonów.

Procesy przetwórcze oraz chemiczne dodatki, okazują się dużo bardziej szkodliwe niż dotychczas sądzono. Mathilde Touvier, stojąca na czele zespołu badawczego z Université de Paris ostrzega, że o 10 proc. większe spożycie żywności przetworzonej powodowało wzrost ryzyka zgonu aż o 15 proc.

Produkty, które uchodzą za najbardziej niebezpieczne, to sosy i zupy instant, gotowe sosy w słoikach, gotowe dania o przedłużonej trwałości, pakowane pieczywo o przedłużonej trwałości, parówki, mrożone dania gotowe, pasteryzowana żywność w słoikach, mięsne konserwy.

2. Przetworzona żywność może powodować raka

Żywność przetworzona poddawana jest wieloetapowej obróbce chemicznej i termicznej, wzbogacana o środki spulchniające, zmiękczające, wiążące konsystencję, wzmacniające kolor, smak i zapach. Znajduje się w nich również dużo cukru i soli. Zbyt mało jest natomiast błonnika i cennych witamin.

Zauważono, że osoby, które chętnie sięgają po przetworzoną żywność, również częściej zapadają na choroby nowotworowe. Trwają badania na zwierzętach mające na celu wyizolowanie konkretnych kancerogennych składników.

Zespół Mathilde Touvier opracował również badania dotyczące żywności ekologicznej i jej wpływu na rozwój nowotworów. Chociaż statystycznie osoby gustujące w ekologicznej żywności rzadziej chorują na raka, nie wykazano bezpośrednich związków między takim jedzeniem a zmniejszonym ryzykiem chorób nowotworowych. Warto jednak uwzględniać ten fakt w profilaktyce.

Żywność wysokoprzetworzona jest częściej konsumowana przez osoby niezamożne. Produkuje się ją na masową skalę, jest powszechnie dostępna i tania. Fakt, że lepszej jakości żywność jest droga, przyczynia się do pogarszania stanu zdrowia osób, które już i tak mają gorszą sytuację materialną i społeczną. Autorka badań Mathilde Touvier alarmuje, że podstawą profilaktyki powinno być wyrównanie szans na dostęp na zdrowego żywienia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze