Karmienie piersią - korzyści z karmienia naturalnego

Karmić piersią czy mieszankami modyfikowanymi? Co wybrać, żeby zapewnić odpowiedni start dziecku, a równocześnie nie zaszkodzić sobie? I co jeść, żeby mleko matki było pełnowartościowe?

Przed takim dylematem stoi niejedna "świeżo upieczona" mama, która z jednej strony ma poczucie, że powinna podawać mleko naturalne, gdyż niesie to większe korzyści zdrowotne dla niej i malucha. Z drugiej - zapewniana jest o zbliżonych do jej pokarmu właściwościach mleka modyfikowanego.

Co w takim razie wybrać i jakie składniki przyjmować, aby jak najlepiej zadbać o prawidłowy rozwój swojej pociechy?

Zobacz film: "Biały szum trzykrotnie skraca czas potrzebny niemowlęciu do zaśnięcia"

1. Teoria a praktyka…

Według raportu przygotowanego w ramach Programu Promocji Karmienia Piersią i Pokarmem Kobiecym Dzieci, 86 proc. niemowląt w pierwszych 3 dobach pobytu w szpitalu karmione jest wyłącznie mlekiem matki. Sytuacja jednak zaczyna ulegać zmianie już po 2-3 miesiącach, kiedy przy piersi pozostaje tylko 32 proc., a do końca 6. miesiąca już tylko 14 proc. dzieci.

Mimo że badanie zostało przeprowadzone w województwie kujawsko-pomorskim, zgodnie ze stanowiskiem dr Urszuli Bernatowicz-Łojko, neonatolog z Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. L. Rydygiera w Toruniu i konsultanta klinicznego Banku Mleka Kobiecego, jego wyniki są reprezentatywne dla całej Polski. Dlaczego więc kobiety zaprzestają karmienia piersią tak wcześnie?

Proces karmienia piersią to dla większości kobiet duża odpowiedzialność. Dość trafnie oddaje to badanie przeprowadzone przez grupę naukowców ze Szpitala - Centrum Zdrowia Dziecka w Cincinnati. W ramach sondy mamy zostały zapytane - pierwszy raz po 24 godzinach od narodzin dziecka, a ostatni po 60 dniach - o ich doświadczenia związane z karmieniem piersią.

Ponad połowa respondentek w ciągu 3 dni od porodu niepokoiła się, że dziecko nie będzie potrafiło ssać piersi, 44 proc. obawiało się bólu podczas karmienia, natomiast 40 proc. - czy będzie w stanie wyprodukować wystarczającą ilość mleka. Nie bez znaczenia był także brak wsparcia ze strony najbliższego otoczenia, a czasami i personelu medycznego.

2. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia

Dylemat pojawia się w przypadku wcześniaków. Dla nich to właśnie naturalny pokarm mamy zapewnia najlepiej przyswajalne składniki odżywcze i immunologiczne, przy jednoczesnej ochronie niedojrzałego układu pokarmowego.

Niestety to właśnie w tej grupie tylko 60 proc. noworodków przy wypisie ze szpitala karmione jest wyłącznie w sposób naturalny. U ponad 70 proc. z kolei dodatkowo stosowane jest dokarmianie produktami modyfikowanymi. Wcześniaki są karmione metodą mieszaną ze względu na zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne. Nic nie jest w stanie jednak zastąpić najbardziej wartościowego mleka matki.

W tym miejscu należy wspomnieć, że zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, przez pierwsze 6. miesięcy życia dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki. Dopiero po upływie tego okresu dietę należy uzupełniać o dodatkowe składniki odżywcze (np. soki, herbatki, przeciery). Wzbogacony jadłospis najlepiej kontynuować do 2. roku życia malucha bądź dłużej - w zależności od indywidualnych potrzeb pociechy.

3. Dlaczego karmienie piersią jest takie ważne?

Wiemy już, jakie są zalecenia WHO oraz statystyki dotyczące karmienia piersią w Polsce i na świecie. Teraz pozostaje odpowiedź na pytanie, dlaczego laktacja i prawidłowe odżywiania dziecka ma w tym okresie tak szczególne znaczenie.

4. Dla pociechy…

Mleko matki to przede wszystkim źródło kluczowych dla malucha przeciwciał, a także składników odżywczych wypełniających w początkowych miesiącach życia całkowite zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze organizmu.

Trzeba pamiętać, że noworodek rodzi się z niedojrzałym układem immunologicznym i posiada taką odporność, jaką zapewniono mu w czasie ciąży. Do samodzielnej produkcji przeciwciał i innych komórek układu odpornościowego, w takiej ilości które dostarczają mu ochrony przed bakteriami, wirusami, alergenami czy toksynami, jest bowiem zdolny dopiero około 6 miesiąca życia.

Naturalny pokarm mamy zawiera niezbędne pierwiastki odżywcze: witaminy, składniki mineralne, tłuszcze czy węglowodany (w głównej mierze laktozy).

To także czynnik odpowiedzialny za prawidłowy rozwój oraz tworzenie właściwej fory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Dzięki obecności przeciwciał IgA, mleko mamy posiada także właściwości przeciwalergiczne.

5. Co zapewnia dziecku karmienie piersią?

  • dostarczenie najistotniejszych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju, w tym układu nerwowego, mózgu i narządu wzroku,
  • rozwój umiejętności poznawczych,
  • zmniejszenie ryzyka nadwagi i otyłości w późniejszych latach życia (zawarta w mleku kompozycja składników odżywczych, zapewnia prawidłowy przyrost masy i wzrostu dziecka),
  • wzmocnienie odporności - zaobserwowano zmniejszoną częstość wystąpienia biegunki, zapalenia ucha środkowego czy infekcji dróg oddechowych,
  • zacieśnienie relacji między matką a dzieckiem.

Równocześnie nie powinno się zapominać o tym, że karmienie piersią to nie tylko korzyści dla dziecka, ale również samej mamy.

6. Co zyskuje karmiąca?

  • zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory jajnika i sutka,
  • obniżenie ryzyka krwotoków poporodowych - wytwarzana w trakcie ssania oksytocyna obkurcza mięsień macicy,
  • szybszą utratę zbędnych kilogramów - nagromadzone podczas ciąży zapasy tłuszczu zostają wykorzystane podczas laktacji,
  • dużo mniejsze zagrożenie wystąpieniem niedoboru żelaza, a w konsekwencji anemii - opóźnienie powrotu menstruacji.

7. Dieta mamy

W czasie karmienia piersią podstawowym źródłem składników odżywczych dla mamy i dziecka jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jak twierdzą jednak eksperci, często okazuje się ona niewystarczająca, aby wypełnić zwiększone w tym czasie zapotrzebowanie organizmu na określone witaminy czy składniki mineralne. Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, jednym z takich składników jest kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Jest to jedyny kwas z grupy Omega-3 o wielokrotnie potwierdzonym w badaniach naukowych, korzystnym wpływie na rozwój płodu oraz zdrowie kobiet w ciąży, matek karmiących, niemowląt i dzieci.

DHA - o czym powinna wiedzieć każda mama?

  • jest ważnym elementem budulcowym komórek nerwowych i siatkówki oka - ma kluczowy wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu i wzroku,
  • zmniejsza ryzyko infekcji, alergii i astmy u dzieci o ponad 70 proc. (DHA z alg),
  • pozytywnie wpływa na odporność i zdrowie malucha na późniejszym etapie jego życia.

Niestety badania wykazują, że obecność DHA w diecie kobiet jest szczególnie deficytowa. Eksperci zalecają więc kobietom karmiącym spożycie DHA w ilości od 250 do 500 mg dziennie lub bezpośrednie podawanie go dziecku.

Ryby morskie będące głównym źródłem pokarmowym tego kwasu mogą być silnie zanieczyszczone chemicznie, dlatego jako bezpieczną alternatywę eksperci rekomendują w okresie ciąży i karmienia suplementację DHA na bazie oleju z alg. Takie pozyskiwanie kwasu dokozaheksaenowego zabezpieczone przed zanieczyszczeniami (dioksyn, rtęci metylowanej czy polichlorowanych bifenyli), które gromadzą się w mięsie ryb.

Odpowiednie nawyki żywieniowe stanowią istotną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu mamy i jej dziecka. Od tego w jaki sposób kobieta się odżywia oraz jakie składniki odżywcze przyjmuje, w dużym stopniu zależy jego zdrowie i prawidłowy rozwój.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!