Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Kabanosy w ciąży. Czy można je jeść?

 Agnieszka Gotówka
16.03.2023 15:51
Kabanosy w ciąży. Czy można je jeść?
Kabanosy w ciąży. Czy można je jeść? (https://pixabay.com/)

Kabanosy w ciąży budzą kontrowersje. Wiele pań zastanawia się, czy może bez obaw sięgnąć po tego rodzaju przekąskę. Spróbujmy zatem odpowiedzieć na to pytanie.

spis treści

1. Kabanosy w ciąży. Czy są bezpieczne?

Dieta kobiety ciężarnej nie ma zbyt wielu ograniczeń. Całkowicie wykluczyć z niej trzeba tylko alkohol oraz niepasteryzowane produkty mleczne, które mogłyby doprowadzić do rozwoju listeriozy. Na cenzurowanym są też surowe jajka i surowe mięso. Bezwględnie trzeba też pamiętać o dokładnym myciu warzyw i owoców.

A czy kabanosy stanowią odpowiednią przekąskę dla kobiet ciężarnych? I tak, i nie.

Kabanosy parzone w ciąży nie stanowią zagrożenia ze strony patogenów toksoplazmozy, a to tego właśnie najbardziej obawiają się młode mamy (pasożyty zabija ogrzewanie w 60°C przez ok. 20 minut). Ale czy to oznacza, że po kabanosy wieprzowe w ciąży można bezkarnie sięgać? Okazuje się, że niekoniecznie.

Zobacz film: "Krwawienie w ciąży - przyczyny i postępowanie"

Tego rodzaju wyroby tradycyjnie przygotowuje się z mięsa wieprzowego, które jest dość tłuste. W słabej jakości produkcie, oprócz przypraw, znajdziemy również dodatki do żywności. I to właśnie one sprawiają, że odpowiedź na pytanie czy kobieta w ciąży może jeść kabanosy wcale nie jest taka oczywista.

Dodatki do żywności zabronione dla kobiet w ciąży i rozwijających się dzieci
Dodatki do żywności zabronione dla kobiet w ciąży i rozwijających się dzieci [7 zdjęć]

Obecnie na rynku trudno znaleźć produkty spożywcze bez dodatków chemicznych w składzie. Są one dodawane

zobacz galerię

Do ich produkcji nierzadko dodaje się np. fosforan sodu (E 339), który w przemyśle spożywczym pełni rolę emulgatorów, przeciwutleniaczy, stabilizatorów i regulatorów kwasowości. W nadmiarze niekorzystnie wpływa na zęby i może przyczynić się do utraty wapnia z kości, co prowadzi do ich łamliwości i osteoporozy. Fosforany mogą się też przyczynić do uszkodzenia nerek. Zwiększają ponadto ryzyko wystąpienia chorób serca.

Pamiętajmy też, że wieprzowina to mięso czerwone, należące do grupy 2A, w której znajdują się czynniki prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka (zgodnie z klasyfikacją Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem). Największe zagrożenie stanowią substancje chemiczne powstałe w procesie peklowania czy wędzenia, zwłaszcza związki N-nitrozowe, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) oraz heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA).

2. Kabanosy wędzone w ciąży. Czy to zdrowa przekąska?

Kabanosy najczęściej traktujemy jako przekąskę, podjadając je między posiłkami. Z wyżej przywołanych powodów to nie wydaje się być jednak odpowiednim pomysłem.

Alternatywą są drobiowe gotowane kabanosy w ciąży albo kabanosy tradycyjne (wieprzowe) z europejskim znakiem jakości „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność” (GTS). Taki symbol na opakowaniu gwarantuje, że produkt został wytworzony z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.

Zawsze jednak pamiętajmy, że dla zachowania zdrowia zaleca się ograniczenie spożycia mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonego) do 0,5 kg/tydzień.

Mięso jest potencjalnie rakotwórcze. Wciąż jemy go za dużo
Mięso jest potencjalnie rakotwórcze. Wciąż jemy go za dużo

Statystyczny Polak spożywa średnio ok. 67,5 kg mięsa rocznie, czyli wg WHO 2 razy tyle, ile powinien.

przeczytaj artykuł

3. Jak zrobić kabanosy?

W ostatnich latach do łask wraca domowe przetwórstwo. Wiele osób zaczyna wyrabiać wędliny i kiełbasy domowymi sposobami.

Przygotowanie klasycznych kabanosów jest dość czasochłonne, jednak ich alternatywą są domowe kiełbaski. Stanowią smaczną przekąską, której samodzielne zrobienie da też mnóstwo satysfakcji. Jeśli mamy warunki, czas i chęci, warto spróbować!

Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 200 g szynki bez tłuszczu
  • 500 g boczku
  • 200 g mięsa z golonki bez tłuszczu i ścięgien
  • 150 g wołowiny gulaszowej lub karkówki bez tłuszczu
  • 2 g pieprzu mielonego
  • 5 g majeranku
  • 3 g czosnku granulowanego
  • 18 g peklosoli/kg mięsa + 4 g cukru wymieszane razem
  • 120 ml lodowatej wody
  • jelita (20-22 mm)
  • drewno do wędzenia (olchowe)

Przygotowanie:

  • Każdy rodzaj mięsa kroimy oddzielnie na kawałki 5 x 5 cm, mieszamy z peklosola i peklujemy na sucho przez 48-72 godziny.
  • Mięso z szynki i karkówki mielimy na sitku 8 mm, z boczku na 6 mm, golonkę i wołowinę na sitku 3 mm. Następnie miksujemy blenderem z dodatkiem lodowatej wody.
  • Całe mięso i przyprawy mieszamy razem aż do uzyskania kleistości. Nadziewamy w jelita i okręcamy, tak by gotowe kiełbaski odpowiadały wysokości słoika.
  • Kiełbaski kładziemy na kijach i osadzamy na 30 min w temperaturze otoczenia.
  • Osuszamy w wędzarni do suchej powierzchni w temperaturze 45°C, następnie wędzimy w temp. 50-60°C do osiągnięcia barwy jasnobrązowej.
  • Kiełbaski układamy w słoikach i zalewamy gorącą solanką (980 ml wody i 20 g soli) lub zalewa pomidorową.

Przepis na domowe kiełbaski pochodzi z książki Krzysztofa Leśniewskiego "Wyrób konserw w słoikach i puszkach".

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze