Jak często można jeść tuńczyka?
Puszkowany tuńczyk to jedno z najbardziej powszechnych źródeł rtęci, czyli pierwiastka chemicznego wytwarzanego przez fabryki, który po przedostaniu się do środowiska może stać się problemem. Kiedy pierwiastek ten miesza się z wodą, bakterie znajdujące się w niej pochłaniają ją i przetwarzają w rtęć metylową, która następnie jest konsumowana przez ryby.
Niestety, zamiast rozkładać się czy rozpuszczać, rtęć kumuluje się na każdym poziomie łańcucha pokarmowego. Duże ryby, takie jak tuńczyk, mogą zawierać koncentrację rtęci 10 tys. razy większą niż otaczające je środowisko.
Kiedy rtęć znajdzie się w organizmie, może zakłócać funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Działanie tej substancji jest szczególnie szkodliwe dla małych dzieci oraz kobiet w ciąży.
U niemowląt i płodu duże stężenie rtęci może spowodować niepełnosprawność intelektualną, porażenie mózgowe, głuchotę i ślepotę. U dorosłych zatrucie rtęcią szkodliwie wpływa na płodność i regulację ciśnienia krwi.
Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii pokazały, że jedna na 40 kobiet w wieku rozrodczym ma stężenie rtęci we krwi, które mogłoby stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu.
Jak często więc należy jeść tuńczyka, aby było to bezpieczne? Istnieją dwa główne rodzaje tej ryby: tuńczyk długopłetwy (nazywany też białym) oraz tuńczyk bonito. Pierwszy rodzaj jest większy (dochodzi do 40 kg wagi), przez co zawiera większe stężenie rtęci.
Poniższa tabela zawiera zalecenia według wagi ciała dotyczące ilości puszkowanego tuńczyka, jaką jedna osoba może spożyć:
Jeśli ważysz... | Nie jedz więcej niż jedną puszkę co... (tuńczyk biały/tuńczyk bonito) |
---|---|
9 kg | 10/3 tygodnie |
13,5 kg | 6/2 tygodnie |
18 kg | 5 tygodni/11 dni |
23 kg | 4 tygodnie/7 dni |
27 kg | 3 tygodnie/7 dni |
32 kg | 3 tygodnie/6 dni |
36 kg | 2 tygodnie/6 dni |
41 kg | 2 tygodnie/5 dni |
45 kg | 2 tygodnie/5 dni |
50 kg | 12 dni/4 dni |
55 kg | 11 dni/4 dni |
59 kg | 10 dni/4 dni |
63,5 kg | 10 dni/3 dni |
68 kg | 9 dni/3 dni |
Dane te zostały zebrane na podstawie badań Agencji Żywności i Leków dotyczących stężenia rtęci w rybach. Jeśli poziom rtęci we krwi jest zbyt wysoki, może spadać do bezpiecznego poziomu nawet sześć miesięcy i więcej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl