Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Zdrowy styl odżywiania

Mimo powszechnie panującej opinii, mówiącej o tym, że nie istnieje pojęcie zbilansowanej diety w przypadku dzieci, warto wiedzieć, jak ogromne znaczenie mają zdrowe nawyki żywieniowe. We wczesnym dzieciństwie bowiem kształtują się trwałe przyzwyczajenia, które procentują w dorosłym życiu. Dla przykładu: nadmiar słodyczy może usposabiać do próchnicy zębów, nadwagi i niechęci do zdrowszych pokarmów. Drugie śniadanie i obiad w szkole powinny więc być dla dziecka lekcją racjonalnego i zdrowego odżywiania. Pożywienie dziecka powinno dostarczać mu optymalnej ilości makro- i mikroskładników odżywczych. Dieta małego dziecka musi uwzględniać intensywny wzrost i dojrzewanie wszystkich jego układów i narządów, włącznie z mózgiem. Wzrost pochłania aż 25% dziennej energii czerpanej z pokarmów. Dziecko może prawidłowo rosnąć tylko wówczas, gdy ma pewien zapas energii, po zaspokojeniu wszystkich bieżących potrzeb swojego organizmu. Kluczowe znaczenie w racjonalnej diecie ma więc ilość, jakość i skład pokarmów, ale również częstotliwość i rozkład w ciągu doby.

Składniki zdrowej diety

Wszystkie pokarmy zawierają jeden lub więcej spośród trzech głównych składników odżywczych, którymi są węglowodany, białka i tłuszcze. Mogą być również źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika.
  • Białka – niezbędne do wzrostu i regeneracji tkanek. Występują w mięsie, rybach, jajkach, mleku i jego przetworach, a także w niektórych warzywach i produktach zbożowych.
  • Węglowodany – są głównym źródłem energii ludzkiego organizmu. Występują w pieczywie, makaronie, ryżu i innych przetworach zbożowych, ziemniakach i warzywach strączkowych. Przyswajalna skrobia jest rozkładana w jelitach do glukozy i w tej postaci wchłaniana do krwioobiegu, nieprzyswajalna celuloza jest ważna dla prawidłowej perystaltyki przewodu pokarmowego.
  • Tłuszcze – są niezbędne do wchłaniania niektórych witamin. Dostarczają również energii, łatwej do szybkiego wykorzystania. Występują w olejach roślinnych i zwierzęcych, maśle, margarynie, mięsie, przetworach mlecznych.
Witaminy i składniki mineralne – są niezbędnym składnikiem zdrowej diety dla młodego, rosnącego organizmu.
  • Złożona grupa witamin z grupy B – występują w wątrobie, mleku, rybach, drożdżach, zielonych warzywach, zbożach i kiełkach. Mają wpływ na wzrost, stan skóry, włosów i paznokci, na czynności układu nerwowego i liczbę krwinek czerwonych.
  • Witamina C – występuje w owocach cytrusowych i jagodowych, pomidorach, cebuli i wielu innych warzywach surowych. Wspomaga szczelność i wzrost naczyń krwionośnych, zapobiega szkorbutowi, wzmacnia odporność.
  • Witamina D – występuje w maśle, mleku, mięsie. W wyniku działania promieni słonecznych na skórę powoduje prawidłową mineralizację kości i zębów, wspomaga wchłanianie wapnia w jelitach.
  • Witamina E – występuje w zielonych warzywach liściastych, orzechach i siemieniu lnianym. Ma pływ na czynność nerwów i mięśni.
  • Składniki mineralne – największe znaczenie dla zdrowia ma wapń, fosfor, magnez, potas, chlor, żelazo, cynk, miedź, selen i jod.
  • Błonnik – ma ogromne znaczenie w trawieniu pokarmów.

Główne grupy pokarmowe

Racjonalna dieta opiera się na im urozmaiceniu:
  • mięso, ryby, drób, jaja, czyli główne źródła białka;
  • mleko i jego przetwory, jako źródło wapnia i w mniejszym stopniu białka;
  • warzywa strączkowe – soja, soczewica, fasola itp. oraz orzechy i nasiona, jako główne źródło węglowodanów złożonych i błonnika;
  • warzywa i owoce jako główne źródło mikroskładników odżywczych – witamin i składników mineralnych.

Zapotrzebowanie kaloryczne w zależności od wieku dziecka zawiera poniższa tabela


Podstawowe zasady zdrowego odżywiania

  • dzieci powinny jeść śniadania;
  • dla szybko rosnącego dziecka zdrowsze jest rozłożenie dziennej porcji pokarmowej na sześć mniejszych posiłków niż na dwa, trzy mniejsze;
  • jeśli chodzi o trzy główne posiłki, ważne by zjadać obfite śniadanie, dobry obiad i lżejszą kolację.
Ważną zasadą zdrowego odżywiania jest unikanie tzw. śmieciowego jedzenia - napojów gazowanych, słodyczy, słonych paluszków, krakersów. Mają one bowiem znikomą wartość odżywczą.

Dziecko ma prawo do odczuwania głodu między posiłkami. Zwłaszcza, że nasze maluchy są ciągle w ruchu. Nasza, rodziców w tym rola by zamiast batoników, czy frytek z ulicznej budki podać naszym dzieciom w takich chwilach, jabłko, banana lub kanapkę z razowego chleba. Pamiętajmy, że otyłość to obfitość i łatwa dostępność produktów wysokokalorycznych w diecie naszych dzieci.

Anna Liszewska
Redakcja parenting.pl,
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Żywienie przedszkolaka

Menu dla przedszkolaka

Menu dla przedszkolaka powinno opierać się przede wszystkim na piramidzie zdrowego żywienia. Najważniejsze są więc pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, nabiał oraz mięso i ryby. Wszystkie te produkty są ważne i trzeba je stosować w diecie...

Żywienie przedszkolaka

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Zdrowe żywienie przedszkolaka różni się nieco od zdrowego odżywiania dla dorosłych. W przypadku dzieci nie można unikać tłuszczy (mięsa), źródeł cholesterolu (jajek) czy węglowodanów prostych (owoców), co bywa częścią wielu diet dla dorosłych. Zdrowe...