Trwa ładowanie...

Dieta w ciąży - jak zadbać o codzienny jadłospis?

Sprawdź, co powinno się w niej znaleźć, aby najlepiej zadbać o zdrowie swoje i maleństwa.

1.Zielone warzywa

Jedz zielone warzywa, takie jak brokuły, brukselka, kapusta włoska, szpinak, sałata i szparagi. Znajduje się w nich niezwykle ważny w tym okresie kwas foliowy. Pamiętaj, że będąc w ciąży musisz szczególną wagę przykładać do higieny. Przed zjedzeniem umyj dokładnie warzywa, obierz je i ugotuj, aby pozbyć się z nich wszelkich bakterii oraz pestycydów. Gotowanie może jednak usunąć część kwasu foliowego. Dlatego warto również dodatkowo przyjmować suplementy diety dla kobiet w ciąży np. z kwasem foliowym, po konsultacji z lekarzem.

2.Czerwone mięso

Powinnaś jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu. To dlatego, że czerwone mięso jest świetnym źródłem żelaza, na które masz teraz większe zapotrzebowanie. Jeśli jesteś wegetarianką, wspomnij o tym ginekologowi. Być może zaleci Ci suplementy diety dla kobiet w ciąży z żelazem.

3.Tłuste ryby

Ryby są bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3, a także witaminy D3. Dlatego powinny znaleźć się w menu każdej ciężarnej, ale nie wszystkie i maksymalnie dwa razy w tygodniu. Ogranicz np. tuńczyka, bo uznaje się go za jedną z najbardziej zanieczyszczonych rtęcią ryb.

4.Nabiał

Jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witamin z grupy B. Dlatego w Twojej codziennej diecie nie powinno zabraknąć mleka, białego i żółtego sera, czy jogurtów. Jeśli jesteś weganką, warto rozważyć włączenie suplementów diety dla kobiet w ciąży zawierających wapń.

5.Węglowodany złożone

Zwłaszcza zboża. Powinny się one znaleźć w co najmniej trzech posiłkach dziennie, bo zawierają dużo cynku, błonnika, magnezu i witamin z grupy B. Włącz do diety razowy ryż, makarony, płatki owsiane, kasze oraz ziemniaki.

6.Woda

W ciąży staje się jeszcze ważniejszym elementem Twojej diety niż wcześniej, bo w tym okresie wzrasta zapotrzebowanie na płyny. Średnio powinnaś wypijać ok. 2-2,5 l płynów dziennie. Oprócz wody możesz pić też czerwoną herbatę, a zieloną i czarną w ograniczonej ilości.

7.Kiszonki

Są ważne, bo pomagają zadbać o prawidłową równowagę mikrobiomu. Podobnie jak jogurty probiotyczne czy kefir. Jeśli z jakichś przyczyn nie chcesz ich spożywać, włącz do diety probiotyk. Polecany jest nie tylko ten wspierający jelita, ale też probiotyk ginekologiczny. W ciąży bardzo ważne oprócz wspierania dobrych bakterii w jelitach, jest też wspieranie tych w drogach rodnych. Probiotyk ginekologiczny w ciąży jest dobrym rozwiązaniem. Wahasz się, czy można brać probiotyki w ciąży, zwłaszcza na jej początku? Tak, a jeśli masz obawy, porozmawiaj o tym z lekarzem.

Materiał Partnera

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.