Trwa ładowanie...

Zdrowe produkty, których nie należy jeść na pusty żołądek

 Magdalena Bury
16.08.2018 08:13
Pomidory zawierają taniny, które przyczyniają się do wzrostu kwasowości w żołądku
Pomidory zawierają taniny, które przyczyniają się do wzrostu kwasowości w żołądku (123rf)

Pełnowartościowe śniadanie powinno być podstawą każdego rozpoczynającego się dnia. Nie wszystkie produkty są jednak odpowiednie do spożywania na pusty żołądek. Sprawdź listę żywności, której należy unikać, by cieszyć się dobrym zdrowiem.

1. Soki owocowe

Przechodząc na dietę, często zamieniamy kawę lub słodzoną herbatę na soki owocowe. Ich picie zaraz po przebudzeniu również nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż prowadzi do gwałtownego podwyższenia poziomu glukozy we krwi.

Picie soków owocowych na czczo nie jest zdrowe
Picie soków owocowych na czczo nie jest zdrowe (123rf)

Wybór soku do śniadania to błąd. W ten sposób od rana spożywamy bowiem bardzo duże ilości cukru. W rezultacie jesteśmy narażeni na nagły spadek energii w ciągu dnia, apatię i odczuwanie nadmiernego pragnienia.

2. Pomidory

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Na polskich stołach często podczas śniadań królują pomidory. Dodajemy je najczęściej do kanapek i sałatek. Dietetycy i lekarze uważają jednak, że ich spożywanie na czczo może powodować problemy z układem trawiennym.

Pomidory zawierają duże ilości tanin – związków roślinnych, które wykazują właściwości przeciwutleniające. I chociaż uważa się je za dobre dla zdrowia, blokują one również wchłanianie żelaza.  A to nie wszystko.

Taniny przyczyniają się do wzrostu poziomu kwasowości w żołądku. A to z kolei może prowadzić do refluksu żołądkowo-przełykowego czy wrzodów żołądka.

Przeczytaj koniecznie

3. Kawa i herbata

Większość z nas rozpoczyna dzień od kubka gorącej kawy. Zawarta w niej kofeina doskonale pobudza, jednak (podobnie jak w przypadku pomidorów) zwiększa kwasowość żołądka. I właśnie dlatego kawa pita na pusty żołądek często jest przyczyną zapalenia błony śluzowej żołądka lub pogarszającego się refluksu.

Poranka nie powinniśmy zaczynać również od picia mocnej herbaty. Może ona powodować bowiem nudności i inne nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Zarówno kawa, jak i herbata obciążają także ważne narządy – wątrobę i trzustkę.

4. Owoce cytrusowe

Złym wyborem na śniadanie jest także jedzenie owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze czy grejpfruty. Zawarte w nich kwasy podrażniają przełyk. Zawsze, nie tylko spożywane na pusty żołądek. Efektem może być zgaga. Warto także pamiętać, że owoce cytrusowe często są przyczyną reakcji alergicznych. Jedzenie ich na czczo wzmacnia nieprzyjemne objawy.

Co jedzą na śniadanie dzieci z całego świata?
Co jedzą na śniadanie dzieci z całego świata? [7 zdjęć]

Płatki z mlekiem to jedno z najpopularniejszych porannych dań. Jeśli jednak wydaje ci się, że większość

zobacz galerię

5. Drożdżówki i croissanty

Dnia nie należy także zaczynać od drożdżówek i croissantów. Zawarte w nich drożdże nie tylko podrażniają błony śluzowe żołądka, ale również powodują wzdęcia. To także kaloryczne bomby.

6. Napoje gazowane

Picie napojów gazowanych jest jedną z głównych przyczyn otyłości wśród dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych. I nie chodzi tutaj o zawartość cukrów. Nawet te dietetyczne napoje gazowane nie są polecane na pusty żołądek.

Picie ich na czczo może uszkodzić błony śluzowe oraz zmniejszyć dopływ krwi do żołądka. W efekcie jedzenie trawione jest znacznie wolniej, co powoduje zaparcia.

Najbardziej szkodliwe są napoje prosto z lodówki. Ich temperatura skutecznie obkurczy naczynia krwionośne, co spowoduje spowolnienie procesu trawienia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze